0

Brnabić na Svetskom ekonomskom forumu sa najuticajnijim političkim liderima: U fokusu su tri teme

Svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija i privrede, razgovaraće o tri ključne teme za region

Premijerka Srbije Ana Brnabić stigla je danas u Sofiju, gde je učestvovala na sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan".

Šta piše u Deklaraciji koju su potpisali predstavnici Zapadnog Balkana u Bugarskoj

Na skupu, u Nacionalnoj palati kulture u Sofiji, među više od 50 učesnika, uticajnih političkih lidera, biznis lidera, predstavnika međunarodnih organizacija, predstavnika relevantnih organizacija mladih, premijeri iz regiona Zapadnog Balkana, prisutni su i predsednik SEF-a Borge Brende, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin.

Svetski lideri, predstavnici međunarodnih organizacija i privrede, razgovarali su o tri ključne teme za region: ekonomski rast, trgovina i investicije, važnost digitalne agende u kontekstu tehnološkog razvoja i jačanje uloge nove generacije mladih lidera.

- Digitalizacija podstiče kreativnost, inovacije, inkluziju i modernizaciju naših društava - istakla je Brnabić i naglasila da je digitalizacija šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja.

- Posebno želim da naglasim da je digitalizacija način da unapredimo standarde i kvalitet života svih građana regiona. Digitalna transformacija menja način poslovanja, podiže efikasnost i kreira novu, dodatu vrednost u svim oblastima života i rada - dodala je Brnabić.

sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Strateški dijalog za Zapadni Balkan"-Foto: Vlada republike Srbije

Digitalna agenda za Zapadni Balkan će omogućiti smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost "broadband" odnosno širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga. Kako je istakla premijerka, elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije. Ona je rekla da je cilj Srbije da do 2020. godine dostignemo standarde EU i da imamo 100% pokrivenost teritorije tom mrežom.

-Digitalizacija nije samo IT, ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja. IT sektor jedan je od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10% godišnje, doprinosi BDP-u oko 5%, dok je rast izvoza softvera 20% godišnje -naglasila je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga. U državnoj upravi to su javne usluge u službi građana, a u privredi to je rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje.

- Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju - naglasila je Brnabić.

- Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su Nordeus, Seven Bridžis i novosadski institut Biosens - rekla je na kraju izlaganja Ana Brnabić, i istakla da je ponosna na ove i druge domaće kompanije i institucije koji su postali svetski poznati IT brendovi.

SAMIT U SOFIJI POKAZAO KOLIKO JE SRBIJA CENJENA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija na Samitu u Sofiji predstavljena na najbolji mogući način, te da je predsednik Vučić dobio reč odmah nakon izlaganja predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera.

- To govori koliko je prostora dato Srbiji i koliko nam je značaja poklonjeno - rekla je Brnabić za N1.

Ona je navela da je iz razgovora sa učesnicima Samita videla da su oni manje ili više zadovoljn rezultatima, te da je premijer Albanije Edi Rama bio jako nezadovoljan i razočaran.

Kako je rekla, u kratkom razgovoru sa Ramom videla je da je nezadovoljan, jer Albanija nije dobila potvrdu datuma za početak pregovora za članstvo u EU.

- Mi imamo odlične odnose sa Albanijom i odličnu komunikaciju. Prepoznajemo značaj ulaska u EU i pozdravili smo početak pregovora za članstvo i za Albaniju i za Makedoniju, jer bez stabilnog regiona, nema ni stabilne Srbije - navela je Brnabić.

Aleksandar Vučić i Edi rama na Samitu u Sofiji-Foto: Telegraf

Ona je dodala da je ovo prvi put da Svetski ekonomski forum prati agendu proširenja i Berlinski proces, što je "značajno, jer se region Zapadnog Balkana bolje povezuje i ulazi u EU, ali ne kao region, već kao pojedinačne zemlje".

Istakla je da je povezivanje neophodno za dostizanje standarda koje imaju zemlje EU.

- Mislim da Srbija sada može očekivati više novca iz fondova EU, ali naš primarni fokus mora biti da izgrađujemo naše kapacitete i da imamo što vise kvalitetnih projekata - rekla je Brnabić i dodala da Srbija ostvaruje rast, ali da i dalje nije spremna za prihvatanje mnogo većih fondova.

MARKO ČADEŽ O UTICAJU PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN

Na skupu SEF-a u Sofiji učestvuje i predsednik PKS Marko Čadež, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Marko Čadež-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

On će na panelu "Jačanje rasta kroz javno-privatno partnerstvo" govoriti o tome kako proširenje EU na Zapadni Balkan i regionalne ekonomske integracije mogu doprineti razvoju i regiona i EU.

Sutra, drugog dana boravka u Sofiji, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić će učestvovaći na "Bečkom ekonomskom forumu".

Na tom skupu će učestvovati premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

Oba događaja održavaju se u sklopu Samita Zapadnog Balkana u Sofiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Ana Brnabić, Marko Čadež, Privredna komora Srbije, Sofija, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

I Amerikanci podržavaju kampove po Srbiji: Ovo je Skatov odgovor na ruski paravojni logor na Zlatiboru (FOTO)

Tači ima 8 puta veću platu od prosečne, "kralj Instagrama" najveću zaradu u regionu, a koji predsednik ima najmanju? (INFOGRAFIK)

Vučić o Ćosićevoj ideji o podeli Kosova: On je to predložio kada je tamo živelo 12,5 odsto Srba. Stvari su se od tad promenile na gore

Saša Janković na čelu novoosnovanog "Građanskog bloka 381": PSG potpisao dogovor sa nekoliko političkih organizacija

Oni bi hteli da dođu do Niša. To će biti kad na vrbi rodi grožđe: Dačićeva poruka Albancima posle susreta sa Lavrovim (VIDEO)

Mi smo uvek uz narod, čuvamo nacionalni identitet i van svojih granica: Vučić o položaju Srba u Crnoj Gori

Fondacija Dragice Nikolić u prethodnoj godini dobila 157 miliona dinara: Donatori i dalje nepoznati, niko ne zna odakle pristiže novac

Ako tenkovi Srbije pređu kosovsku granicu, mi smo ovde: Haradinaj preti novim ratom

Država razmatra ponovno uvođenje vojnog roka: Vučić otkrio kada bi to moglo da se dogodi (FOTO) (VIDEO)

Poleteli modernizovani Migovi 29: Vojska Srbije dobila nova "krila"! Vučić na Batajnici: Skoro sam zaplakao od ponosa (FOTO) (VIDEO)

Belgijski ambasador u oproštajnoj poseti kod Vučića: Nadam se da će uz Vašu političku mudrost i hrabrost biti nađeno rešenje za Kosovo (FOTO)

Proglašeno sedam izbornih lista za izbore u Majdanpeku

Šta to iz Južne Koreje stiže u Srbiju: Ambasador sa Vučićem o inicijativima za ulaganje čija realizacija uskoro očekuje (FOTO)

Kako EU, Rusija, Kina, SAD i Turska koriste trgovinu i politiku da bi učvrstili uticaj

Drecun: Zbog poziva na hapšenje odgovorno i tužilaštvo

Ruska paravojna grupa preti: Kamp na Zlatiboru je početak, ubuduće ćemo raditi tajno

Ne volim da neko ko nije naprednjak soli pamet našoj stranci: Mihajlović ima poruku za koalicione partnere

Patrijarh Irinej poručio: Kosovo je srpski Jerusalim

Mi nećemo nikada zaboraviti ni Ðura ni Ranka: Dve decenije od nestanka novinara na Kosovu

Dijalog Beograda i Prištine "zarobio" proces evrointegracija Srbije

Makron pozvao Vučića u Pariz 11. novembra: Traži se rešenje za Kosovo?

Brnabić oštro odgovorila Jeremiću: Što se lopovluka i korupcije tiče, ti i tvoje kolege neprevaziđeni ste u savremenoj srpskoj istoriji

Ko su ćutolozi, a ko pričalice u Narodnoj skupštini? Ko nijednom nije ušao u salu za zasedanje?

Od Pariza preko Dejtona do Kumanova: U poslednjih 100 godina nijedan sporazum u vezi Srbije nije potpisan bez saglasnosti Amerike

Dačić sutra ide kod Lavrova, ipak danas je imao jedan sastanak u vezi te posete (FOTO)

Sada smo u Beogradu, a ne na Kosovu, gde nismo išli nikada: Gana će razmotriti povlačenje priznanja (FOTO)

Priština da uzme Bujanovac i Preševo? To su prazne priče: Dačić kaže da se traga kreativnim rešenjima

Srbija u EU 2025? Moguće, ali ne i garantovano

Supruga Olivera Ivanovića otkrila kako se njihov sin suočio sa gubitkom oca: Postavio mi je samo jedno direktno pitanje

Prva dva sastanka su bili tehnički, sledeći će stvoriti osnovu za razgovor o budućnosti: Tači o narednom susretu sa Vučićem

Skandalozan tvit Zorana Živkovića: Lider Nove stranke bi da strelja!

U Prištini počeli da se pripremaju za "crtanje" granice sa Srbijom

Nadamo se da će Gana razmotriti povlačenje priznanja Kosova: Vučić razgovarao sa Širli Ajorkor Bočvej (FOTO)

I "Stari Dedo" bi na izbore u Novom Pazaru

Ovo je najslabija tačka Prištine: Dva ključna razloga zašto Albanci kidišu na Gazivode

Srbija nikada neće biti deo koalicije protiv Turske: Dačić na otvaranju Konzulata Srbije u Antaliji (FOTO)

Strani mediji: Zahvaljujući Vučićevoj spoljnoj politici Srbija je uspela što nijedna druga država nije

"Da se sjurimo s vojskom i policijom i oteramo sve Šiptare": Šešelj opet zvecka oružjem, priziva rat i krvoproliće na Kosovu

Rešenje kosovskog problema Srbima donosi više teritorija novca i prava: Đurić uverava - Naši ljudi mogu da računaju na punu pomoć države

Vesić opleo po Šabiću: Svoju funkciju koristi da bi se promovisao za buduću političku poziciju

RS, Srbija, četiri opštine Kosova - evo kako Dodik vidi rešenje razgraničenja: To ne znači da ćemo staviti bodljikave žice na naše ograde

Skandalozan tvit Šešelja povodom smrti Kofija Anana: Lider radikala brutalnom porukom zapalio internet (FOTO)