≫ 

Srbija će imati najsnažniju armiju u regionu: Vučić najavio još jaču vojsku početkom 2019. godine (FOTO) (VIDEO)

Zgrada Vojne gimnazije podignuta 1936. godine kao školska zgrada za Prvu mušku gimnaziju

  • 54

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u pratnji ministra odbrane, Aleksandra Vulina, obišao je Vojnu gimnaziju u Beogradu gde su renovirane učeničke sobe, čitaonica i ostale prostorije Internata ove školske ustanove.

Ne volim NATO, ćerka mi je izgubila kosu tokom bombardovanja, ali moramo da gledamo nacionalni interes: Glavni lobista o ulasku u Alijansu (VIDEO) (FOTO)

- Od kada je otvorena zgrada, već 48 godina, ovde nije ništa rađeno i velika greška nas kao naroda i države je što ništa ne obnavljamo i mislimo da sve što izgradimo više ne popravljamo. Sada ste imali prilike da vidite kako izgleda prva faza radova u koju je uloženo 32 miliona dinara - rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je naglasio da u Vojnu gimnaziju dolaze deca iz siromašnijih porodica sa juga Srbije i obećavo da će raditi na poboljšanju uslova, da će hrana biti lepša, a stambena pitanja će biti rešeno.

- Želim da ohrabrim sve starešine da nastave da se bore. Baš kako piše na ulazu u Vojnu gimnaziju "znanje je naše oružje", da to i iskoristimo - rekao je on.

Aleksandar Vučić u Vojnoj gimnaziji-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kada je reč o tome šta je potrebno da država Srbija uradi kako bi poboljšala stanje u Vojsci, predsednik je rekao da postoje tri glavna problema na kojima oni intezivno rade, a da će velike promene, koje se tiču tehnike i oružja, građani videti već početkom naredne godine.

- Početkom sledeće godine ćete moći da vidite da među zemljama koje su slične našoj, ne postoji armija snažnija od naše. Prvi problem koji imamo je ljudski potencijal. Potrebno nam je više dece koja će doći na Vojnu gimnaziju. Poboljšanje životnog standarda će taj problem rešiti. Drugi problem je naša tehnika koja dugo nije obnavljana i treći problem je u tome što u našem društvu moramo promeniti odnos prema vojsci. Ako bude potrebe, daćemo veće bonuse ako bude potrebno - rekao je predsednik posle obilaska Vojne gimnazije.

Što se tiče raspolaganja viškom vojne imovine i objekata koji su i dalje u ruševinama od 1999. godine, on je podvukao da je bio prvi predsednik Vlade koji je insistirao da se ti zločini nikada ne zaborave.

- Ali kad kažete da se obnove ti objekti, da ostane jedan deo u ruševinama za nezaborav, oni mi kažu: "Ne, ne, vi tako prikrivate NATO zločine". Dajte nekome to ko može od toga da napravi nešto pametno. Nešto smo promenili, ali moramo još mnogo toga. Voleo bih kada bi Vojska dala tu imovinu, a da ničim ne uništi svoje kapacitete i potencijale. Želim da imaju najviši stepen borbene gotovosti i da uvek budu spremni da zaštite našu zemlju i naš narod - naveo je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić u Vojnoj gimnaziji-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

ZAVRŠENA PRVA FAZA RADOVA

U prizemlju internata, od 12. februara do 31. maja, zamenjene su podne ploče na svih 20 učeničkih soba, zamenjeni su svi prozori i vrata i stavljen laminat. Takođe, zamenjeni su unutrašnji i spoljašnji ormani, ukupno njih 160, realizovani molersko-farbarski radovi i zamenjena elektro instalacija u učeničkim sobama, hodnicima, čitaonici i sobi za posete.

Grb Vojne gimnazije izrađen od podne keramike ugrađen je u pod hodnika, na ulazu u internat. Uz to, izrađeno je i postavljeno 80 novih učeničkih stolova i stolica, a u izradi se nalazi 80 kreveta za učenike, koji će biti dostavljeni u narednom periodu.

Aleksandar Vučić u obilasku internata Vojne gimnazije-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Renovirana je soba za posete gde je izrađen nov nameštaj, zamenjeni prozori i vrata, uveden ADSL priključak na kome je priključeno pet računara i stavljen televizor. U čitaonici su ugrađeni novi radni stolovi sa stolicama, laminat i uvedeni internet priključci, a na ulazu u internat adaptirane su stepenice i prijavnica, kao i fasada prijavnice.

Renovirani su mokri čvorovi, a adaptirana je čajna kuhinja, a nastavak istih radova planiran je i na ostalim spratovima u internatu Vojne gimnazije.

U internatu ima mesta za 516 mesta za učenike Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Pogledajte kako izgleda internat Vojne gimnazije posle prve faze renoviranja:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA