Marko Ðurić pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje zbog ratne retorike iz Prištine

Srpska lista ističe da je notorna laž da Srbi podržavaju formiranje tzv. kosovske vojske

  • 2

Svakodnevnim senzacionalističkim izjavama, Priština na najbolji način dokazuje da status naše južne autonomne pokrajine nije onakav kakvim ga priželjkuju i predstavljaju tamošnjim građanima, istakao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Povodom izjave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će "rat sa Srbijom... zvanično biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu", Ðurić je istakao da je ratna retorika nešto što bi moralo da bude predmet oštre reakcije svih onih u međunarodnoj zajednici, kojima je stalo do stabilnosti i mirne budućnosti.

>>> Haradinaj: Kosovska vojska ima podršku Srba, formiranje 2018.

- Ratna retorika nešto što bi moralo da bude predmet oštre reakcije svih onih u međunarodnoj zajednici - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ratne priče i ponavljanje mantre o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti, za koju nikoga u Srbiji, pa čak ni na Kosovu i Metohiji, separatisti u Prištini nisu pitali, jeste obično bežanje od rešavanja problema - istakao je Ðurić.

Prema njegogvim rečima, do bolje budućnosti za Srbe i Albance može se doći samo putem postizanja kompromisa koji će zadovoljiti interese i jedne i druge strane.

- Tvrdnja da je rešenje bez obostrano prihvatljivog dogovora i kompromisa moguće, je zabijanje glave u pesak i obmanjivanje javnosti. Srbi i Albanci na KiM imaju pravo na budućnost i ne treba da budu večiti taoci separatizma - navodi se u saopštenju.

Haradinaj izjavio da će kosovska vojska biti formirana u toku ove godine uz poverenje "čak i Srba sa Kosova" - Foto: Profimedia

Haradinaj je ranije na konferenciji za štampu, između ostalog, izjavio da će kosovska vojska biti formirana u toku ove godine, što je, kako on tvrdi, dobilo poverenje "čak i Srba sa Kosova".

- Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje - rekao je Haradinaj.

SRPSKA LISTA: REAGOVATI NA ZVECKANJE ORUŽJEM IZ PRIŠTINE

Srpska lista saopštila je da očekuje reagovanje međunarodne zajednice na zveckanje oružjem političkih predstavnika kosovskih Albanaca i odbacila tvrdnje da Srbi na Kosovu i Metohiji podržavaju formiranje takozvane "vojske Kosova".

- U nesposobnosti da svim građanima na Kosovu i Metohiji obezbede bolje uslove za život, politički predstavnici kosmetskih Albanaca građanima nude ratne i separatističke priče - ističe se u saoštenju.

Srpska lista ističe da je notorna laž da Srbi podržavaju formiranje tzv. kosovske vojske - Foto: Tanjug/AP

- Tako su danas izjavili kako za Prištinu rat sa Srbima nije završen, na šta očekujemo najhitniju reakciju međunarodne zajednice - napominje Srpska lista i ističe da je zveckanje oružjem više nego opasno za mir i bezbednost svih na Balkanu.

Srpska lista ističe da je notorna laž da Srbi podržavaju formiranje tzv. kosovske vojske.

- Još jednom ponavljamo da Srpska lista nikada neće dati podršku za formiranje takve kvazi vojske, koja je protivna Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovskom vojno-tehničkom sporazumu, ali pre svega interesima i bezbednosti srpskog naroda i države Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    10. jun 2018 | 23:04

    Ovo je vise smesno!!!ko bre vise veruje da neko iz eu I sveta slusa sta kaze neko iz srbije!?!?!?!??!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA