≫ 

Stejt Department upozorio na težak položaj Visokih Dečana i na napade na SPC u Hrvatskoj

- Ustav Srbije garantuje slobodu veroispovesti i jednakost svih verskih zajednica - navodi se u dokumentu

  • 3

Američki Stejt Department je objavio Izveštaj komisije za međunarodna verska prava u 2017 godini u kom je upozorio na težak položaj manastira Visoki Dečani, diskriminaciju manjih i netradicionalnih verskih zajednica, ali i na opasnost veličanja ustaštva i napade na Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj.

Bliži se "Mirdita", lete varnice sa obe strane: Stefanović zabranio sliku sa zastavom OVK, Priština najavljuje oštar odgovor (FOTO)

U delu koji se odnosi na Kosovo govori se o teškom položaju manastira Visoki Dečani, a iguman ove svetinje je na svom fejsbuk profilu ukazao na posledice negiranja hrišćanskih prava kao i  finansiranja samo muslimanskih organizacija.

- U delu izveštaja za Kosovo govori se o odbijanju gradonačelnika Dečana Rasima Selmanaja da izvrši odluku Ustavnog suda Kosova koja garantuje manastirsko vlasništvo nad 24 hektara zemlje - napisao je on.

- Odluka do danas nije sprovedena a Selmanaj je nagrađen mestom poslanika u Skupštini Kosova kao jedan od najbližih saradnika Ramuša Haradinaja, iako je po zakonu morao da odgovara zbog kršenja odluke Suda - upozorio je iguman.

USTAV REPUBLIKE SRBIJE GARANTUJE SLOBODU VEROISPOVESTI I JEDNAKOST

U dokumentu se navodi da Ustav  Republike Srbije garantuje slobodu veroispovesti i jednakost svih verskih zajednica i zabranjuje podsticanje verske mržnje, ali da zakon stavlja u povlašćeni položaj sedam verskih zajednica koje su definisane kao "tradicionalne".

Precizira se da verske zajednice po zakonu nisu obavezne da se registruju, ali ukoliko nisu registrovane tretiraju se kao neformalne grupe i nemaju prava ni olakšice koje zakon predvidja za registrovane verske zajednice.

- Primera radi, samo registrovane verske zajednice mogu da grade nova mesta za bogosluženje, da poseduju imovinu, da se prijave za restituciju imovine, da dobijaju novac od države za svoje aktivnosti - navodi se u izveštaju i dodaje da su zakonom su izuzete iz plaćanja poreza na imovinu, plaćanja administrativnih taksi i podnošenja godišnjih finansijskih izveštaja.

Stejt department navodi da druge, netradicionalne verske zajednice i nevladine organizacije "posebne privilegije i tretman", koje zakon predviđa za tradicionalne verske zajednice, smatraju neustavnim.

Srpska pravoslavna crkva--Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Mediji su izvestili o javnoj diskriminaciji prema nekim protestantskim verskim zajednicama tokom oktobarskog obeležavanja 500. godišnjice reformacije, dok pojedine novine i portali nastavljaju da objavljuju tekstove koji su kritični prema netradicionalnim verskim zajednicama opisujući ih kao sekte.

Kao pozitivno u izveštaju se navodi da je vlada nastavila proces restitucije imovine koja je oduzeta verskim zajednicama posle 1945. i da se procenjuje da je vraćeno oko 70 odsto te imovine.

Završni deo izveštaja posvećen je politici i angažovanju američke vlade po pitanju verskih sloboda u Srbiji. Navodi se da su ambasada SAD i zvaničnici vlade koji su posetili Srbiju zatražili od predstavnika Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama i Kancelarije za ljudska i manjinska prava da otklone elemente pristrasnosti iz procesa registracije verskih zajednica.

Takođe, ambasada SAD je pozvala Vladu Srbije da nastavi proces povratka imovine žrtava holokausta koje nemaju žive naslednike i navela da pažljivo prati razvoj memorijala na mestu koncentracionog logora Staro sajmište iz Drugog svetskog rata.

UPOZORENJE ZBOG VELIČANJA USTAŠTVA I NAPADA NA SPC U HRVATSKOJ

U delu koji se odnosi na Hrvatsku, Stejt Department navodi da veliki problem predstavljaju veličanje ustaštva, istorijski revizionizam i negiranje holokausta.

Navodi se i da su udruženja Jevreja, Srba i antifašista bojkotovala državnu komemoraciju u Jasenovcu pošto je tamo ranije bilo postavljeno spomen-obeležje ratnih veterana s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koje je kasnije izmešteno iz Jasenovca.

Predstavnici jevrejske zajednice, ističe se u izveštaju, nastavili su da upozoravaju na slučajeve negiranja holokausta i na istorijski revizionizam. Tokom prošle godine zabeleženo je i nekoliko marševa krajnih desničara, a naveden je i slučaj pevača Marka Perkovića Tompsona koji je na koncertu uzvikivao ustaški poklič.

Grafit na Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj--Foto: eparhija-dalmatinska.hr

U izveštaju se podseća da brojne nevladine organizacije traže zabranu korišćenja ustaških simbola.

Takođe se navode napadi na predstavnike srpske manjine i nanošenje štete crkvama Srpske pravoslavne crkve na koje je upozorio patrijarh SPC Irinej.

U izveštaju se ukazuje i da nije rešen problem restitucije imovine SPC i Jevreja, otete u Drugom svetskom ratu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    30. maj 2018 | 17:32

    За стање са Дечанима, Грачаницом, Светим Архангелима, Пећком Патријаршијом и осталим манастирима на Космету су криви ваши сатрапи, то јест индиректно ви. Што се тиче стања Срба и Српске Цркве у НДХ крив је ваш газда Ватикан, значи опет индиректно ви. Зато доста лицемерја.

  • Tole

    30. maj 2018 | 16:39

    To njihovo "ali" najbolje govori koliko im je stalo do Dečana i prava na slobodu veroispovesti u kroasaniji.

  • ДР

    31. maj 2018 | 11:00

    Лицемерно!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA