≫ 

Šta se krije iza priče o energetskom sistemu na Kosovu: Vučić otkrio podmukli plan Albanaca

Kako je naveo, ni Haradinaj, Arifi, ni Hodžaj nikada ne govore ništa sami

  • 26

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas javnu molbu međunarodnim predstavnicima da ne samo čuju, već slušaju šta Albanci govore, da dobro razumeju njiihove poruke i spreče njihov eventualni pokušaj upada na sever i dalje napade na srpsko stanovništvo.

Albanci ovo ne rade sami: Vučić o napadima na Srbe na Kosovu

Vučić je, u izjavi novinarima, nakon učešća na konferenciji povodom pokretanja projekta "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji", u organizaciji Misije OEBS-a u Srbiji, rekao i da je smisao priče o energetskom sistemu, koje pominju albanski predstavnici na Kosovu, da uzmu sever pod kontrolu.

On je kazao da ne bi bilo problema u tome što je govorio Ramuš Haradinaj da ne zna ili nije pročitao Briselski sporazum, iako se radi o 15 tačaka na jednoj strani, kao i da odlično poznaju taj dokument a neće da ga provode u delo, već činjenica da oni to ne govore bez znanja zapadnih mentora.

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji Foto: president-ksgov.net

Vučić je podsetio da mu niko nije verovao kada je govorio mnogo ranije da će se držati Briselskog sporazuma kao što se RS drži Dejtonskog dokumenta.

- Danas od Briselskog sporazuma beže Albanci. Nažalost ne pridržavju se ni oni pod čijem okriljem je sklopljen. Ne zanima ih primena. Srbija je svaku tačku provela u delo, koja se odnosila na njene obaveze. Albanci jednu jedinu, a reč je o 6 od 15, to jest 40 odsto, nisu takli, nije ih zanimala - kritikovao je predsednik.

Podsetio je da je već 20. aprila, kada su navodno krenuli u primenu, govorio da ih to ne zanima.

- Znaju to i njihovi zapadni mentori i zajedno sa njima ih baš briga što nisu ispunili. Priče da su zabrinuti i da obe strane moraju da ispune sporazum, čuvene sintagme koje predstavljaju eufemizam za sopstvenu neodgovornost, ne mogu više da slušam - poručio je on.

Kako je naveo, ni Haradinaj, Arifi, ni Hodžaj nikada ne govore ništa sami.

Vučić na brani i hidrocentrali na jezeru Gazivode Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Neki drugi govore kroz njih i preko njih. Zato me brinu incidenti koje nismo imali u tom obimu u poslednjih pet godina. Brinu me jer se plašim da će biti još oštriijih i žešćih napada, a Srbiji su ne zahvaljujući državi koju danas vodim, već ranijim vladama prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koj način reaguje na KiM - objasnio je on.

Vučić je, kada je reč o zahtevima da Srbija ispuni navodne obaveze iz dogovora o energetici, naglasio da ne postoji nikakav sporazum u ovoj oblasti.

- Oni misle da zbog prtiska koji postoji od dve zapadne zemlje moramo brže bolje da damo Gazivode i Valač. Njih samo zanima kako da okupiraju sever - podvukao je on dodajući da žele da uzmu i našu elektroprenosnu mrežu.

Vučić je podsetio da je prištinskim vlastima nuđeno zajednočko upravljanje što su odbili.

Ukazao je da se Gazivode nalaze na teritoriji centralne Srbije i delom na teritoriji Zubinog Potoka, i da prištinske vlasti s tim u vezi nikada nisu bili zainteresovani da čuju i slušaju argumente srpske strane.

- Mi sporazum o energetici nemamo. Oni lažu i izmišljaju, i to rade otvoreno, neskriveno - zaključio je Vučić.

PONOSAN SAM NA KOSMPOLITISKI BEOGRAD

Vučić je izjavio, povodom manifestacije "Mirdita - Dobar dan" da je ponosan što u Srbiju svako može da dođe i iznese svoje mišljenje kao i to što se ne plašimo ničijih argumenata niti tuđih reči.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u pauzi konferencije o zaštiti žrtava i svedoka krivičnih dela, o događanjima ispred CZDK gde je festival održan, rekao da su i oni koji su hteli da upadnu na skup, kao i oni koji su učestvovali uputili niz uvreda na njegov račun, da su ga prvi psovali, a drugi govorili da znaju ko je on.

- Pa kako me to znaju, valjda kada je igrao Murići (za FK Prištinu) pa sam možda napravio neku glupost na stadionu - ko će ga znati  - dodao je Vučić, ali i podvukao da je Beograd slobodan, kosmopolitiski grad za razliku od onih koji se plaše filma Borisa Malagurskog i zabranjuju mu prikazivanje kao i prelazak adnministrativne granice

U tom je smislu primetio da i najmoćniji kablovski operater u ovom delu Evrope vodi kampanju protiv njega 24/7, ali da bi i pored toga danas osvojio 65 dosto galsova kada bi bili izbori.

Otvaranje festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, na Zapadu ne mogu ni sebi ni drugima što su pre 10 godina priznali nezavisno Kosovo i sada gledaju da iz toga svega izađu što lakše, a za Srbe baš ih briga.

Ponovio je da u Prištini neće da ispune ono što je potpisano upravo pod okriljem međunarodne zajednice.

- Stoti put pitam šta je to što Srbija nije ispunila i nikada neću dobiti odgovor - dodao je Vučić.

Poručio je i da svet mora da razume da niko ne može da dozvoli ni nove Oluje, ni Bljeske i naveo da smo spremni za razgovore ali da se ispuni ono što je potpisano.

MALO SE ZAUSTAVITE S DRŽANJEM LEKCIJA SRBIJI

Predsednik Srbije istakao je i da je njegov stav i stav Srbije kristalno jasan po pitanju Bosne i Hercegovine (BiH) i poručio da oni koji drže predavanja i lekcije Srbiji s tim treba malo da se zaustave.

Vučić je, upitan za stav Srbije u vezi s pozivom predsednika RS Milorada Dodika na držvno ujedinjenje Srpske i Srbije, rekao da ne razume potrebu koju neki iz regiona imaju stalno da isputuju stav Srbije, koji je potpuno jasan.

- Što puta sam rekao da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, kao i entiteta RS unutar BiH. Milion sam puta rekao to i nikada drugačiju izjavu niste čuli - podvukao je on.

Vučić na sastanku sa članovima Predsedništva BiH - Foto: Tanjug/AP

I pored toga, konstatovao, je traži se od Srbije da se nekome pravda.

- Ne pada mi napamet da se pravdam za stavove koji su kristalno jasni, čisti kao suza, dok stavovi drugih ne samo da nisu jasni, već i nisu dobronamerni prema nama - rekao je on.

Istakao je da je BiH dobar sused i da želimo dobre odnose sa njima.

- U stanju ću biti još mnogo toga da istrpim, ali malo se zaustavite s tim - zaključio je Vučić.

NISAM ČUO UVREDE SKATA

Nisam čuo uvrede ni napade američkog ambasadora Kajla Skata na moj račun i ne znam da li se to zaista dogodilo, ali ponavljam da dok sam predsednik Srbije njom neće upravljati nijedan strani ambasador, rekao je Vučić.

Upitan da komentariše nedavnu izjavu Skata, Vučić je, u pauzi konferencije o podršci žrtvama i svedocima krivicnih dela, rekao da ne zna o čemu se radi, da to nije čuo, ali je ponovio da su njega birali građani Srbije, da njima odgovara, a ne građanima Amerike ili bilo kome drugom, a "pogotovo ne njihovim politickim predstavnicima".

- Mi njih nećemo da vređamo, ali tražimo samo da iskažu poštovanje prema Srbiji i ništa više od toga. Srbija je nezavisna i slobodna zemlja, samostalno donosi odluke i dok sam predsednik njom neće upravljati nijedan ambasador. Zbog toga je Srbija izuzetno cenjena u svetu  -poručio je Vučić.

Vučić na sastanku sa Skatom - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dnevni list Alo preneo je ambasador da je Skat pred više desetina direktora najveći firmi u Srbiji, a kao gost na njihovoj večeri, optužio Vučića za "državni teror i neiskrenost na putu ka EU".

ŠEŠELJ NIJE MOJ PORTPAROL, ODGOVORNI ZA UBISTVO ĐINĐIĆA SEDE IZA REŠETAKA

Vučić je izjavio je i da lider radikala Vojislav Šešelj nije njegov portparol već politički protivnik.

Odgovarajući na pitanja novinara o nedavnim postupcima lidera radikala Vojislava Šešelja, medju kojima je i najava da će pokrenuti reviziju postupka za ubistvo Zorana Đinđića, Vučić je kazao da su "smešni pokušaji medija da svakog dana u 50 emisija pokušavaju da govore da ono što radi Šešelj, to misli Vučić".

- Do pre mesec dana pričali ste da je Čedomir Jovanovć moj. Ja govorim samo u svoje ime, ime stranke i Srbije. Nikada portparola nisam imao, nije to ni Šešelj, ni Jovanović. Srbija ima predsednika koji ume da govori i štiti interese države. Niti je moj Šešelj, niti Jovanović, ni Šutanovac, ni Đjilas, sve su to moji i naši politički protivnici koje izuzetno poštujemo ali ćemo ih pobeđivati na izborima - kazao je Vučić.

On je naveo i da nije srećan zbog ubistva Djindjića i da misli da odgovorni za taj zločin sede iza rešetaka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ema

    1. jun 2018 | 12:57

    Znala sam da imaju neki krajnji cilj ovom nasilnickom organizacijom,medjunarodna zajednica ne sme da ostane nema na ugrozavanje bezbednosti Srba na Kosovu, organizacije koje su tu sa zadatkom da zastite Srbe treba da deluju.

  • Лицемер

    1. jun 2018 | 12:05

    Све је то НЕдело запада.

  • Sreta

    1. jun 2018 | 12:58

    Kako su to zli ljudi, bez imalo ljudskog u sebi. Sve bi da otimaju, pljačkaju, prst im je neprestano na obaraču, i ne trepnu dok okidaju, samo lažu, provociraju, ucenjuju. Nikada dogovor, iskrena reč, pozitivan stav, nikada prijateljski pružena ruka. Ali mora se i sa takvima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA