1

Novo poglavlje EULEKS-a na Kosovu: Ovo su ključne promene u funkcionisanju misije

Solomon podseća da je Misija EULEX bila raspoređena s ciljem da pomogne Prištini da otpočne dug i težak proces, koji je još uvek u toku, kako bi se na kraju uskladili standardi i praksa vladavine prava na Kosovu sa standardima EU

EULEKS počinje sutra da radi u novom mandatu sa 500 ljudi, a među njima neće biti EULEX-ovih sudija i tužilaca u pravosudnom sistemu Kosova.

Teška Tačijeva provokacija: Srbija je sprovela genocid na Kosovu, a OVK je vodila pravedan rat

Ovo u pisanom intervjuu za Tanjug povodom završetka desetogodišnje misije EULEX, čiji je mandat završen danas, kaže Dragana Nikolić Solomon, šefica medijskog odeljenja Misije.

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako vidi rezultate Misije i brojne i raznolike kritike na račun njenog rada i zaključke da vladavina prava na Kosovu, posle deset godina, ne samo da nije ojačala, već i da je oslabila, kaže da je EULEX od početka bio raspoređen da podrži Kosovo, ali ne i da reši sve probleme Kosova u oblasti vladavine prava.

- Trebalo je da od samog početka to bolje razjasnimo - kaže Solomon, uz opasku da je bitno razjasniti da je EULEX, kao najveća Misija Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike (ZBOP) ikada raspoređena od strane EU, osnovana s ciljem da pomogne pravosudnom sistemu Kosova u jačanju i sprovođenju vladavine prava.

Solomon podseća da je Misija EULEX bila raspoređena s ciljem da pomogne Prištini da otpočne dug i težak proces, koji je još uvek u toku, kako bi se na kraju uskladili standardi i praksa vladavine prava na Kosovu sa standardima EU.

Foto: Tanjug/Dejan Simičević

- Obim platforme EU na Kosovu je pokazatelj naše ukupne posvećenosti - kaže ona i navodi da je tokom proteklih deset godina EULEX na Kosovu uspostavio "vidljivo nasleđe sa brojnim očiglednim dostignućima, poput izvršne vlasti".

Tako su, kako navodi, EULEX sudije donele više od 648 presuda, uključujući 479 presuda u krivičnim predmetima, među kojima su predmeti korupcije, organizovanog kriminala, pranja novca, ratnih zločina, trgovine ljudima, i 146 presuda u građanskim predmetima.

Od 1. januara 2009. do 11. januara 2018. godine, Posebna komora Vrhovnog suda (PKVS) je rešila 17.908 predmeta, u kojima je bilo uključeno 8 međunarodnih sudija i 4 međunarodna pravna službenika. Ona smatra da je veliki posao je urađen u utvrđivanju sudbine nestalih lica na Kosovu, kroz Institut za sudsku medicinu, sprovođenjem 595 terenskih operacija i 427 ocena lokacija, uključujući 153 ekshumacije u cilju pronalaženja nestalih lica.

- Identifikovani su posmrtni ostaci ukupno 427 pojedinaca, među kojima 297 nestalih lica. Pregledano je hiljade dokumenata i 2.259 uzoraka kostiju je poslato na analizu, obdukciju i identifikaciju. Kosovskim organima je pružena pomoć u izradi zakonodavstva - pružanjem podrške u izradi više od 150 zakona - kaže ona.

U rezultate EULEXA nabraja i nadgledanje, podučavanje i savetovanje koje se nastavlja u oblasti politika koje se odnose na policiju i pitanja koja se odnose na dijalog, a naročito na sever.

Foto: Tanjug/Boki

- Jedno od dostignuća Misije je što pomaže tehničku implementaciju dijaloga između Prištine i Beograda, sporazuma koji je omogućio otvaranje i uspostavljanje zajedničkih prelaza, za sve građane: pripadnike albanske i nealbanske zajednice. Ovaj sporazum je takođe otvorio put da pripadnici nealbanske zajednice traže i dobiju putne isprave, registruju svoja vozila, i da se u kosovski sistem integrišu bezbednosne snage i sudstvo kosovskih Srba - rekla je Nikolić Solomon.

Ona ocenjuje da su to sve pozitivni pomaci, koje je podržao EULEX i koji će definitivno poboljšati opštu situaciju u nealbanskim zajednicama.

Podseća i da je uloga EULEKSA, zajedno sa drugim međunarodnim akterima, bila implementacija multietničkog, transparentnog i nezavisnog sistema vladavine prava, slobodnog od političkog uplitanja.

- Formiranje ovog sistema je dugoročan proces. Efikasna i nezavisna vladavina prava najbolji je garant ljudskih prava za sve građane koji žive na Kosovu - pojašnjava.

Na konstataciju da je za Srbe, kada je reč o EULEXU, sporna i bolna činjenica da Misija nije procesuirala nijedan zločin nad Srbima, da Misija preostalim Srbima na KiM nije donela ni pravdu, ni prava, da ih nije zaštitila, te na pitanje čime to pravda, Solomon nije dala konkretan odgovor.

- Kao što sam rekla, Misija je mogla jasnije i pravovremeno preneti ono što je trebalo realno očekivati od ovako složene misije u vrlo teškom kontekstu. Dakle, trebalo je da ima jasniju komunikacionu strategiju da bi bolje upravljala lokalnim očekivanjima. Nismo ovde došli da zamenimo Kosovo ili institucije prava. Došli smo da pomognemo Kosovu i da kosovske institucije i prakse vladavine prava uskladimo sa standardima EU - odgovorila je šefica medijskog odeljenja Misije.

Ona navodi da će od 14. juna pa nadalje, Misija EULEX nastaviti da pruža podršku relevantnim institucijama vladavine prava na Kosovu da će nadgledati određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa.

Šta će biti sa slučajem ubistva Olivera Ivanovića? Foto: Tanjug/Dejan Simičević

Na pitanje da konkretizuje koje predmete i suđenja će nadgledati, da li je među njima slučaj ubistva Olivera Ivanovića i da li će taj slučaj imati "bolju sudbinu" od dosadašnjih slučajeva ubistava, pljačke, napada na Srbe, Solomon nije odgovorila.

Nije odgovorila ni na pitanje da li EULEKS ima poverenja u stručni i profesionalni kapacitet i integritet pravosuđa na Kosovu.

Uz objašnjenje da nije u nadležnosti Misije da komentariše takva pitanja, nije odgovorila ni na to da li smatra da prenošenje nadležnosti Euleksa, koje su mu od UN privremeno delegirane, na privremene institucije samouprave u pokrajini predstavlja kršenje statusne neutralnosti.

Ali je dodala da će EULEX pružati operativnu podršku implementaciji sporazuma postignutih kroz dijalog koji pomaže EU i zadržaće svoju ulogu kao druga interventna instanca za bezbednost.

- EULEX Kosovo će nastaviti da pruža podršku preseljenim sudskim postupcima u Hagu u skladu sa relevantnim zakonodavstvom Kosova - zaključila je Dragana Solomon.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENUJU Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Tagovi: Dragana Nikolić Solomon, EULEKS, Eulex, Kosovo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • Т
    Тодорић

    Ово је најобичнија замена теза и безобразлук,јер ни једини Србин не може бити мањина на српској територији аутономној покрајини Србије,косову. Те будалаштине не стоје,јер ни један Србин није мањина на другој српској покрајини,Војводини. Обе покрајине припадају Србији,само што нам странци краду и територију и право,као и власничка права,а о људским да и не говоримо.Све раде противно међународном праву,а очекују од нас да трпимо и да се смешкамо на сваку криминалну радњу коју чине.Шизофрено.

Političari sa Kosova provocirali tokom meča Srbija - Švajcarska

Šta je do sada postignuto, a šta Beograd i Priština još moraju da urade: Ove teme biće u fokusu sutrašnjeg sastanka u Briselu

Velika Albanija je taktika Zapada, ali mi ne odustajemo od svoje politike: Dačić o pritiscima na Srbiju zbog prijema Kosova u UN

Neodgovorni lideri EU problem svoje neefikasne politike prebacuju na druge: Poslanica Evropskog parlamenta oštro o pokušaju vraćanja viza Srbiji

Sutrašnji sastanak u Briselu određuje dalji tok događaja: Da li Srbija ulazi u fazu konačnog rešavanja statusa Kosova?

Niški aerodrom predat državi na upravljanje: Odluka u interesu građana, a ne političkih organizacija

Venecijanska komisija jednoglasno usvojila amandmane na Ustav Srbije (FOTO)

Dve ključne teme u fokusu: Dačić sa šefom OEBS-a Kosova o jačanju aktivnosti Misije

U Dimitrovgrad dolazi nova fabrika, želimo da zadržimo svoje ljude ovde: Vučić i Radev završili posetu juga Srbije (FOTO)

Prepoznali ste napor Srbije da očuva mir u regionu: Brnabić zahvalila Liberiji na povlačenju odluke o priznanju Kosova (FOTO)

Srbija nikad nije dobila "besplatan ručak" iz EU, sve smo zaslužili: Vučić oštro odgovorio na provokacije slovenačkog poslanika

Na Vidovdan izveštaj o napretku Srbije: Šta nam EU zamera, a šta ih brine

Šta se zapravo krije iza odluke Liberije da povuče priznanje nezavisnosti Kosova?

NBA igrač želi da se preseli u Srbiju po završetku karijere: Vučić razgovarao sa Lovernjom (FOTO)

Venecijanska komisija danas o amandmanima na Ustav: Na dnevnom redu jačanje nezavisnosti sudstva

20 godina od otmice srpskih rudara u Belaćevcu: Želimo kompromis, a svoje žrtve nećemo zaboraviti

Još desetak država razmišlja o povlačenju priznavanja Kosova: Dačić otkrio detalje diplomatske borbe Srbije

Posle tri meseca Đurić i Arifi oči u oči: Nastavak tehničkog dijaloga u Briselu

Posle ozbiljnih razgovora i izložbe, dvojica kolega otišla na večeru: Uz orkestar ugovorena bolja perspektiva Balkana (FOTO)

Glavni pregovarač Prištine ne očekuje ništa od dijaloga sa Beogradom u nedelju: Za to još krivi srpsku stranu

Zakon o sezonskim radnicima i vojnim veteranima izazvao polemiku u Skupštini, očekuje se nastavak

Prvi operativac SPS na svadbi kod Prije i Filipa: Primetili smo jedan detalj na košulji (FOTO)

Vučić i Radev na izložbi u NBS: Fotografije Beograda i Sofije povezuju ljude (FOTO)

EU se oglasila povodom provokacija iz Prištine uoči nastavka dijaloga

Volim Beograd, jer Beograd zna živeti, a ja volim život: Gradonačelnik Zagreba pre odlaska na svadbu Prije i Filipa (FOTO)

Napredak u odnosima Bugarske i Srbije: 5 ključnih oblasti za saradnju (FOTO)

Vojska Srbije jedina je armija na svetu koja u istom danu vežba i sa Amerikancima i sa Rusima (FOTO)

Vučić pozvao legendarnog Žorža Veu da poseti Srbiju: Hvala vam što ste poništili priznanje Kosova (FOTO)

Da li Nemačka hoće da zameni Mogerinijevu? Evo šta kaže ambasador Ditman

Vučić sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana: Povećanje robne razmene primarni cilj Srbije (FOTO)

Albanci pucaju iz svih oružja uoči pregovora u Briselu: Da li će uopšte doći do razgovora?

Vreme je da se groblja obeleže, poštuju mrtvi sa obe strane i otvori stranica budućnosti: Vučić sa Radevim o saradnji sa Bugarskom (FOTO)

SzS pita gde je gradski menadžer, iz SNS odgovaraju: Pozivate se na zakon, a šef vam u centru međunarodne afere

Pronađen još jedan komad nameštaja nestao iz Skupštine 5. oktobra 2000.

Prvi put napadaju njegovo dete. To samo pokazuje koliko nisko mogu da padnu: Vesić o blaćenju Vučićeve porodice

Počelo vanredno zasedanje u Skupštini Srbije: Na dnevnom redu izmene Zakona o zapošljavanju

Ne postoji batina koja će me naterati da slušam Haradinajeve i Hotijeve izjave: Vučić uputio poruku Briselu uoči nastavka pregovora (VIDEO)

Pitamo Evropu, šta i kako dalje: Stefanović o migrantima

To je srpska teritorija, njima ne pripada ni milimetar: Đurić oštro reagovao na Tačijeve i Hotijeve izjave o podeli Kosova

Da li EU Srbiji priprema svilen gajtan zbog kineskog "Puta svile": Stigao je odgovor iz Brisela

Pacoli i pored liberijskog ministra spoljnih poslova u Beogradu tvrdi da ta zemlja nije povukla priznanje Kosova: Ko širi lažne vesti?

Granice između Kosova i Srbije ne postoje! Dačić odbrusio Tačiju (FOTO)