≫ 

U Dimitrovgrad dolazi nova fabrika, želimo da zadržimo svoje ljude ovde: Vučić i Radev završili posetu juga Srbije (FOTO)

Bugarski predsednik nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji

  • 21

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov bugarski kolega Rumen Radev doputovali su u Dimitrovgrad gde će imati više aktivnosti, a dan su započeli sastankom sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine.

Posle ozbiljnih razgovora i izložbe, dvojica kolega otišla na večeru: Uz orkestar ugovorena bolja perspektiva Balkana (FOTO)

Vučić je posle sastanka poručio da Bugari u Srbiji treba da se ponose bugarskim imenom i svojim korenima, a da vole i poštuju svoju državu Srbiju.

Rekao sam im da, naravno, treba da se ponose bugarskim imenom i prezimenom i bugarskim korenima, kao i da niko u Srbiji nikada neće da im brani, a naše je da im pomognemo, da vole Bugarsku i da vole i poštuju svoju državu Srbiju - rekao je Vučić.

Kako je primetio, ne postoje veći problemi te manjine u Srbiji, te dodao da će sa MUP-om brzo biti rešeni problemi sa bugarskim prezimenima u ličnim dokumentima.

Ako je to bio problem, to ćemo odmah da rešavamo - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukazao je da je rešeno i pitanje finansiranja medija na bugarskom jeziku i da će dobiti godišnju subvenciju od 535.000 evra. Pored ovoga, u najvećoj meri rešeno je i pitanje udžbenika za osnovne i srednje škole, a osim dva udžbenika za osnovnu školu, ostali udžbenici na bugarskom su odštampani.

- Ja sam pitao Bugare iz Dimitrovgrada "Ljudi, šta je to što mi moramo da učinimo i dajte da vidimo šta mi možemo uraditi" - rekao je predsednik Vučić posle sastanka.

On je rekao da u predsedniku Bugarske "vidi sebe kada se bori za interese svoje države" i čestitao mu na zalaganju kako za bugarski narod, tako i za dobre odnose sa susednim zemljama.

- Nadam se da ćemo uspeti da uvek jedne druge zovemo braćom i da ćemo umeti da poštujemo jedni druge i živimo zajedno. Mi, Srbi, volimo Bugare i to ne zbog toga što će na neko reći da ste nam potrebni zbog lakšeg ulaska u Evropsku uniju, nego zato što su nam potrebni dobri odnosi sa zemljama iz regiona. Naravno, cenimo i njihovu podršku na putu evrointegracija - izjavio je on.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je da se ulaže u Dimitrovgrad i taj kraj Srbije, te da će auto-put do bugarske granice biti završen tokom godine i da će to biti moderna saobraćajnica, koja će nas spajati i sa Bugarskom i Turskom na istoku, ali i sa Mađarskom, Slovačkom i drugim zapadnim zemljama.

Kazao je i da će se rešiti pitanje prezimena, te da će ubuduće, recimo, pripadnica bugarske nacionalnosti ukoliko se sada preziva Georgiev, biti Georgieva, što je dočekano burnim aplauzom prisutnih na svečanosti povodom polaganja kamena temeljca.

- To ćemo završiti u narednih nekoliko dana - rekao je predsednik i poručio da se prave bolji uslovi za život svih građana Srbije, te da će sa povećanjem životnog standarda biti osigurana bolja budućnost.

U okviru posete Dimitrovgradu, kao što je i najavljivano, predsednici Bugarske i Srbije su položili vence na spomenik "Pametnik" na Neškovom brdu.

Srpska i bugarska delegacija ispred spomenika "Pametnik"-Foto: Promo

Vučić je posle jučerašnjeg razgovara sa Radevim istakao da su zajednički konstatovali da je vreme da se prošlost u potpunosti prevaziđe i da se otvorni stranica budućnosti, te da se dve zemlje posvete prijateljstvu i budućnosti.

Predsednici Bugarske i Srbije potom su prisustvovali ceremoniji polaganja kamena temeljca za spomenik "Sveti Kirilo i Metodije" koji će biti postavljen na dan početka nove školske godine u istoimenoj gimnaziji u Dimitrovgradu.

- Mi smo ovde danas da bismo pokazali kakvi odnosi Srbije i Bugarske treba da budu u budućnosti. Vi koji živite u Srbiji znate da govorim ono što mislim i da se nikome ne dodvoravam. Naš je posao da gradimo najbolje odnose sa Bugarskom. Bugari su naša braća i treba da sarađujemo na najbolji način - rekao je Vučić.

Polaganje kamena temeljca za spomenik "Sveti Kirilo i Metodije"-Foto: Promo

Na kraju današnje posete, Vučić i Radev su obišli i radove na petlji Dimitrovgrad-Zapad, kako je ranije i najavljeno.

- Uveren sam da će Bugari završiti tih 50 km auto-puta sa svoje strane i to onda znači da ćemo imati direktan put do Turske. Ono što je bitno je to što smo sve uradili od našeg novca - rekao je predsednik Vučić posle obilaska radova i dodao da su Bugari mnogo toga napravili - ka Plovdivu i turskoj granici, ka Burgasu, te da im nedostaje samo deonica Kalotina - Sofija.

Vučić i Radev su obišli i radove na petlji Dimitrovgrad-Zapad-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ovde u radnoj zoni dolazi nova fabrika i jako je važno da narod ostane da živi na ovim prostorima. Ne možemo da sačuvamo zemlju ako ljudi odu na zapad. Mi nemamo plate ovde kao što su na zapadu, ali radimo na tome. Da li će biti idealno za jednu godinu? Neće. Ali, biće bolje nego što je bilo - najavio je predsednik promene koje su planirane za ovaj deo Srbije.

On je građanima Dimitrovgrada zahvalio na ogromnoj podršci, podsetivši da su i on i Radev ubedljivo pobedili na izborima uz podsećanje da u tom gradu živi dosta stanovnika sa dvojnim državljanstvom.

Aleksandar Vučić sa građanima Dimitrovgrada-Foto: Promo

- Hvala vam na tome. Boriću se za svakog od vas bez obizra da li pripadate bugarskom ili srpskom narodu. Uvek ćete moći da računate na pomoć srpske države - istakao je predsednik Srbije.

Bugarski predsednik je ocenio da "ovakvi sastanci mogu da budu u stanju da ubrzaju neke stvari koje su potrebne ljudima, pre svega u sferi ekonomskog razvoja".

Bugarski predsednik Rumen Radev-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Sama želja da se dođe ovde, da se vidi o kakvim problemima se radi, pokazuje da Bugarska ima želju da pomogne i da ima želju da se situacija poboljša - poručio je Radev koji posetom Dimitrovgradu završava dvodnevnu zvaničnu posetu našoj zemlji.

VIDEO: Vučić odgovorio hrvatskim fudbalerima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. jun 2018 | 12:27

    SAMO JOS DA SE SRBI U SRBIJI IZBORE ZA SVOJA PRAVA I DA NESMETANO KAZU DA SU SRBI I DA DOBIJU SLOBODU KRETANJA!!

  • mala

    22. jun 2018 | 13:11

    Kod nas su sve manjine ravnopravne.

  • Eva

    22. jun 2018 | 11:38

    Prava manjina u Srbiji su na izuzetno visokom nivou.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA