≫ 

Slučaj "Omerović" i ko sve i zašto ima prava na diplomatski pasoš?

Uredba Vlade Republike Srbije kaže da doživotno pravo na diplomatski pasoš imaju predsednik Srbije, predsednik Skupštine, premijer i ministar spoljnih poslova

  • 4

Posle pozivanja Meha Omerovića na diplomatski pasoš pred nemačkom policijom na aerodromu u Frankfurtu, kada je izašao iz frišopa ne plativši uzetu kozmetiku, podigla se velika bura u javnosti. Epilog ovog slučaja, koji se ne pamti u srpskoj diplomatiji, mogao bi biti oduzimanje putne isprave poslaniku Skupštine Srbije, ali se ta odluka još uvek odlaže. Ko sve ima prava na diplomatski pasoš, šta se dešava u slučaju zloupotrebe i da li neko u državi kontroliše da li se ova isprava koristi u svrhe za koje je izdata?

 U Skupštini Srbije danas vanredna sednica: Pred poslanicima izmene ovih zakona

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je, objašnjavajući zbog čega Omeroviću nije oduzet diplomatski pasoš, rekla da je dobila izveštaj od nemačke policije sa aerodroma i da "neće potpisati da neko u parlamentu dobije diplomatski pasoš, ukoliko situacija bude ovakva kakva je u izveštaju".

- O tome sam voljna da razgovaram i da branim argumente sa svim poslanicima, bez obzira da li su u vladajućoj većini ili opoziciji - objasila je ona.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Uredba Vlade Republike Srbije iz 2009, koja je i danas na snazi, kaže da doživotno pravo na diplomatski pasoš imaju predsednik Srbije, predsednik Skupštine, premijer i ministar spoljnih poslova.

Za vreme trajanja funkcije pravo na diplomatski pasoš imaju i potpredsednici vlade, ministri, predsednici Vrhovnog i Ustavnog suda, guverner Narodne banke, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica kao i ambasadori dobre volje Srbije u međunarodnim humanitarnim, sportskim, kulturnim ili drugim organizacijama.

Narodni poslanici koji poseduju diplomatski pasoš, posle obavljanja misije u inostranstvu, a koja je od državnog značaja, dužni su da putnu ispravu deponuju u Skupštini Srbije posle obavljenog posla i ne koriste je u privatne svrhe.

Poslanici u Skupštini Srbije-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Članovi najuže porodice diplomate ili funkcionera, imaju prava na ovu privilegovanu putnu ispravu samo ukoliko putuju zajedno. Međutim, sinu bivšeg predsednika SRJ, Marku Miloševiću, u periodu od 1990. do 2000. godine izdato je ukupno šest diplomatskih pasoša. Prvi je izgubljen i oglašen nevažećim, dok je poslednji vraćen, ali tek pošto je Miloševiću na njegov zahtev u Moskvi izdat regularan pasoš. Na koji način je sin Slobodana Miloševića dobio čak šest diplomatskih putnih isprava na svoje ime, nije poznato.

Diplomatski pasoš omogućava brzi prelazak državne granice i putovanje bez viza u 86 zemalja, osim u Veliku Britaniju i SAD, gde je potrebno posedovati odgovarajuću vizu.

Privilegije koje nosilac diplomatskog pasoša ima regulisane su Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, a država u koju nosilac pasoša želi da ide može da mu zabrani ulazak, uz obrazloženu odluku ili ga proglasiti za personu non grata.

VIDEO Diplomatski pasoš služi da bi se lakše i bezbedije prelaze granice. Ipak bezbednost političara je često pod pretnjom:

J. Nikolić (j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ARCIBALD

    15. jun 2018 | 12:28

    Diplomatski pasos kod nas dobije i onaj koji nije zasluzio ni obican pasos.Samo nas sramote u inostranstvu.

  • Тодорић

    15. jun 2018 | 15:41

    Ово је таква скандалчина коју треба санкционисати једном за свагда. ЧУДО ЈЕДНО како робу не остави у радњи,па отрча на оно место,него обратно...Мене је осрамотио,све Вас,а сада ће да седи у скупштини и да он одлучује о законитостима... Боже,каква срамота!!!

  • Ja

    15. jun 2018 | 13:01

    Makar da se natovario kako treba nego se bruka za malo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA