Vučić i Tači pokušavaju da urade nešto teško: Bivši ambasador SAD očekuje napredak na širem planu

Manter kaže i da nije pitanje ko je bolje pripremljen za pregovore, već da li može biti konsenzusa šta će biti njihova tema

  • 43

Bivši ambasador SAD-a i predsednik Instituta Istok Zapad Kameron Manter prokomentarisao je jučerašnji dijalog Beograda i Prištine u Briselu i ocenio da postoji prilika za napredak.

Borimo se da Srbija dobije nešto, jer danas nemamo ništa: Vučić posle razgovora u Briselu (FOTO)

- Ako dve strane mogu da postignu napredak u konkretnim stvarima, stići će napredak i na širem planu. Optimista sam da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednk Kosova Hašim Tači umeju da pričaju - kazao je on i dodao da je strah od neprijatne atmosfere uoči jučerašnjih razgovora u Briselu preteran.

Manter je upozorio da nasilje kao rešenje kosovskog problema - nije rešenje.

- Oba lidera, i oba naroda, jesu mudra i svesni toga. Ono čega se prijatelji Srbije i Kosova boje jeste da neće biti napretka, jer bi narod izgubio veru da se može završiti proces koji je započet. Ali ako oni mogu da postignu napredak u konkretnim stvarima, stići će napredak i na širem planu. Mi smo oprezni, ali optimisti da će biti napretka - rekao je gost Novog dana na N1.

Manter kaže i da nije pitanje ko je bolje pripremljen za pregovore, već da li može biti konsenzusa šta će biti njihova tema.

- Verujem da su Vučić i Tači pragmatični i da kad se dogovore šta je tema da će biti uspeha - ispričao je on.

Foto: Twitter/@MajaEUspox

Manter je rekao i da je ono što žele strane sile da Tači i Vučić dođu samostalno do dogovora, kako je i krenulo do sada razgovorima lice u lice, jer je tako najbolje.

- ZSO su važno pitanje i za narod u Srbiji i za međunarodnu zajednicu, potreba da prava Srba budu zaštićena, da dostojanstvo obe zemlje bude zaštićeno, da niko ne bude pobednik ni gubitnik, obe zemlje treba da nešto dobiju. Treba naći konkretne stvari, okrvir za konkretna pitanja koja određuju svakodnevni život -ocenio je.

Manter je poručio i da kada međunarodna zajednica bude videla stvarne pragmatične korake u napretku u odnosima Beograda i Prištine, tada će biti i više podrške od nje.

Manter je istakao i da se mora imati poštovanja za Vučića i Tačija jer oni pokušavaju da urade nešto teško.

- Cilj je i da se izbori poverenje između ne samo sva lidera, nego dva naroda. Pitanje je kako bez poverenja, strah od nasilja će i dalje postojati, a teško je napraviti dogovor ako postoji strah - kazao je on.

Manter smatra da SAD treba da pruže podršku dijalogu, ali da su ključni za napredak ljudi u regionu.

- Ne verujem da je na SAD da dođu i da nastupamo kao oni koji postavljaju pravila, već treba da pomognemo one koji stvari pokušavaju da unaprede - zaključio je.

(Telegraf.rs / N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    25. jun 2018 | 11:13

    Vreme je da se konacno iz ovih razgovora krene na bolje po sve nas!

  • IvanTbgvs

    25. jun 2018 | 17:30

    Svaki dan radi se za napredak Srbije!

  • Marjan Binički

    25. jun 2018 | 11:13

    Поверење између два народа не може бити ако Албанци нон стоп провоцирају.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA