≫ 

Uoči preuzimanja predsedavanja EU Austrija poslala snažnu poruku: Evo kakvi su planovi u vezi sa zemljama Zapadnog Balkana

Zemlje jugoistične evrope predstavljaju su zapostavljene u poslednjih 20 godina - rekla je ministarka spoljnih poslova Austrije

  • 1

Ministarka spoljnih poslova Austrije, Karin Knajsl izjavila je da će jedan od ciljeva austrijskog predsedavanja EU od 1. jula, sa stanovišta spoljne politike, biti pre svega približavanje zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji.

Balkanske zemlje hoće da budu zajedno i u miru: Vulin na vojnoj vežbi u Grčkoj (FOTO)

- Taj region nam je važan i bio je vrlo zapostavljen u poslednjih 20 godina. Lično izbegavam pojam "Zapadni Balkan", jer je to čudan, veštački pojam i za mene su gradovi kao Sarajevo i Beograd u svakom slučaju evropski gradovi - rekla je Knajsl u intervjuu za Dojče vele. Ona je rekla da Austrija kao predsedavajuća moće da iskoristi psotojeću dinamiku, ali da same države moraju da sprovedu u delo čitav niz reformi.

- U Bosni i Hercegovini se radi pre svega o reformi izbornog prava u očekivanju izbora 7. oktobra i tu ne možemo nešto da ponudimo, već samo da podsetimo države da moraju da nastave sa svojim reformama. U razgovorima s kolegama u prestonicama koje su geografski i istorijski možda malo udaljenije ćemo naglašavati koliko je taj region važan - dodala je.

Upitana da li Austrija podržava proces integracije i prijema zapadnobalkanskih zemalja u EU Knjsl  je rekla da je "za to da oni koji donose odluke sprovedu reforme u delo kako bi došlo do priključivanja Evropskoj uniji".

Ministarka spoljnih poslova Austrije, Karin Knajsl-Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Radi se o krajnje različitim zemljama za vrlo različitim demografskim i administrativnim pretpostavkama. Ne možete sve te države ubaciti u isti koš, već će svaka od njih nastaviti sa reformskim procesima u okviru jedne pozitivne utakmice - dodala je.

Govoreći o austrijskoh viziji EU ona je rekla da je "odlučujuće da se po supsidijarnom principu pobrine za to da se i EU fokusira na bitne i velike teme za koje su joj potrebna zajednička rešenja, na primer, zaštita spoljnih granica EU, zajednička spoljna i bezbednosna politika ili klimatske promene".

VIDEO: Koga briga za 1244, samo sila i faktičko stanje

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anna

    6. jun 2018 | 14:55

    Važi se samo šta kažu Amerika i teta Merkel, a ovo je zamajavanjanje naivnih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA