≫ 

Da li ovo znači kraj pregovora? Albanci odbili poziv Brisela, traže sve ili ništa!

- Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore - rekao je Avni Arifi

  • 10

Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi odbio je poziv Evropske unije za učešće na sastanku u četvrtak i petak u Briselu o Zajednice srpskih opština.

Haradinaj povukao iz Skupštine predlog Platforme za dijalog sa Srbijom

Arifi je za Radio Slobodna Evropa izjavio da Kosovo neće učestvovati u dijalogu dok Srbija ne ispuni sve briselske dogovore.

Kako kaže, od Brisela je krajem aprila zatraženo da se 2. maja organizuje sastanak zbog “ozbiljnih zastoja” u sprovođenju sporazuma o energetici, o zajedničkom upravljanju granicama i o ostalim temama.

Međutim, prema njegovim rečima, Kosovo nije dobilo odgovor, te je zahtev ponovljen 21. maja.

- Krajem maja smo dobili dopis za održavanje sastanka o nekim drugim temama, odnosno da predstavimo Upravljačku ekipu koja treba da izradi nacrt statuta za Zajednicu (ZSO), a što je za nas bilo irelevantno. Naravno, mi smo to odbili. Mi insistiramo na dijalogu i na tome da razgovaramo o svim temama. Srpska delegacija je prošli put saopštila da je razlog njihovog učešća u razgovorima samo ZSO. Mi smo tu za sve sporazume - ili će biti implementirani svi sporazumi ili nijedan - rekao je Arifi.

Šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi -Printskin: Youtube/KlanKosova

On je ocenio da je Evropska unija "pala je u zamku Beograda i ponaša se tako da se stvara utisak da ih interesuje samo Zajednica (srpskih opština)".

- Ne interesuje ih što zbog energetike Kosovo gubi na desetine milione evra, ne interesuje ih što zbog zajedničkog upravljanja granice smo izgubili 24 miliona evra. Ne interesuje ih most u Mitrovici, niti diplome. Prema tome, za nas kao Kosovo – ili sve ili ništa - ocenio je šef delegacije u tehničkom dijalogu.

Prema njegovim rečima, odgovor iz Brisela bio je da se proces komunikacije ne zaustavlja, ali on tvrdi da Srbija ometa mnoge procese i sprovođenje sporazuma.

Priština-Foto: Tanjug/AP

- Došlo je do kompletnog pogoršanja, do totalno rasističkog ponašanja prema kosovskim sportistima. Onemogućeno im je sportsko takmičenje samo zato što su sa Kosova. Svakog dana se građani Kosova zaustavljaju na granici, zaustavljaju se i članovi Kosovskih bezbednosnih snaga. Ljude maltretiraju. Ovu praksu treba zaustaviti i ne može biti normalizacije sa ovim pristupom. Imamo potpunu degradaciju kada je u pitanju sloboda kretanja - tvrdi Arifi.

Zvaničnici vlade u Prištini kažu da će predstavnici Upravljačkog tima za statut Zajednice srpskih opština, sastavljen od strane predstavnika srpske strane koji žive na Kosovu, uskoro biti pozvani na konsultacije od strane kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, kako bi se video kontinuitet rada u izradi statuta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kale o

    5. jun 2018 | 21:21

    Maske su pale, onustaviti sve pregovore, pripremiti se za slucaj nasilja albanaca prema Srbima, to je verovatno sledeci korak koji ce uslediti, pre ili kasnije. Vucicu spremaj vojsku!

  • Тодорић

    5. jun 2018 | 22:06

    Па ако баш хоћете,ево вам ништа. На ништа имате право.Нека Србија,власник територије Косова добије назад украдено тло,колевку српства,и баштину Србије.

  • Kursumlija

    5. jun 2018 | 20:15

    I dobice to sto traze,ove nase mlakonje samo neka se pozivaju na mir i stabilnost a oni nam svake godine ubiju po par Srba na Kosovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA