≫ 

Dačić i Stefanović zajedničkim snagama protiv ulaska Kosova u Interpol: Ove teme su bile u fokusu na sastanku

Rezimirani su do sada postignuti rezultati i dogovoreni dalji koraci i strateški pravci koordiniranog delovanja po ovom pitanju

  • 57

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastali su se danas radi razgovora o nastavku i daljem jačanju zajedničkih napora na planu suprotstavljanja nastojanjima tzv. "Kosova" da postane član Interpola.

Ne prizivaj vuka! U istom danu Rama i Tači uputili pretnje

Na sastanku su rezimirani do sada postignuti rezultati i dogovoreni dalji koraci i strateški pravci koordiniranog delovanja po ovom pitanju od izuzetne važnosti u kontekstu odbrane interesa Republike Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Istaknuta je spremnost za nastavak maksimalne mobilizacije raspoloživih kapaciteta sa ciljem suprotstavljanja unilateralnom pokušaju tzv. "Kosova" da, protivno Povelji Ujedinjenih nacija, rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, kao i statutarnim dokumentima i rezolucijama samog Interpola, ostvari članstvo u ovoj organizaciji.

Sastanak ministara unutrašnjih i spoljnih poslova-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Razgovarano je i o korišćenju mehanizama međunarodne policijske saradnje, kao i o angažovanju mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u funkciji prezentovanja stavova Srbije kako bismo uverili što veći broj država da bi eventualno pristupanje tzv. "Kosova“ Interpolu predstavljalo opasan presedan.

Time bi, kako se navodi u saopštenju, bili narušeni ne samo suverenitet i teritorijalni integritet Srbije kao članice Interpola, već i principi na kojima počiva sam Interpol kao ekspertska međunarodna organizacija.

Dogovorena je dalja intenzivna koordinacija po ovom pitanju, rečeno je u saopštenju.

VIDEO: Dačić predstavio "Guči" kapu, deo uniforme prvih srpskih diplomata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    31. maj 2018 | 20:36

    Ulazak Kosova u Interpol treba spreciti.

  • Pavle

    31. maj 2018 | 20:19

    Ulazak Kosova u Interpol je nemoguć jer se ono nalazi u sastavu Srbije kao KiM. Dačić i Stefanović imaju sasvim razuman stav po pitanju integriteta naše zemlje.

  • Fica

    31. maj 2018 | 20:38

    Mi cemo se i dalje boriti da Kosovo ne bude deo Interpola jer za to ne postoji ni jedan razlog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA