≫ 

Američki AP konstatuje: Ana Brnabić za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, proruski ministri protiv

Američka novinska agencija napominje da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine, kao i da Rusija podržava Srbiju u tom stavu

  • 4

Američka agencija AP prenela je danas izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je cilj Srbije da se pridruži EU, uprkos, kako se navodi, pozivu ministra odbrane Aleksandra Vulina za okretanje Beograda Rusiji.

Premijerka oštro odgovorila: EU je naš strateški cilj, a Vulin ima pravo na svoje lično mišljenje

Brnabićeva je rekla da Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali da Srbija ima svoj kurs, i da zna šta je njen strateški cilj - "a to je Evropska unija", prenosi AP i ukazuje da je Vulin, za koga kaže da je poznat po svom proruskom stavu, rekao da bi Srbija možda trebalo da promeni ciljeve svoje spoljne politike ukoliko EU insistira da rešenje kosovskog pitanja bude glavni uslov za njeno članstvo.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE, JOVO MAMULA

Američka agencija napominje da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine, kao i da Rusija podržava Srbiju u tom stavu, dok su glavne zapadne zemlje, uključujući SAD, priznale nezavisnost Kosova.

U tekstu se, takođe, navodi da je Srbiji, za koju AP kaže da je "ključni saveznik Rusije na Balkanu", nevoljno obećan ulazak u EU ukoliko ispuni niz preduslova, među kojima je i "uspostavljanje mira sa kosovskim Albancima".

Foto: pixabay.com

Prema oceni agencije, izgledan put Srbije prema EU ometen je političkim i propagandnim pritiskom Moskve, čiji je cilj da zadrži region Balkana dalje od NATO i drugih zapadnih organizacija.

AP, takođe, navodi da u Vladi Srbije ima određen broj "proruski nastrojenih" ministara koji, kako tvrdi, redovno pokušavaju da podriju njen zvanični cilj - pridruživanje EU.

Agencija dodaje da su na samitu koji se nedavno održao u Sofiji, lideri EU ohrabrili Srbiju i druge balkanske zemlje da ostanu na putu evropskih reformi, ali su bile hladne prema mogućnosti da se ijedna od tih zemalja pridruži Uniji u bliskoj budućnosti.

Pogledajte i VIDEO: Brnabić: Odluku o izručenju Svetozara Marovića Crnoj Gori doneće pravosudni organi 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    21. maj 2018 | 23:34

    kako moze drzava koja sedi na dve stolice da ima svoj put.mi smo duboko podeljeno drustvo, takvu politiku vodimo.idemo na zapad, a jedino rusija i kina nas donekle podrzavaju.20 godina lutamo od istoja do zapada i obratno.plate skoro najnize u regionu.neka ih je stid koliko god ih tamo ima na vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA