Reakcija Mogerinijeve po nastavku dijaloga: Ovako je visoka predstavnica EU ocenila susret Vučića i Tačija

  • 32

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da je bila "teška, ali ohrabrujuća" runda dijaloga između predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Borimo se da Srbija dobije nešto, jer danas nemamo ništa: Vučić posle razgovora u Briselu (FOTO)

- Juče smo imali veoma dobar sastanak dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine koji se odvija na ohrabrujući način, veoma teško, ali obrabrujuće - rekla je Mogerini dolazeći na zasedanje šefova diplomatija EU u Luksemburg.

Visoka predstavnica je rekla da je "Zapadnom Balkanu sad potrebno da Evropska unija bude dosledna i ispuni obećano", ocenjujući da je na "Zapadnom ostvaren upečatljiv napredak" i time što je potpisan sporazum o imenu između Skoplja i Atine.

Foto: Twitter/@MajaEUspox

Mogerini je dodala da očekuje da šefovi diplomatija EU, koji sutra zasedanju u formatu "opšti poslovi" u Luksemburgu, prihvate preporuku Evropske komisije da se Makedoniji i Albaniji da zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu s Unijom.

Iz zvaničnih krugova u Hagu i Parizu stižu najave da će se Holandija i Francuska, a verovatno i još neke članice EU, tome usprotiviti i tražiti da vlasti u Skoplju i Tirani pruže dodatne potvrde da su sprovele opipljive korake u jačanju vladavine zakone i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da nije "preterani optimista", ali da želi da se pokuša da se kroz nastavak razgovora nađe razumno rešenje za krupna otvorena pitanja.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasa

    25. jun 2018 | 15:14

    Srbija je pokazala da zeli da saradjuje. Sad je na redu druga strana

  • Vuk

    25. jun 2018 | 18:31

    Srbija želi saradnju, to je i pokazala. Samo optimistično dalje treba ići.

  • Dragana

    25. jun 2018 | 13:38

    Mogerinijeva treba samo da bude jedna vrsta posmatraca bez naklonosti prema Pristini i onda ce se sve lakse resavati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA