1

Novo poglavlje EULEKS-a na Kosovu: Ovo su ključne promene u funkcionisanju misije

Solomon podseća da je Misija EULEX bila raspoređena s ciljem da pomogne Prištini da otpočne dug i težak proces, koji je još uvek u toku, kako bi se na kraju uskladili standardi i praksa vladavine prava na Kosovu sa standardima EU

EULEKS počinje sutra da radi u novom mandatu sa 500 ljudi, a među njima neće biti EULEX-ovih sudija i tužilaca u pravosudnom sistemu Kosova.

Teška Tačijeva provokacija: Srbija je sprovela genocid na Kosovu, a OVK je vodila pravedan rat

Ovo u pisanom intervjuu za Tanjug povodom završetka desetogodišnje misije EULEX, čiji je mandat završen danas, kaže Dragana Nikolić Solomon, šefica medijskog odeljenja Misije.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi rezultate Misije i brojne i raznolike kritike na račun njenog rada i zaključke da vladavina prava na Kosovu, posle deset godina, ne samo da nije ojačala, već i da je oslabila, kaže da je EULEX od početka bio raspoređen da podrži Kosovo, ali ne i da reši sve probleme Kosova u oblasti vladavine prava.

- Trebalo je da od samog početka to bolje razjasnimo - kaže Solomon, uz opasku da je bitno razjasniti da je EULEX, kao najveća Misija Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP) ikada raspoređena od strane EU, osnovana s ciljem da pomogne pravosudnom sistemu Kosova u jačanju i sprovođenju vladavine prava.

Solomon podseća da je Misija EULEX bila raspoređena s ciljem da pomogne Prištini da otpočne dug i težak proces, koji je još uvek u toku, kako bi se na kraju uskladili standardi i praksa vladavine prava na Kosovu sa standardima EU.

Foto: Tanjug/Dejan Simičević

- Obim platforme EU na Kosovu je pokazatelj naše ukupne posvećenosti - kaže ona i navodi da je tokom proteklih deset godina EULEX na Kosovu uspostavio "vidljivo nasleđe sa brojnim očiglednim dostignućima, poput izvršne vlasti".

Tako su, kako navodi, EULEX sudije donele više od 648 presuda, uključujući 479 presuda u krivičnim predmetima, među kojima su predmeti korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, ratnih zločina, trgovine ljudima, i 146 presuda u građanskim predmetima.

Od 1. januara 2009. do 11. januara 2018. godine, Posebna komora Vrhovnog suda (PKVS) je rešila 17.908 predmeta, u kojima je bilo uključeno 8 međunarodnih sudija i 4 međunarodna pravna službenika. Ona smatra da je veliki posao je urađen u utvrđivanju sudbine nestalih lica na Kosovu, kroz Institut za sudsku medicinu, sprovođenjem 595 terenskih operacija i 427 ocena lokacija, uključujući 153 ekshumacije u cilju pronalaženja nestalih lica.

- Identifikovani su posmrtni ostaci ukupno 427 pojedinaca, među kojima 297 nestalih lica. Pregledano je hiljade dokumenata i 2.259 uzoraka kostiju je poslato na analizu, obdukciju i identifikaciju. Kosovskim organima je pružena pomoć u izradi zakonodavstva - pružanjem podrške u izradi više od 150 zakona - kaže ona.

U rezultate EULEXA nabraja i nadgledanje, podučavanje i savetovanje koje se nastavlja u oblasti politika koje se odnose na policiju i pitanja koja se odnose na dijalog, a naročito na sever.

Foto: Tanjug/Boki

- Jedno od dostignuća Misije je što pomaže tehničku implementaciju dijaloga između Prištine i Beograda, sporazuma koji je omogućio otvaranje i uspostavljanje zajedničkih prelaza, za sve građane: pripadnike albanske i nealbanske zajednice. Ovaj sporazum je takođe otvorio put da pripadnici nealbanske zajednice traže i dobiju putne isprave, registruju svoja vozila, i da se u kosovski sistem integrišu bezbednosne snage i sudstvo kosovskih Srba - rekla je Nikolić Solomon.

Ona ocenjuje da su to sve pozitivni pomaci, koje je podržao EULEX i koji će definitivno poboljšati opštu situaciju u nealbanskim zajednicama.

Podseća i da je uloga EULEKSA, zajedno sa drugim međunarodnim akterima, bila implementacija multietničkog, transparentnog i nezavisnog sistema vladavine prava, slobodnog od političkog uplitanja.

- Formiranje ovog sistema je dugoročan proces. Efikasna i nezavisna vladavina prava najbolji je garant ljudskih prava za sve građane koji žive na Kosovu - pojašnjava.

Na konstataciju da je za Srbe, kada je reč o EULEXU, sporna i bolna činjenica da Misija nije procesuirala nijedan zločin nad Srbima, da Misija preostalim Srbima na KiM nije donela ni pravdu, ni prava, da ih nije zaštitila, te na pitanje čime to pravda, Solomon nije dala konkretan odgovor.

- Kao što sam rekla, Misija je mogla jasnije i pravovremeno preneti ono što je trebalo realno očekivati od ovako složene misije u vrlo teškom kontekstu. Dakle, trebalo je da ima jasniju komunikacionu strategiju da bi bolje upravljala lokalnim očekivanjima. Nismo ovde došli da zamenimo Kosovo ili institucije prava. Došli smo da pomognemo Kosovu i da kosovske institucije i prakse vladavine prava uskladimo sa standardima EU - odgovorila je šefica medijskog odeljenja Misije.

Ona navodi da će od 14. juna pa nadalje, Misija EULEX nastaviti da pruža podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu da će nadgledati određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa.

Šta će biti sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića? Foto: Tanjug/Dejan Simičević

Na pitanje da konkretizuje koje predmete i suđenja će nadgledati, da li je među njima slučaj ubistva Olivera Ivanovića i da li će taj slučaj imati "bolju sudbinu" od dosadašnjih slučajeva ubistava, pljačke, napada na Srbe, Solomon nije odgovorila.

Nije odgovorila ni na pitanje da li EULEKS ima poverenja u stručni i profesionalni kapacitet i integritet pravosuđa na Kosovu.

Uz objašnjenje da nije u nadležnosti Misije da komentariše takva pitanja, nije odgovorila ni na to da li smatra da prenošenje nadležnosti Euleksa, koje su mu od UN privremeno delegirane, na privremene institucije samouprave u pokrajini predstavlja kršenje statusne neutralnosti.

Ali je dodala da će EULEX pružati operativnu podršku implementaciji sporazuma postignutih kroz dijalog koji pomaže EU i zadržaće svoju ulogu kao druga interventna instanca za bezbednost.

- EULEX Kosovo će nastaviti da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova - zaključila je Dragana Solomon.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENUJU Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Dragana Nikolić Solomon, EULEKS, Eulex, Kosovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • Т
    Тодорић

    Ово је најобичнија замена теза и безобразлук,јер ни једини Србин не може бити мањина на српској територији аутономној покрајини Србије,косову. Те будалаштине не стоје,јер ни један Србин није мањина на другој српској покрајини,Војводини. Обе покрајине припадају Србији,само што нам странци краду и територију и право,као и власничка права,а о људским да и не говоримо.Све раде противно међународном праву,а очекују од нас да трпимо и да се смешкамо на сваку криминалну радњу коју чине.Шизофрено.

U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

Svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK, milom ili silom su plaćali porez: Dačić o Haradinajevim pretnjama i ćutanju EU

Tači nastavlja da kidiše: Korekcija granice na način da se "Preševska dolina" priključi Kosovu

Vanredna sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Francuski šamar Prištini: Ne daju im "beli šengen"

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

Vesić: PKB služio Ðilasu za izvlačenje para

Sporazum između Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan: Stav Johanesa Hana o Kosovu jasan

Da li je sporazum sa Fronteksom dobro promišljen potez? Evo ko najviše dobija dolaskom EU straže na srpske granice

Šef nemačke diplomatije o Rusiji, SAD, pregovorima Beograda i Kosova, ali i čitavom Zapadnom Balkanu: Jaka EU, ujedinjena EU!

Besplatna pravna pomoć za korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka: Vlada Srbije usvojila predlog zakona

Dačić u Emiratima: Sa Bin Zajedom dogovorio ukidanje vize za Srbe koji putuju u UAE (FOTO)

Hašim Tači o odluci Vučića da ne ide na GS UN: Kosovska agenda nikada nije zavisila od Srbije

Brutalno krše dogovor! Albanski poslanici pored Kosova dodali reč "republika": Srpska lista odlučno protiv

Kako se međusobno vide Srbi i Albanci? Odnos pun stereotipa, nepoznanica i "tereta istorije" (FOTO)

Vulin i Čepurin saglasni u oceni: Vučićeva poseta Kini je istorijska!

Srbija 7. u Evropi po broju mirovnih operacija! NATO: Na vama je odluka da li ćete postati naša članica

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod znakom pitanja: Đurić poručio - Brisel će morati malo da sačeka na Vučića

Evropska unija je strateški cilj Srbije: Brnabić na sastanku sa turskim ministrom, u fokusu se našle tri važne teme (FOTO)

Haradinaj preti ratom: Ako dođe do pomeranja granica, trebaće vojničke čizme

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

Čini mi se da smo u "kritičnoj fazi" dijaloga: Ljajić poručuje - Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt na Kosovu (VIDEO)

Izgubiti život na vojničkoj dužnosti je najveća žrtva koja se može prineti domovini: Vučić uputio telegram saučešća Putinu

Nema pravljenja "depoa" za migrante na Balkanu, komesar za izbeglice tvrdi: Fronteks već prisutan na granicama Srbije

Izveštaj Stejt departmenta sa fokusom na terorizam: Srbija u dokumentu iz Vašingtona

Gde tu prestaje analitika, a postaje lobiranje? Milić i Liht debatovale na temu bezbednosnih izazova Zapadnog Balkana

Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti - Moskvi ili Carigradu?

Veliki talas ulaganja na Kosovu: Infrastrukturni i privredni projekti, ali i zajednička sednica Vlade Srbije i predstavnika Srba sa KiM

Veselji može da vidi Niš, samo sa lisicama na rukama i iz policijskog vozila: Vulinov odgovor predsedniku Skupštine Kosova

O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova bez saglasnosti: Dačić o garancijama NATO-a

Podmukla Plenkovićeva pretnja: Put Srbije u EU vodi preko Zagreba! Ekspresni odgovor Beograda za Telegraf

Kinezi Vučiću pripremili neverovatno iznenađenje: Uz zvuke pesme "Pukni zoro" predsedniku Srbije uručili poklon (FOTO)

Brnabić na Generalnoj skupštini UN: Premijerka predstavlja Srbiju u Njujorku

Ništa od ukidanja veta! Srbiju će i dalje moći da blokira bilo koja zemlja na putu ka EU: Otkriveno ko stoji iza ove odluke

U Kini napravljena odlična saradnja, Palma poručuje: Srbija staje na zdrave ekonomske noge, "što ne može niko da kritikuje"

Ne pada mi na pamet da se pravdam Izetbegoviću oko nabavke oružja: Vučić oštro odgovorio na kritike iz regiona

Rešenje za Kosovo nije na stolu, razgraničenje je opcija: Dačić o sporazumu sa Prištinom (FOTO)

Amerika vidi tri izazova na Zapadnom Balkanu: Srbija ima suštinsku ulogu (FOTO)

Kada kineski premijer progovori srpski u Vučićevu čast (VIDEO)

Aleksandra Joksimović nova ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji

Vučić se u Kini sastao i sa vlasnicima Železare: Kompanija HBIS spremna za nova ulaganja