Brnabić i Džaferi o ključu uspeha Zapadnog Balkana (FOTO)

Ocenjujući sveukupne odnose sa Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda

  • 0

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je danas, u razgovoru sa predsednikom Sobranja Makedonije Talatom Džaferijem, da su regionalna saradnja i evropski put regiona, ključ uspeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Ana Brnabić sledeće nedelje otkriva ko je novi ministar finasija

Ocenjujući sveukupne odnose sa Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija opredeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

Ona je istakla da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru "Berlinskog procesa" zemlje regiona brže obezbediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji.

Foto: Vlada Srbije

Predsednik Sobranja Talat Džaferi podvukao je značaj jačanja saradnje dve države i kroz parlamentarnu saradnju i istakao važnost povezivanja kroz regionalne procese, naročito u ekonomskom i infrastrukturnom smislu.

Predsednica vlade ponovila je da će Srbija nastaviti da se zalaže za početak pregovora Makedonije sa Evropskom unijom i da je spremna da Makedoniji prenese dosadašnja iskustva Srbije u procesu evrointegracija.

Foto: Vlada Srbije

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže i za što skoriji dogovor oko rešavanje bilateralnog spora Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije, koji će dodatno doprineti stabilizaciji regiona.

Prema rečima premijerke, nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženja kompromisnog rešenja Beograda i Prištine.

Foto: Vlada Srbije

Ponovila je da je Srbija posvećena i implementaciji dogovorenih sporazuma u okviru dijaloga i da očekuje da i druga strana pristupi implementaciji dogovorenog, naglašavajući da zajednica srpskih opština nije formirana i nakon pet godina od potpisivanja sporazuma.

Foto: Vlada Srbije

Na sastanku je razgovarano i o srpskoj i makedonskoj nacionalnoj manjini i početku rada Mešovite komisije za unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA