≫ 

Srbija će doprineti da EU postane snažnija: Dačić na Dan diplomatije o novoj fazi proširenja Unije (FOTO)

Dačić je govreći o Kosovu i Metohiji rekao da je Srbija za nastavak razgovora, te da je uzdržanom reakcijom na provokacije dokazala zrelost

  • 3

U Beogradu je danas obeležen Dan srpske diplomatije, a potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da Srbija predano radi na ostvarivanju punopavnog članstva u EU i da očekuje da proces proširenja uđe u novu fazu, gde bi, kako je rekao, Srbija doprinela da Unija postane snažnija.

Svaki dan pozovem po neku zemlju da vidim šta rade: Dačić kaže da Srbiji treba jače lobiranje i u Vašingtonu

Evropski put je spoljnopolitički prioritet Srbije, rekao je Dačić i dodao da, kada je o Kosovu i Metohiji reč, opredeljenost naše zemlje je da se to pitanje reši dijalogom bez favorizovanja.

Srbija, kazao je šef srpske diplomatije, nastavlja svoj evropski put u želji da se čvršće integriše u porodicu naroda kojoj pripada.

Ocenio je da pristupni proces ne odgovara dinamici reformi koje Srbija sprovodi užurbano.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Srbija predano radi na ostvarivanju punopravnog članstva u EU, očekujući da proces proširenja uđe u novu fazu, gde bi Srbija doprinela da Unija postane snažnija - naveo je Dačić i dodao da zvanični Beograd veruje da je jedna od fundamentalnih vrednosti EU raznolikost i bogatstvo članica koje će se upotpuniti ulaskom Srbije.

- Ne nameravamo da izgubimo svoje vrednosti, koje su uvek bile evropske sa svojim osobenostima - naglasio je Dačić.

Dačić je govreći o Kosovu i Metohiji rekao da je Srbija za nastavak razgovora, te da je uzdržanom reakcijom na provokacije dokazala zrelost.

- Demokratski kapacitet srpskog društva kroz unutrašnji dijalog dodatno učvršćuje legitimitet pozicije da kroz razgovore dođemo do rešenja, bez ucena. Dvosmernost procesa je veoma važan i očkeujemo da prištinske vlasti ispune svoj deo obaveza, kao nužnu pretpostavku ishoda kojem godinama težmo - rekao je on.

Dačić je istakao da Srbija nastavlja da ulaže napore kako bi odnosi sa susedima bili na sto višem nivou, dodajući da Srbija smatra da dobra poslovna klima i čvršće ekonomske veze mogu biti korisne za proces pomirenja.

Takođe, kazao je, Srbija će nastaviti sa razvojem i obnavljanjem tardicionalnih prijateljskih odnosa sa svim zemljama sveta.

Najavio je da će Srbija nastaviti sa snaženjem Ministarstva spoljnih poslova kroz profesionalizaciju, modernizaciju i podmlađivanje.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Pozvao je diplomate da daju sve od sebe da zaštite srpske nacionalne interese.

Svoje obraćanje, pred brojnim ambasadorima, među kojima su bili i ambasadori Ruske Federacije, SAD, Francuske, Nemačke, završio je krilaticom srpske diplomatije „Sve za Srbiju, Srbiju nizašta“.

Povodom Dana srpske diplomatije dodeljeno je i najviše diplomatsko priznanje „Vitez svetosavskog pacifizma“.

Dačić je istakao da su vitezovi srpske dipomatije ljudi koji su se posebno izdvojili u saradnji u očuvanju identiteta, zadužibinarstva, humanitarnog rada, kao i sećanja na žrtve.

Laureati u oblasti očuvanja srpskog kulturnog identiteta su Roksanda Ilinčić, modni kreator visoke mode, vlasnik modne kuće i modnog brenda „Roksanda“ iz Londona,prof. dr Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta, Marina Arsenijević, pijanista i kompozitor, partner orkestra „Vest Point Akademije“ iz SAD.

Laureati u oblasti humanitarnog rada i aktivizma su Arno Gujon, osnivač i direktor organizacije za pomoć Srbia na KiM „Solidarnost za Kosovo“, Mila Malruni (Milica Pivnički), humanista i društveni aktivista, Rebeka Mekdonald (Ubavka Mitić), direktor kompanje, ktitor, počasni predsednik Svesrpskog samita poslovne i akademske dijaspore.

Laureati u oblasti kulture sećanja za jasenovački nezaborav prof. dr Gideon Graf, ekspert za Aušvic, Majdanek i Jasenovac, direktor izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav“, prve u istoriji UN održane ove godine u Palati svetske organizacije u Njujorku, Jelena Buhač Radojčić, preživeli dečiji logorač iz Jasenovca, Gojko Rončević-Mraović, preživeli dečiji logoraš iz logora Jastrebarsko, Smilja Tišma, preživeli dečiji logoras i osnivač udruženja logoraša Jasenovac.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Laureati „Za sto godina Velikog rata“ su dr Ivana Lučić, potomak vojvode Stepe Stepanovića, dr Slobodanka Grković potomak Milunke Savić, prve žene vojnika u Velikom ratu, prof. Rouz Gojić Stivenson-Gudnajt, potpredsednik Vikimedije, potomak dr Davida Albale.

Laureat za doprinos karijernom diplomatskom korpusu dobio je ambasador Darko Tanasković i on je, kao prvi srpski dipomata, dobio zvanje doajena srpskog diplomatskog ešalona sa lentom.

U ime svih laureata se zahvalio Gujon ističući da je dobijeno simbolično priznanje srpske diplomatije, koje je jedno od najstarijih u svetu.

- Čast nam je što smo dobili priznanje, i to nam je podstrek za dalji rad. Posebna mi je čast što sam u okruženju tako uglednih ličnosti koji su svetski, a ujedno naši - poručio je Gujon.

Nakon uručenja laureata otvorena je izložba portreta Marine Gavanski Zisis pod nazivom „Zlatni Srbi“.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • minka

    29. maj 2018 | 18:38

    Pa da EU samo ceka Srbiju da primi i odmah ce postati snaznija i srecnija! Ne vidite da se EU igra sa Srbijom.

  • Ema

    29. maj 2018 | 14:35

    Kako Dacicu Srbija se ne pita nista

  • Mmm

    30. maj 2018 | 07:06

    Sa vasim umomi znanjem sigurno da hoce, u ambis je joj zagarantovan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA