≫ 

Čovek koji sakuplja novac za Trampa postao Tačijev lobista: Ovo je njihov plan za susret u Beloj kući

Sastanak se dogodio 20. aprila dok je Tramp provodio vikend u odmaralištu

  • 4

Brajan Balard, glavni prikupljač fondova za američkog predsednika Donalda Trampa, lično je lobirao kod njega u aprilu u ime kosovske vlade, piše “Politiko”.

Balard je kratko pričao sa Trampom o odnosima s Kosovom i izneo mu poziv kosovskog ambasadora da se sretne s predsednikom ove jednostrano proglašene države Hašimom Tačijem, stoji u izveštaju američkog Ministarstva pravde.

Šta ćemo ako Albanci krenu da zauzimaju sever? Ovako je Vučić odgovorio na pitanje o učestalim napadima na Srbe na Kosovu

- Ovo je bio veoma kratak deo konverzacije koja inače nije dugo trajala, ali pravila od nas zahtevaju da izvestimo o tom kratkom susretu – rekao je Balard.

Sastanak se dogodio 20. aprila dok je Tramp provodio vikend u odmaralištu Mar-a-Lago. Razgovoru su prisustvovali i Džoni DeStefano, glavni Trampov pomoćnik, i Kit Kelog, penzionisani general potpukovnik i aktuelni savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsednika SAD Majka Pensa.

Lobisti koji predstavljaju strane vlade ili političke partije moraju prema zakonu da otkriju za koga lobiraju, za razliku od onih koji predstavljaju domaće interese. Dok se članovi Kongresa i službenici redovno pojavljuju u takvim izveštajima, nije uobičajeno da se predsednik pojavi u jednom, ukazuje “Politiko”.

Ali Balard, koji je prošle godine otvorio kancelariju u Vašingtonu nakon što je Tramp izabran za predsednika, izgradio je reputaciju kao jedan od šačice lobista koji ima lične odnose sa predsednikom.

Balard je izgradio značajnu praksu u inostranstvu otkako je prošle otvorio kancelariju. On je lobirao za klijente kao što su vlada Azerbejdžana, Dominikanska Republika, Kosovo, Katar i Turska. U izveštaju se takođe vidi da se Balard sreo sa guvernerom Floride Rikom Skotom u aprilu u ime katarske vlade.

Balard je dugogodišnji sakupljač fondova za Skotove kampanje. Drugi lobisti u njegovoj firmi “Balard partners” lobirali su za niz drugih zvaničnika Floride u ime Katara, uključujući gradonačelnika Majamija Fransisa Suaresa i Džefa Vinika, vlasnika “Tampa bej lajtninga”.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - maltretiranje Srba koji slave slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    8. jun 2018 | 12:02

    Ми из тога можемо само да закључимо да се потура прљав новац од дроге Трампу,а са Косова,и самим тим и да је Трамп" доведен у заблуду"...

  • Krca

    8. jun 2018 | 13:12

    Kad skupe toliko love samo za dogovor, koliko će "pljunuti" za njihovu stvar i proterivanje preostalih srba?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA