Dobro da se krenulo sa "mrtve tačke": Za Drecuna evidentan ulazak u novu fazu kosovskog procesa

Na to, prema Drecunovim rečima, ukazuju izjave Federike Mogerini i Hašima Tačija koji govori o "nekakvom konačnom rešenju"

  • 23

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je danas, povodom dijaloga Beogarada i Prištine u Briselu, da je dobro da se krenulo sa "mrtve tačke" jer je taj proces bio doveden u "zamrznuto stanje" zbog opstrukcija Prištine.

Borimo se da Srbija dobije nešto, jer danas nemamo ništa: Vučić posle razgovora u Briselu (FOTO)

Kako kaže, ono što je očigledno posle jučerašnjih razgovora je da se nije razgovaralo o konkretnim temama poput ZSO ili bar nije postignut nikakav dogovor o tome, ali je evidentno da ulazimo u jednu novu fazu procesa normalizacije odnosa čiji će fokus biti na stvaranju pravno-obavezujućeg sporazuma.

Na to, prema Drecunovim rečima, ukazuju izjave Federike Mogerini i Hašima Tačija koji govori o "nekakvom konačnom rešenju".

- Sada smo ušli u proces izgradnje okvira za taj sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa. Mislim da u ovom formatu EU nema dovoljan kapacitet da se postigne konačno rešavanje statusa Kosmeta - ocenio je Drecun i primetio da su pozicije sve tri strane udaljene.

Nastavljen djalog posle tri meseca u Briselu Foto: Twitter/@MajaEUspox

Priština, kako kaže, očekuje da se preko tog sporazuma prizna Kosovo i da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN, dok EU nema jedinstven stav, a srpska pozicija je da neće priznati lažnu državu, niti će otvoriti vrata ka članstvu u UN.

- Zato je predsednik Vučić rekao da nije veliki optimista po postizanju kompromisa. Sada je pitanje ima li političke volje na svim stranama da se postigne pravno-obavezujući sporazum. Kod Srbije postoji ta politička volja, ali za sada je ne vidimo kod Albanaca i onih zapadnih država koje stoje iza secesije Kosova -rekao je Drecun.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusica

    25. jun 2018 | 19:42

    Dok ne vidim da je Priština ispunila svoje obaveze iz pregovora i dalje ću verovati da oni ne žele saradnju.

  • Ateista senior

    25. jun 2018 | 14:04

    U izjavama svih političara se oseća neki optimizam, sigurno je neki kraj na vidiku i biće valjda povoljan po nas.

  • Sonja

    25. jun 2018 | 13:43

    Korak po korak ali bez uticaja velikih sila donece resenje za Kosovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA