≫ 

Vučić završio posetu Azerbejdžanu: Polaganje venaca, otvaranje Centra za srpski jezik i kulturu i počasni doktorat za predsednika Srbije (FOTO)

Predsednik Vučić i srpska delegacija su tokom dvodnevnog boravka u Azerbejdžanu imali niz bilateralnih sastanaka

  • 64

Drugi dan posete Azerbejdžanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je polaganjem venca u Bakuu na spomenik lideru nacije Hejdaru Alijevu, ocu aktuelnog predsednika Ilhama Alijeva, a onda i na Spomenik palim borcima. Posle toga on je prisustvovao otvaranju Centra za srpski jezik i kulturu na Azerbejdžanskom univerzitetu za jezike, gde mu je uručen i počasni doktorat, a sastao se i sa predsednikom azerbejdzanskog parlamenta Oktajem Asadovim.

Oko nas su kružili borbeni avioni, nisu nas obavestili zašto: Dačić o misteriji na nebu iznad Švajcarske

On je danas u pratnji srpske delegacije najpre položio vence na spomenik Hejdaru Alijevu, oca predsednika Ilhama Alijeva. Posle toga, oni su to isto učinili i na Spomeniku palim borcima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

VUČIĆ POSTAO POČASNI DOKTOR UNIVERZITETA U BAKUU

U Bakuu je danas, kako je ranije i najavljeno, otvoren Centar za srpski jezik i kulturu na Azerbejdžanskom univerzitetu za jezike, a predsedniku Srbije je uručen počasni doktorat.

Posle primanja priznanja na azerbejdžanskom Univerzitetu, on se zahvalio, a studentima je poručio da ulažu u znanje, jer im, kako je istakao, jedino znanje niko u životu ne može oduzeti.

- Hvala još jednom za veliku čast koju ste učinili, meni lično i Srbiji. Multikulturalnost je od ključnog značaja za razvoj jedne zemlje. Hvala na otvaranju Centra. Verujem da će to još više približiti naše zemlje. Najvažnije za nas je da učimo koliko možemo. Znanje vam niko ne može oduzeti. Investirati u naporan rad učiti i unapređivati znanje svaki dan i ne prestati posle studija- rekao je studentima.

Otvaranje Centra za srpski jezik i kulturu na Azerbejdžanskom univerzitetu za jezike-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Njega je dočekao dekan univerziteta Kamal Abdulaje, a zatim je prošao kroz špalir studenata koji su ga pozdravili ovacijama.

Naveo je da je puno naučio od kineskog predsednika Si Ðinpinga.

- On mi je rekao: ''Moraš svaki dan da radiš više i više, da učiš strane jezike, politiku..''. Novi dan donosi nove izazove. Ne možete da završite fakultet i očekujete dobar posao a da ništa više ne učite - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i dekan univerziteta Kamal Abdulaje-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On se u daljem obraćanju studentima prisetio koje je vredne savete dobio od svog kolege Si Đipinga, a onda i otkrio zbog čega je "umalo zaplakao" tokom današnje posete.

SRBIJA USKORO UKIDA VIZE ZA DRŽAVLJANE AZERBEJDŽANA

Vučić se sastao i sa predsednikom azerbejdzanskog parlamenta Oktajem Asadovim i najavio veoma brzo ukidanje viza za državljane Azerbejdžana kao deo stvaranja uslova za podizanje ukupne saradnje dve zemlje.

Vučić je rekao da će biti mogućnosti da se saradnja podigne na viši nivo i zahvalio se za podršku teritorijalnoj celovitosti i integritetu Srbije.

- Imamo veliko poverenje u vaše rukovodstvo i predsednika i uveren sam da Azerbejdžan kao prijateljska zemlja podržavati Srbiju. Mi ćemo učiniti sve i podržavati celovitost Azerbejdžana. Verujem u značajan progres u odnosima dve zemlje - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom azerbejdzanskog parlamenta Oktajem Asadovim-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Vučić je naglasio da se poverenje gradi godinama i da je srećan što ima takvo poverenje sa predsednikom Ilhamom Alijevim.

- Uveren sam da će trgovinska razmena biti na znatno višem nivou u narednim godinama. Azerbejdžanski privrednici dosta su novca ulagali u region iz kog je Srbija i verujemo da će ulagati i u njima najprijateljskijusku zemlju na Balkanu - poručio je Vučić.

Najavio je da će u roku od sedam dana biti ukinure vize za Azerbejdžance i izrazio nadu da ce to biti dodatan podsticaj da dođu u Srbiju.

- Sa Alijevom se odlično razumemo po mnogim regionalnim i globalnim pitanjima i u uslovima ovako složenim u svetu dve slobodne zemlje i nezavisne još tešnje treba da sarađuju u međunarodnoj areni - naglasio je on.

Primetio je da se Baku znatno promenio i napredovao za tri godine kada je bio poslednji put kao premijer.

- Čestitam na tome. Alijev će posetiti Srbiju u martu i aprilu sledeće godine, a vas očekujemo pre kraja godine -  rekao je Vučić predsedniku parlamenta i dodao kako veruje da će se u Srbiji osećati kao kod kuće.

- Nadam se da ćete osetiti gostopromstvo i prinateljstvo srpskog naroda - zaključio je Vučić.

Predsednik azerbejdžanskog parlamenta uveren je da će poseta Vučuća dati impuls razvoju međusobnih odnosa.

Kako je rekao, rukovodstvo njegove zemlje veoma veliki značaj pridaje razvoju bilateralnih odnosa.

Takođe razgovaraće i sa azerbejdžanskim privrednicima, a na kraju posete obići će Stari grad i novu zgradu srpske ambasade.

Vučić je juče imao sastanak sa predsednikom Ilhamom Alijevom, posle kog su potpisali Zajednički akcioni plan o strateškom partnerstvu između dve zemlje, a pored ovog, potpise su ministri Srbije i Azerbejdžana stavili na niz drugih bilateralnih dokumenata.

Predsednik Alijev priredio je svečanu večeru za Vučića i srpsku delegaciju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GajbexG

    22. maj 2018 | 09:19

    Predsednik Vucic radi prave stvari za Srbiju i treba mu odati priznanje za to.Niko se ovako nije borio za nasu zemlju i gradjane.

  • Maja

    22. maj 2018 | 09:19

    Diplomatski , nema šta! Izrazio je poštovanje prema domaćinu! I samim tim, učvrstio prijateljske odnose!

  • Milan

    22. maj 2018 | 09:20

    Ako iskreno poštuješ nečiju istoriju nadati se da će i oni poštovati tvoju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA