≫ 

Konačni rasplet na Balkanu: Da li posle dogovora Atine i Skoplja raste pritisak na Beograd i Prištinu?

Pitanje koje se nameće u javnosti jeste da li dogovor postignut u komšiluku sada treba da se iskopira i u "našoj kući" i da li treba očekivati rastući pritisak na aktere u dijalogu

  • 12

Vest o tome da je postignuto istorijsko rešenje spora između Grčke i Makedonije odabirom novog imena - Republika Severna Makedonija, obišla je planetu, a osim toga ponovo je pažnju javnosti usmerila na konflikt koji na Balkanu i dalje tinja između Beograda i Prištine.

Zvanično! Novo ime Makedonije biće Republika Severna Makedonija

Pitanje koje se nameće u javnosti jeste da li dogovor postignut u komšiluku sada treba da se iskopira i u "našoj kući" i da li treba očekivati rastući pritisak na aktere u dijalogu.

Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka i potpredsednik Centra za spoljnu politiku za Telegraf.rs kaže da će međunarodna zajednica posle uspešnog rešavanja spora oko imena Makedonije, sada svoju pažnju svakako usmeriti na pitanje Kosova.

Đukanović smatra da će pažnja međunarodne zajednice biti usmerena na dijalog BG i PR Foto: Medija centar Beograd

- To je svakako neki raspored poteza koji se očekuje kad je u pitanju Zapadnu Balkan. Očigledno je i postoje brojni pokazatelji da će se ubrzati proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i zato treba očekivati već krajem ovog meseca da dođe do nove faze u finalizaciji dijaloga. To podrazumeva i mogući dolazak do novog formata i možda više neposrednih pregovora, za razliku od ovog što smo imali do sada. Mislim da će doći do te vrste promene u načinu vođenja dijaloga i mislim da na neki način možemo očekivati da ti pregovori traju po nekoliko dana ili da budu organizovani na jednom mestu, da neće, kao i do sada da se na jedan dan odlazi u Brisel, pa da se vrate... - rekao je Đukanović i dodao da bi nova faza oko pitanja Kosova mogla da se završi do septembra, jer će u oktobru biti raspisani izbori u BiH.

Novinar Jakša Šćekić smatra da će Skoplje i Atina imati veliki problem da realizuju postignuti sporazum, što je već demonstrirao makedonski predsednik Đorđe Ivanov koji je napustio sastanak posle dva minuta sa premijerom Zoranom Zaevim, te da se tek očekuje nastavak "igre".

Šćekić: Kosovu odgovara zamrznuti konflikt Foto: TV Pink

- Vidite i demonstracije u Grčkoj, Ciprasov koalicioni partner nije za to. Ima još da se igra. Makedonci će, uprkos teškoćama s obe strane, završiti svoje pitanje i videćete kako će biti stavljena na brzi kolosek za evroatlantske integracije. A što se tiče pritiska na Beograd i Prištinu, mislim da sve interesuje da ne bude rata u regionu, a da su nama ostavili izbor da li hoćemo da zamrznemo konflikt ili ne. Kosovu odgovara takva situacija, jer Priština nema poglavlje 35 i njih samo interesuje vizna liberalizacija i kosovska vojska, a ni jedno od ta dva ne zavise od odnosa sa Beogradom - objašnjava Šćekić za naš portal i dodaje da EU samo zanima sloboda ljudi, kapitala i da ponovo ne dođe do eskalacije nasilja.

Kako kaže, evropski zvaničnici rezonuju na sledeći način: "vi u Srbiji ako hoćete da stojite i čekate, nema nikakvog problema. Što se nas tiče, vi hoćete u EU, ne jurimo mi vas. Hoćete za 5, 10, 50 godina? Apsolutno vaš problem!".

- Priština će nastaviti da provocira Srbiju da bi je naterala da ne učestvuje u pregovoru, tj. da zamrzne konflikt - zaključak je novinara Šćekića.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENUJU Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli 01

    13. jun 2018 | 18:03

    Samo neka se nešto uradi,da dođe do razrešenja ove peripetije, zaslužili su državljani Republike Srbije neko poboljšanje.

  • Toni

    13. jun 2018 | 17:39

    Koja međunarodna zajednica? Toliko reči iskorišćeno da se objasni, a u pitanju je samo i jedino prekookeanski šerif.

  • Tripko

    13. jun 2018 | 20:02

    Koji problem neka se lepo isele svojevoljno sa Kosova i Metohije, neka se vrate u Albaniju i problem resen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA