≫ 

Srpska lista osudila ugrožavanje Visokih Dečana, Ministarstvo kulture i informisanja traži hitnu reakciju međunarodnih institucija

Ovom gradnjom se ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda - navodi se u saopštenju

  • 39

Srpska lista najoštrije je danas osudila protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visokih Dečana, navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

Albanci udaraju na zadužbinu Nemanjića: Dečani ugroženi zbog izgradnje puta, srpske vlasti pozvale na hitno reagovanje (VIDEO)

U saopštenju Srpska lista ukazuje da se ovom gradnjom krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Kako ističu u saopštenju, kosovska vlada je ovim još jednom pokazala da joj "zakon leži u topuzu a tragovi smrde nečoveštvom".

Kako se najavljuje, poslanici Srpske liste će u ponedeljak podneti poslanička pitanja nadležnim ministarstvima i pokrenuti interpelaciju povodom ovakvog delovanja.

Manastir Visoki Dečani-Foto: Telegraf.rs

- Isto tako očekujemo da međunarodne misije na Kosovu i Metohiji, predstavnici zemalja Kvinte, pre svih SAD, Velike Britanije i Nemačke, obaveste svoje Vlade i misije pri Unesku kako kosovske institucije vrše institucionalno nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom i srpskim narodom, pri tom kršeći čak i sopstvene zakone - navodi se.

U saopštenju se podseća da je manastir Visoki Dečani četiri puta bio na meti ekstremista, da je pod zaštitom vojnika KFOR punih 19 godina, i da čak ni presude kosovskog Vrhovnog suda o povratku imovine manastiru nisu poštovane od strane opštine Dečani.

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je najdublju zabrinutost zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

- Zahtevamo da se trenutno prekinu svi radovi koji narušavaju zaštićenu zonu, a od Uneska i od međunarodnih činilaca očekujemo da energično spreče slične akte na ovom i drugim mestima gde se javljaju nasilni gestovi -istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je, kako se podseća, ne jednom ukazivalo na neodrživost primene dvostrukih aršina u ovoj oblasti, pre svega na štetu srpskog nasleđa.

- Međunarodne konvencije treba da važe za sve podjednako, pa i za tzv. kosovske vlasti, a međunarodni činioci su u obavezi da ih primoraju na njihovo poštovanje - poručuje se u saopštenju.

VIDEO: Čudo na Kosovu, u Pećkoj patrijaršiji voda nadire iz zemlje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Era

    26. maj 2018 | 18:02

    Nazalost bezpomocni smo a EU i dalje cuti.

  • kontesanera

    26. maj 2018 | 17:39

    Još jedna u nizu provokacija Albanaca i pokušaja zastrašivanja Srba sa Kosova.

  • jole

    26. maj 2018 | 17:40

    Nadam se da će neko iz međunarodnih institucija konačno osuditi samovolju vlasti u Prištini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA