≫ 

Braćo, Srbi, ako neko treba u Evropsku uniju, onda ste to vi: Snažna poruka predsednika Narodne skupštine Slovačke (FOTO)

On se sastao sa predsednikom Vučićem i predsednicom srpskog parlamenta Majom Gojković

  • 10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Narodne skupštine Slovačke Republike Andrejom Dankom o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama.

Jadranka Joksimović potvrdila: Do kraja juna Srbija otvara dva pregovaračka poglavlja

Predsednik Vučić je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Slovačke veoma dobri i prijateljski, ne samo zbog toga što Slovačka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već i zbog iskrenog bratstva srpskog i slovačkog naroda, čijih više od 50.000 pripadnika živi u Srbiji.

Predsednik slovačkog parlamenta zahvalio je na brizi koju srpska država pokazuje za prava slovačke nacionalne manjine i očuvanje slovačkog jezika i kulture. On je istakao da sa pažnjom prati kako se predsednik Vučić bori za nezavisnost Srbije i najviše interese srpskog naroda.

Vučić na sastanku sa predsednikom Narodne skupštine Slovačke Andrejom Dankom- Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je sa gostom iz Bratislave podelio brigu zbog učestalih napada na Srbe na Kosmetu i rekao da je zbog mira i stabilnosti važno da se nastave razgovori u Briselu u pokušaju da se postigne kompromis s Prištinom.

On je zahvalio Slovačkoj i za podršku na evropskom putu, a Danko je poručio da će Slovačka nastaviti da snažno podržava proširenje Evropske unije, a pre svega evrointegracije Srbije, za koju smatra da bi trebalo da bude među prvima primljena u EU.

On je izrazio spremnost Slovačke da sa Srbijom podeli iskustva iz procesa evrointegracija.

Pre sastanka sa predsednikom Vučićem, Danko se sastao i sa predsednicom srpskog parlamenta, Majom Gojković, i poručio da život u Evropskoj uniji nije lak, ali Evropska unija je jedina alternativa.

Andrej Danko i Maja Gojković-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ako neko treba uskoro da postane član Evropske unije to treba da budete vi, braćo Srbi - rekao je on i dodao da ta zemlja čvrsto stoji uz Srbiju u osetljivom pitanju u vezi Kosova i da taj stav neće menjati.

Slovačka, kaže, može da pruži puno informacija o greškama koje su se dogodile na putu pristupanja EU, navodeći da Srbija treba da zaštiti svoje prirodne resurse, vodu i ne treba, kaže, da prodaje svoja ključna preduzeća.

On je dodao da je sa Gojkovićevom razgovarao o etičkom kodeksu koji Slovačka priprema sa Austrijom i drugim zemljama, ističući da će usvajanje novog kodeksa doprineti boljem ponašanju poslanika.

Zahvalio je na poštovanju koje je Srbija ukazala slovačkom narodu na taj način što će se, kao predsednik parlamante te zemlje, obratiti u Skupštini Srbije, što nije praksa u inostranstvu.

Maja Gojković-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila je na tome što je Slovačka dosledna da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i dodala da Slovačka mora i treba da bude obaveštena o procesu dijaloga između Prištine i Beograda u Briselu, kao i druge članice EU.

Zahvalila je i na podršci koju ta zemlja daje Srbiji kada je reč o punopravnom članstvu u EU.

- Naše dve države imaju odlične političke i ekonomske odnose, jedan otvoren i stalan dijalog između viskog zvaničnika - rekla je Gojković i zahvalila Danku što je prihvatio njen poziv i došao u Srbiju povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

VIDEO: Grupno fotografisanje lidera EU

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde?!

    7. jun 2018 | 14:16

    Vratite nam ono što je naše!( tj Kosovo i Metohiju) pa ćemo ući u EU. Biti evropljanin ne znači biti ponižavan i obespravljen, nego apsolutno suprotno.

  • Kasnije

    7. jun 2018 | 12:48

    Eu samo znači odlazak milion Srba iz Srbije i ništa više pogledajte zemlje u okruženju, zapad to koristi kao jeftinu radnu snagu, nikad eu!

  • Драган

    7. jun 2018 | 12:35

    Али ми нећемо у ту накарадну ЕУ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA