≫ 

Novi napadi Albanaca na Srbe sa Kosova, ovog puta je nešto mnogo zlonamernije?

- Ovo nisu napadi koji za cilj imaju protivpravno sticanje imovinske koristi, već slanje političke poruke da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji - poručuju iz Srpske liste

- Posle 16 etnički motivisanih napada nad Srbima i njihovom imovinom prošlog meseca, sinoć su u opštini Klokot izvršene dve i pokušana jedna krađa - saopštila je Srpska lista i najavila da će o svim napadima upoznati predstavnike zemalja Kvinte.

Nova provokacija kosovske policije: Sprečili srpsku decu sa KiM da odu na ekskurziju

Srpska lista, kako se navodi u saopštenju, smatra da je reč o "smišljenim provokacijama i napadima na Srbe i njihovu imovinu".

- Ono što zabrinjava je to što, ako se analitički sagledaju ove kriminalne radnje čije su žrtve Srbi, dolazi se do zaključka da ovo nisu napadi koji za cilj imaju protivpravno sticanje imovinske koristi, već slanje političke poruke da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji - navode u Srpskoj listi i dodaju da želja Srba da u miru žive na svojim ognjištima očito nije u skladu sa planovima nekih krugova u Prištini.

Srpska lista zahteva da se odgovorni najhitnije pronađu i kazne, umesto što ostaju nepoznati ili se posle protkolarnog uzimanja izjave puštaju na slobodu.

Policija-Printskrin/ Youtube/Kosovo Sever Portal

O ovim napadima poslanici Srpske liste će početkom nedelje upoznati i predstavnike zemalja Kvinte na Kosovu i Metohiji i zatražiti od međunarodnih snaga da stave u funkciju kapacitete svojih misija i osiguraju bezbednost Srba na KiM, što im je jedan od primarnih zadataka.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da novi napadi na srpsku imovinu koji su se dogodili u Kosovskom Pomoravlju, predstavljaju "pojačana nastojanja da se Srbi zastraše i isprovociraju kako bi se situacija otrgla kontroli i dobio alibi za širu akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji".

U saopštenju Kancelarija navodi da je talas napada na Srbe i njihovu imovinu nastavljen sinoć pravom poharom u Klokotu, u Kosovskom Pomoravlju, gde su ukradeni krava i automobil "fijat punto", a trećoj porodici lopovi su pokušali da odvedu bika.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Činjenica da je ovo samo poslednji u nizu incidenata koji se u poslednjih mesec dana događaju gotovo svakodnevno izaziva dodatnu zabrinutost i opravdanu sumnju da nije reč samo o deliktima iz koristoljublja, već da je reč o nečemu mnogo zlonamernijem i opasnijem - ocenjuje se u saopštenju Kancelarije za KIM.

Ukoliko političke i bezbednosne strukture u Prištini ne stoje iza ovih provokacija, očekujemo da nadležni organi odlučnom akcijom utvrde ko je odgovoran i da počinioce privedu pravdi kako bi se ekstremistima uputila jasna poruka da je ugrožavanje stabilnosti i mira nedopustivo, navodi se u saopštenju.

- Najoštrije osuđujemo sve pokušaje destabilizacije situacije na Kosovu i Metohiji i naglašavamo da svako nastojanje da se rešavanje problema sa terena politike i diplomatije zameni nasiljem kao sredstvom za ostvarivanje ciljeva ne može nikome doneti dobro - ističe se u saopštenju Kancelarije.

VIDEO: Ovo je Srbin koji je pre neki dan brutalno napadnut na Kosovu

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igor

    4. jun 2018 | 08:14

    Ni Albanci sami vise od muke ne znaju sta ciniti,ovakvim bezuspesnim pokusajima zastrasivanja Srba na KiM pokazuju svoju nemoc !

  • Dragana

    4. jun 2018 | 08:34

    Srbi vec odavno nisu pozeljni na Kosovu i zato se sve radi na tome da ih zastrase i oteraju.

  • Tanja

    3. jun 2018 | 13:49

    Napadi se nizu a reakcija Brisela izostaje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA