≫ 

Većina Srba spremna za rat sa Albancima u slučaju upada na sever Kosova: Evo koliko njih veruje da je moguće diplomatsko rešenje

Čak 61 odsto građana smatra da pregovori o Kosovu idu u lošem pravcu po Srbiju

  • 85

Više od polovine građana, tačnije 52 odsto, smatra da bi u slučaju nasilnog upada Albanaca na sever Kosova i Metohije Srbija trebalo da upotrebi vojsku kako bi zaštitila narod u pokrajini, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Šta ćemo ako Albanci krenu da zauzimaju sever? Ovako je Vučić odgovorio na pitanje o učestalim napadima na Srbe na Kosovu

Kada je reč o stavovima građana prema rešavanju statusa Kosova i Metohije, većina njih, odnosno 63 odsto, smatra da je zamrznuti konflikt trenutno najbolji razvoj događaja, dok 21 odsto navodi da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bio dogovor kojim će i Srbi i Albanci nešto dobiti, odnosno izgubiti.

- Ubedljiva većina građana Srbije smatra da je održavanje "statusa kvo" bolje od rešenja koja se pominju. To nije neuspeh kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji insistira na prevazilaženju zamrznutog konflikta već stav građana da nema rešenja koje bi u ovom trenutku moglo da zadovolji Srbiju - kazao je Pejić.

Većina građana, njih 61 odsto, smatra da pregovori o Kosovu idu u lošem pravcu po Srbiju, 35 odsto ispitanika smatra da Srbija na kraju pregovora neće normalizovati odnose sa Kosovom niti će priznati njegovu nezavisnost, dok 34 odsto navodi da Srbija neće priznati nezavisnost ali će morati da normalizuje odnose sa Kosovom.

Kosovska Mitrovica-Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Komentarišući stav 52 odsto ispitanika da bi u slučaju nasilnog upada Albanaca na sever Kosova i Metohije najbolji odgovor Srbije bila vojna intervencija, Pejić je kazao da to pokazuje da građani ne vide diplomatsko rešenje kao uspešan scenario niti vide drugo rešenje osim vojnog, da se zaštite Srbi na severu pokrajine u slučaju intervencije Prištine.

Istraživanje je pokazalo i da 50 odsto ispitanika nije spremno na lična odricanja po bilo kom osnovu da bi Kosovo i Metohija ostali u sastavu Srbije, dok je njih 18 odsto navelo da je u velikoj meri spremno da njihov lični život trpi u tom cilju.

Telefonska anketa sprovedena je od 1. do 7. juna na teritoriji centralne Srbije bez Kosova i Metohije, na uzorku od 1.200 ispitanika.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - maltretiranje Srba koji slave slavu

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    8. jun 2018 | 13:55

    Nema drugog rešenja osim pregovora, vojska netreba da bude ni na poslednjem mestu.

  • Toni Slovak

    8. jun 2018 | 20:13

    Našim dušmanima su došli crni dani Putin je na našoj strani. Ako nas ne daj Bože napadnu siguran sam da Rusija neće sve to mirno da gleda kao 1999 jer Vladimir Putin nije Boris Jelcinj.

  • Nikolas

    8. jun 2018 | 13:31

    NATO NAORUZAVA MASOVNO ALBANCE A AMERI CE IH GURNUTI U RAT ZA VELIKU ALBANIJU !!! TO MOZE DA SE DESI OVOGA LETA UZ NATO POMOC!! SRBIJA CE IZGUBITI SVE BEZ RUSKE I KINESKE VOJNE POMOCI!! VUCIC ZELI MIR ALI DRUGA STRANA -NASI ZAPADNI PRIJATELJI ZELE RAT!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA