≫ 

"Šatl diplomatija" - od Kisindžera i Holbruka, do Angeline Ajnhorst: Šta zapravo ovaj pojam znači?

Ulogu posrednika ili "olakšivača" u budućim susretima Vučića i Tačija, kao i do sada, imaće Holanđanka Angelina Ajnhorst

  • 1

Iz izjava učesnika u poslednjoj rundi dijaloga između Beograda i Prištine javnost je mogla da sazna da će razgovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i privremenih institucija na Kosovu Hašima Tačija postati intenzivniji, da će dobiti nove učesnike i formate, ali i da će se kao metod primenjivati "šatl diplomatija".

Ulogu posrednika ili "olakšivača" u budućim susretima " sukobljenih strana", kao i do sada, imaće Holanđanka Angelina Ajnhorst, direktorka Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), na čijem čelu se nalazi Federika Mogerini.

U dijalog Beograda i Prištine se uključuje osoba koja nije naklonjena Srbiji: Da li će prisustvo Angeline Ajnnhorst promeniti tok pregovora?

Povodom informacija da će se Ajnhorst baviti "šatl diplomatijom" u pregovorima Beograda i Prištine oglasio se i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, i sam učesnik u ovoj fazi normalizacije odnosa.

- Ona učestvuje u svim tim razgovorima od početka, od kada je došla Federika Mogerini, tako da po logici stvari ne mogu da kažem da se tu nešto epohalno novo desilo. Ona na neki način modelira taj dijalog, u smislu toga da dolazi kod jednih i drugih, razgovara, ide u Ameriku itd. - nagovestio je Dačić značenje "šatl diplomatije" za one kojima ovaj termin manje poznat.

Diplomata Zoran Milivojević Foto: TV Pink

Diplomata Zoran Milivojević, kaže za Telegraf da je Ajnhorst očigledno operativac koji neposredno prati ceo ovaj proces.

- Jasno je da je u nedelju dogovoreno da se intenzivira dijalog.  Da se, pošto se utvrđuju platforme i jedne i druge strane u fazi konačnog sporazuma, operativno vođstvo da njoj jer je inače u toku. Njena uloga će praktično biti da ide od jedne do druge strane i usaglašava detalje oko osnovne pozicije - objasnio je značenje "šatl diplomate" u praksi.

Prema definiciji, kako dodaje, u pitanju je jedno ili više lica koja su u funkciji realizacije jednog projekta i koji idu iz jednog centra u drugi i drže neposrednu vezu između dve delegacije ili dve strane u pregovorima, na jedan najdirektniji način, tako da prenose međusobne stavove kako bi se ti stavovi usaglasili sa ciljem da se dođe do konačanog sporazuma.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Printskrin:YouTube/Al Jazeera Balkans

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku objašnjava da "šatl diplomatija" podrazumeva razmenu mišljenja sa svakim učesnikom u procesu pregovaranja pojedinačno.

- "Šatl" sugeriše da je taj neko u pokretu, da prenosi poruke, modelira, skuplja informacije i ponaša se kao medijator između zavađenih strana. Njegova uloga je da pronađe rešenje i da samom svojom pojavom ulije poverenje u pozitivan ishod - ističe ona za Telegraf.rs.

Jedan od najvažnijih, ali i najkontroverznijih diplomata 20. veka Foto: YouTube / Harvard University

Termin putujuće diplomatije inače se vezuje za uspostavljanje neprekidne veze na linijama između Njujorka, Vašingtona i Bostona koju je uvela avio kompanija "Eastern Airlines".

Vesli Klark i Ričard Holbruk Foto: Guliver/Nato/Getty Images

U modernoj istoriji ovaj tip diplomatije popularizovao je Henri Kisindžer, između ostalog  poznat po tome što je na ovaj način posredovao između Kaira, Jerusalima i Damaska oko mirovnih razgovora posle izraelsko-arapskog rata, ali će za mnoge sa ovih prostora najupečatljivi u toj ulozi ostati američki diplomata i jedan od kreatora "Dejtonskog sporazuma" Ričard Holbruk.

(S.I. - s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    26. jun 2018 | 21:00

    Каква дипломатија,то је уценатија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA