≫ 

Vučić sa predstavnicima hrvatske manjine: Većina dogovorenih projekata realizovana, rešavanje sudbine nestalih prioritet (FOTO)

Na sastanku je pozdravljeno i potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu

  • 21

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je danas, povodom druge godišnjice potpisivanja Subotičke deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, primio predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova.

Više od 200.000 raseljenih i dalje ne može da se vrati na Kosovo, u nekim gradovima uopšte nema Srba

Predsednik Vučić i Žigmanov su razmotrili realizaciju ključnih inicijativa i konkretnih projekata u oblasti infrastrukture, kulture i obrazovanja, koji će doprineti unapređenju položaja hrvatske zajednice u Srbiji.

Žigmanov je rekao da je dve trećine dogovorenih projekata realizovano, dok je realizacija ostalih u toku.

Na sastanku je pozdravljeno i potpisivanje Memoranduma o osnivanju lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

Aleksandar Vučić na sastanku sa Tomislavom Žigmanovim-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je rekao da je ponosan što Srbija ispunjava obećano. On je pozvao građane Srbije da poštuju hrvatsku zajednicu, jer su oni ravnopravni građani naše zemlje sa kojima smo živeli i živećemo u miru i slozi.

PITANJE NESTALIH NAJVAŽNIJE ZA SRBE I HRVATE

Po pitanju rešavanja sudbine nestalih, predsednik Srbije je naglasio da je to najvažnije civilizacijsko i humanitarno pitanje za Srbe i Hrvate i da državni organi Srbije čine sve radi pronalaženja nestalih i rasvetljavanja njihovih sudbina, što je i bila tema sastanka sa Ivicom Vrkićem, specijalnim izaslanikom predsednice Hrvatske za pitanja nestalih.

Vrkić je izneo nove konkretne inicijative, koje bi pomogle rešavanje pitanja nestalih.

Ivica Vrkić specijalni izaslanik predsednice Hrvatske za pitanja nestalih-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije je ujedno najavio imenovanje svog specijalnog izaslanika, koji bi sarađivao sa državnom Komisijom za rešavanje pitanja nestalih.

Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, uz želje da Srbija i Hrvatska u budućnosti reše otvorena pitanja i unaprede odnose i saradnju, na dobrobit naroda obeju zemalja, i uputio joj poziv da u najskorije vreme poseti Srbiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    20. jun 2018 | 10:47

    U Srbiji su nacionalne manjine zasticene i drzava neverovatno brine o njima za razliku od naseg suseda Hrvatske!

  • kacuncica

    20. jun 2018 | 11:01

    Realizacija ostalih projekata.. samo napred!!

  • Baki

    20. jun 2018 | 11:45

    Drzava Srbija brine o svim svojim gradjanima, bez obzira na nacionalnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA