≫ 

Joksimović: Cilj Srbije je Evropska unija, Vulinove i Fabricijeve izjave o Kosovu su prenaglašene

Ona je podvukla da su EU integracije glavni spoljnopoliticki cilj Srbije koji nam je do sada doneo stabilnost, nove investicije, bolji imidž i međunarodni ugled i srazmeran uticaj, znatna bespovratna sredstva i fondove iz EU

  • 51

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da su reči ministra odbrane Aleksandra Vulina i izjava ambasadora EU u Beogradu Sema Fabrijcija, na čiju je poruku da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU reagovao Vulin - prenaglašene i nepotrebne.

Statistika govora mržnje u Hrvatskoj: Jača nacionalizam, mladi "Za dom spremni", Srbi osuđeni na asimilaciju ili iseljenje

- Niti može samo pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine da bude najvaznije za nase integracije, niti Vlada vodi spoljnu politiku zasnovanu na trenutnom nepovoljnom raspoloženju u nekim članicama EU oko proširenja i priprema za evropske izbore u maju iduće godine - rekla je Joksimović za "Novosti" povodom izjava Vulina i Fabricija.

Ona je podvukla da su EU integracije glavni spoljnopoliticki cilj Srbije koji nam je do sada doneo stabilnost, nove investicije iz prevashodno članica EU, novi bolji imidž i međunarodni ugled i srazmeran uticaj, znatna bespovratna sredstva i fondove iz EU, viznu liberalizaciju.

- U usponima i padovima politike proširenja EU kao i u interesima drugih vanevropskih igraca postoje periodi kada su naizgled loše vesti u stvari siguran znak dobrih puteva i stabilnog pravca koje Srbija vodi.

Sem Fabrici-Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Ona je dodala da uprkos brojnim interesima nekih iz zemalja izvan EU i nekih iz same EU da obeshrabre Srbiju porukama koje bi trebalo da izazovu frustraciju i neraspolozenje zna se šta su interesi građana i Srbija će nastaviti rad na reformi drustva i ekonomskom napretku.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini.

Aleksandar Vulin-Foto: Milena Đorđević

Ministar Vulin reagovao je izjavom da bi Srbija možda trebalo da promeni svoju spoljnu politiku, ukoliko Evropskoj uniji prioritet bude rešavanje pitanja Kosova.

VIDEO Obraćanje Vučića novinarima nakon Samita EU:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koviljka

    22. maj 2018 | 10:15

    Gradjani Srbije ce doneti konacnu odluku ukoliko bude postojala politika uslovljavanja od strane EU, za sada je stav nase drzave jasan.

  • Milorad

    22. maj 2018 | 10:01

    Cilj Srbije jeste EU i moramo teziti ka tome.

  • Nataša

    22. maj 2018 | 10:19

    Velika čast je ukazana našem predsedniku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA