Borba parlamentaraca protiv tri zla: Separatizma, terorizma i ekstremizma (FOTO)

U okviru Foruma održan je sastanak potpredsednika Narodne skupštine Ðorđa Milićevića i poslanika Državne Dume Ilje Osipova

  • 0

Potpredsednik Narodne skupštine Ðorđe Milićević učestvuje na Međunarodnom forumu za razvoj parlamentarizma, u Moskvi na poziv koji je srpskom parlamentu uputio predsednik Državne Dume Vjačeslav Volodin.

Komisija za utvrđivanje posledica bombardovanja počinje sa radom: Prva lokacija Vranje, pa KiM

Na forumu učestvuje preko 85 zemalja sveta, kao i 14 međunarodnih parlamentarnih organizacija.

U obraćanju u okviru sekcije "Jačanje međunarodne bezbednosti-uloga parlamenata" potpredsednik Milićević je ukazao da današnji bezbednosni izazovi postaju transnacionalni i globalni, te je potreban zajednički i sveobuhvatan pristup u njihovom rešavanju.

Naročito je važna borba parlamentaraca protiv tri zla- separatizma, terorizma i ekstremizma.

Foto: Promo

Ukazano je i da je borba protiv terorizma u Republici Srbiji regulisana Krivičnim zakonikom i Zakonikom o krivičnom postupku, kao i da je Narodna skupština izmenama i dopunama Krivičnog zakonika usvojenim 2014. godine predvidela da se kao krivično delo određuje učešće državljana RS u ratu ili oružanim sukobima u drugim zemljama, za koje se propisuje kazna zatvora.

Milićević je informisao i da je Vlada RS usvojila Nacionalnu strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2017. do 2021. godine sa Akcionim planom za njeno sprovođenje, navodi se u saopštenju iz parlamenta.

Naglašeno je da je Srbija otvorena za saradnju u okviru svojih mogućnosti u globalnoj borbi protiv terorizma i ekstremizma i prepoznaje Ujedinjene nacije kao ključni forum za aktivan angažman na ovom planu.

Foto: Promo

Podržavamo sve usvojene rezolucije Generalne skupštine UN o merama za prevenciju međunarodnog terorizma, kao i sve napore međunarodne zajednice u borbi protiv ovog globalnog fenomena, naveo je Milićević.

On je naglasio da Srbija kroz učešće u multinacionalnim operacijama pruža svoj doprinos očuvanju mira i bezbednosti, kao i da Srbija učestvuje u multinacionalnim operacijama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i multinacionalnim operacijama Evropske unije.

Foto: Promo

U intervju za Prvi kanal Ruske državne televizije je istakao odlične bilateralne odnose Srbije i RF koji u svim oblastima idu uzlaznom putanjom.

Upućena je zahvalnost Rusiji na principijelnom stavu o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Istaknuto je zadovoljstvo zbog dobre međuparlamentarne saradnje, kao i uspostavljanja Međuparlamentarne komisije za saradnju Narodne skupštine i Dume.

Foto: Promo

Milićević je istakao činjenicu da je Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom najbrojnija u Narodnoj skupštini i da ima čak 128 poslanika.

U okviru Foruma održan je sastanak potpredsednika Narodne skupštine Ðorđa Milićevića i poslanika Državne Dume Ilje Osipova, a tokom susreta konstatovani su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve zemlje, kao i kulturna i istorijska bliskost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA