≫ 

Tači nema mandat da govori u ime Kosova: Oglasila se opozicija pred predstojeću rundu dijaloga u Briselu

- Nijedan dogovor koji predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači postigne u Briselu, za Prištinu neće biti obavezujući - kaže zamenik predsednika Alternative Iljir Deda

  • 0

Predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, potvrdio je svoje prisustvo na narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, u nedelju 24. juna, ali mu opozicija osporava to pravo jer, kažu, nema mandat skupštine da govori u ime Kosova.

Sporazum na stolu: Da li u nedelju kreće finalna runda dijaloga?

- Kao predsednik republike potvrdio sam moje prisustvo u sledećoj rundi dijaloga Kosova i Srbije. Treba da se fokusirano na implementaciju svih sporazuma kako bismo mogli da napredujemo ka finalnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji i pomirenj u- napisao je Tači na tviteru.

Međutim, zamenik predsednika Alternative, Iljir Deda, kaže da Tači nema mandat da vodi dijalog sa Beogradom i dodao da nijedan dogovor koji postigne u Briselu za Prištinu neće biti obavezujući.

Komentarišući nedeljni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i evropskom komesarkom Federikom Mogerini, Deda tvrdi da je Tačiju za to potrebna saglasnost kosovskog parlamenta, koju nema.

- Tačiju je potrebna saglasnost skupštine da razgovara u ime Kosova sa Vučićem. Bez ovog mandata, on može govoriti samo u svoje ime, a ne i u ime Kosova, pa samim tim bilo kakav sporazum ukoliko bude postignut neće biti obavezujući za Republiku Kosovo - rekao je Deda za prištinsku GazetuExpreš.

Zamenica predsednika najuticajnije opozicionog DSK, Vjosa Osmani, takođe kaže da bez mandata skupštine Tači može da govori samo u svoje ime.

- Tači nema mandat skupštine i može da pregovara samo u svoje ime, ali ne i u ime Kosova - rekla je ona za Expres.

VIDEO Vučić: Srbija ne uslovljava dijalog

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA