13

Zeleno svetlo Pentagonu: Pojačajte vojnu saradnju i angažman u Srbiji zbog Rusije

U dokumentu je akcenat stavljen na evrotlanske integracije, te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU

Amerikanci se vraćaju na Balkan, mogla bi ukratko da glasi poruka izvedena iz odluke Komiteta za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa kojim se daje zeleno svetlo Nacionalnom odbrambenom aktu za fiskalnu 2019. godinu, ali i posebna ovlašćenja sekretaru odbrane za region Zapadnog Balkana.

DW: EU na muci - ne može sebi da priušti Zapadni Balkan, a ne sme da ga prepusti Kini i Rusiji

Odredbe ove posebne sekcije godišnjeg akta odnose se na region, koji uključuje "Republiku Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Republiku Kosovo i Republiku Makedoniju".

- Ova sekcija će dozvoliti Sekretaru za odbranu da pojača angažman i vojnu saradnju koristeći programe i aktivnosti pod poglavljem 16, odeljkom 10, Koda Sjedinjenih Država, za region Zapadnog Balkana - piše u dokumentu, gde se posebna pažnja pridaje ruskim aktivnosti koje podrazumevaju "propagandni i medijski uticaj i nastojanja da istaknu postojeće etničke tenzije, zbog čega Komitet ostaje duboko zabrinut".

U dokumentu je akcenat stavljen na evrotlanske integracije, te nastavak primicanja zemalja Zapadnog Balkana NATO-u i EU.

Printskrin: rules.house.gov

Komitet je ohrabren snažnim partnerstvom koje se nastavlja razvijati između zemalja Zapadnog Balkana sa SAD. Ova partnerstva su vitalna za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu. Komitet takođe ohrabruje evropske partnere i saveznike da nastave sa jačanjem veza sa regionom. Takođe, komitet se nada i podržava nastavak rada mnogih u regionu prema ciljevima integrisanja u euroatlansku zajednicu, uključujući NATO i EU. Nastavak napretka ovih zemalja prema pridruživanju u NATO i EU osigurava stabilan okvir kroz koji se može postići veća stabilnost i sigurnost u Centralnoj Evropi.

Pentagon Foto: Wikipedia/David B. Gleason, Printskrin: Google Maps

Komitet takođe primećuje da bi Ministarstvo odbrane trebalo da nastavi sa pojačanom vojnom saradnjom i angažmanom u regionu - preporuka je zastupnika.

U prilog ovome govori i podatak da je savetnik Ramuša Haradinaja Halil Matoši izjavio da su SAD uključene u završnicu dijaloga između Beograda i Prištine "koji će rezultirati uzajamnim priznanjem, mada se to naziva terminom pravno-obavezujući sporazum".

Foto: Facebook/Hashim Thaçi

Vojni analitičar Aleksandar Radić za Telegraf kaže da je u pitanju jasan plan zapadnih sila, pre svega SAD i Velike Britanije, da žele da obnove uticaj na Balkanu, jer Balkan ovakav kakav je, nestabilan, može da izazove veoma ozbiljne probleme u budućnosti.

- Činjenica je da Balkan može Zapadu da donese mnogo više štete nego koristi. To je nažalost realno. Destabilizacija Balkana mogla bi da izazove mnogo problema i da bude kompromitujuća po stabilizaciju EU i autoritet zapadnih sila. Razlog njihovog interesa je da što pre uđemo u evroatlanstke integracije. To se pokušalo posle 5. oktobra, posle čega smo ušli u jednu fazu gde se Zapad distancirao od nas. Njihova pažnja potpuno je bila preusmerena na rat protiv terorizma i zbivanja na drugim krajevima sveta, dok je Balkan ostao po strani - rekao je Radić.

Analiza Aleksandra Radića Printskrin: Telegraf

On očekuje da će Amerikanci diplomatski ući mnogo ozbiljnije na balkanski teren, ali pre svega medijski,  propagandno, ekonomski, kako bi njihova ponuda bila prepoznatljiva.

- Naš rusofilski osećaj je snažan i iracionalan, dok je istovremeno snažan i antiamerički duh, izražene su antiglobalističke ideje. Biće izazov za Amerikance kako na pravi način da uđu a da ne budu kontraproduktivni. Sada je Amerika na potezu, moraju da ponude model koji je promišljen i inteligentan, koju poruku će da pošalju na koji način. Ući će brzo ovde, ali je pitanje kojim tempom će preoblikovati stvari u regionu, gde je deo tog paketa svakako ulazak Srbije u NATO, rešavanje kososvkog pitanja, ali pre svega, uključivanje države u okvire zapadnih integracionih procesa - njegov je zaključak.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Radić, Amerika, Evropska unija, Kosovo, NATO, Pentagon, Region, Rusija, SAD, Zapadni Balkan

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (13)
Poređaj komentare:
 • S
  sudija

  Okanite se vi vise Srbije i Balkana da vam to jednom ne skoci na nos. Gledajte vi svoja posla jer Balkan sigurno nije vasa briga.

 • P
  pera

  Nikad i nikad Amerika nece biti u srcima Srbskog naroda.Napravili su nam ratove,bombardovali vise puta,bolovo sam od raka zbog njih.Kad tad ce biti unisteni i oni i Britania,Nemacka,Francuska...Oni su zlo,pa i zgrada im je u obliku djavoljeg znaka

 • Т
  Тодорић

  Ми ћемо сачекати да супервулкан реши проблем са вама,дотле...

Šta je do sada postignuto, a šta Beograd i Priština još moraju da urade: Ove teme biće u fokusu sutrašnjeg sastanka u Briselu

Velika Albanija je taktika Zapada, ali mi ne odustajemo od svoje politike: Dačić o pritiscima na Srbiju zbog prijema Kosova u UN

Neodgovorni lideri EU problem svoje neefikasne politike prebacuju na druge: Poslanica Evropskog parlamenta oštro o pokušaju vraćanja viza Srbiji

Sutrašnji sastanak u Briselu određuje dalji tok događaja: Da li Srbija ulazi u fazu konačnog rešavanja statusa Kosova?

Niški aerodrom predat državi na upravljanje: Odluka u interesu građana, a ne političkih organizacija

Venecijanska komisija jednoglasno usvojila amandmane na Ustav Srbije (FOTO)

Dve ključne teme u fokusu: Dačić sa šefom OEBS-a Kosova o jačanju aktivnosti Misije

U Dimitrovgrad dolazi nova fabrika, želimo da zadržimo svoje ljude ovde: Vučić i Radev završili posetu juga Srbije (FOTO)

Prepoznali ste napor Srbije da očuva mir u regionu: Brnabić zahvalila Liberiji na povlačenju odluke o priznanju Kosova (FOTO)

Srbija nikad nije dobila "besplatan ručak" iz EU, sve smo zaslužili: Vučić oštro odgovorio na provokacije slovenačkog poslanika

Na Vidovdan izveštaj o napretku Srbije: Šta nam EU zamera, a šta ih brine

Šta se zapravo krije iza odluke Liberije da povuče priznanje nezavisnosti Kosova?

NBA igrač želi da se preseli u Srbiju po završetku karijere: Vučić razgovarao sa Lovernjom (FOTO)

Venecijanska komisija danas o amandmanima na Ustav: Na dnevnom redu jačanje nezavisnosti sudstva

20 godina od otmice srpskih rudara u Belaćevcu: Želimo kompromis, a svoje žrtve nećemo zaboraviti

Još desetak država razmišlja o povlačenju priznavanja Kosova: Dačić otkrio detalje diplomatske borbe Srbije

Posle tri meseca Đurić i Arifi oči u oči: Nastavak tehničkog dijaloga u Briselu

Posle ozbiljnih razgovora i izložbe, dvojica kolega otišla na večeru: Uz orkestar ugovorena bolja perspektiva Balkana (FOTO)

Glavni pregovarač Prištine ne očekuje ništa od dijaloga sa Beogradom u nedelju: Za to još krivi srpsku stranu

Zakon o sezonskim radnicima i vojnim veteranima izazvao polemiku u Skupštini, očekuje se nastavak

Prvi operativac SPS na svadbi kod Prije i Filipa: Primetili smo jedan detalj na košulji (FOTO)

Vučić i Radev na izložbi u NBS: Fotografije Beograda i Sofije povezuju ljude (FOTO)

EU se oglasila povodom provokacija iz Prištine uoči nastavka dijaloga

Volim Beograd, jer Beograd zna živeti, a ja volim život: Gradonačelnik Zagreba pre odlaska na svadbu Prije i Filipa (FOTO)

Napredak u odnosima Bugarske i Srbije: 5 ključnih oblasti za saradnju (FOTO)

Vojska Srbije jedina je armija na svetu koja u istom danu vežba i sa Amerikancima i sa Rusima (FOTO)

Vučić pozvao legendarnog Žorža Veu da poseti Srbiju: Hvala vam što ste poništili priznanje Kosova (FOTO)

Da li Nemačka hoće da zameni Mogerinijevu? Evo šta kaže ambasador Ditman

Vučić sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana: Povećanje robne razmene primarni cilj Srbije (FOTO)

Albanci pucaju iz svih oružja uoči pregovora u Briselu: Da li će uopšte doći do razgovora?

Vreme je da se groblja obeleže, poštuju mrtvi sa obe strane i otvori stranica budućnosti: Vučić sa Radevim o saradnji sa Bugarskom (FOTO)

SzS pita gde je gradski menadžer, iz SNS odgovaraju: Pozivate se na zakon, a šef vam u centru međunarodne afere

Pronađen još jedan komad nameštaja nestao iz Skupštine 5. oktobra 2000.

Prvi put napadaju njegovo dete. To samo pokazuje koliko nisko mogu da padnu: Vesić o blaćenju Vučićeve porodice

Počelo vanredno zasedanje u Skupštini Srbije: Na dnevnom redu izmene Zakona o zapošljavanju

Ne postoji batina koja će me naterati da slušam Haradinajeve i Hotijeve izjave: Vučić uputio poruku Briselu uoči nastavka pregovora (VIDEO)

Pitamo Evropu, šta i kako dalje: Stefanović o migrantima

To je srpska teritorija, njima ne pripada ni milimetar: Đurić oštro reagovao na Tačijeve i Hotijeve izjave o podeli Kosova

Da li EU Srbiji priprema svilen gajtan zbog kineskog "Puta svile": Stigao je odgovor iz Brisela

Pacoli i pored liberijskog ministra spoljnih poslova u Beogradu tvrdi da ta zemlja nije povukla priznanje Kosova: Ko širi lažne vesti?

Granice između Kosova i Srbije ne postoje! Dačić odbrusio Tačiju (FOTO)

Mala slatka osveta za Kosovo: Dačić o pobedi nad Kostarikom (FOTO) (VIDEO)