≫ 

Iz SAD najavljuju veliki povratak na Balkan: Rusi se ovde suviše mešaju, Amerika polako jača uticaj u Srbiji

On je izrazio nadu da će EU otvoriti pregovore o članstvu, mada je to, dodao je, sad manje verovatno nego sa NATO

  • 12

Sjedinjene Države povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel na pretresu u Senatu o američkoj politici u Evropi.

- Kroz aktivnu američku diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržali smo vizionarske lidere (grčkog) premijera Ciprasa i (makedonskog) premijera Zaeva u postizanju istorijskog uspeha u sporu dve zemlje oko imena. Intentizivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u Bosni i Hercegovini - rekao je u obraćanju članovima Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, Spoljnopolitičkog odbora Senata.

U dijalog Beograda i Prištine se uključuje osoba koja nije naklonjena Srbiji: Da li će prisustvo Angeline Ajnnhorst promeniti tok pregovora?

Mičel je rekao da je zabrinut zbog trenutnih protesta u Grčkoj i Makedoniji i potencijalnog ruskog mešanja posle rešavanja decenijskog spora oko imena između dve zemlje, prenosi Glas Amerike.

- Zabrinut sam zbog protesta i potencijalnog ruskog mešanja. To smo videli u Crnoj Gori, ruski predstavnici su davali preteće izajave i mislim da u Makedoniji ima šanse da Rusi pokušaju da se umešaju. Radimo na jačanju makedonskih institucija, imamo odličnu bezbednosnu saradnju. Uz to, poznate su nam i ruske metode. Očekujemo da se formalne procedure u Grčkoj i Makedoniji završe i da NATO uputi poziv za članstvo Severnoj Makedoniji na samitu u julu - rekao je Mičel.

On je izrazio nadu da će EU otvoriti pregovore o članstvu, mada je to, dodao je, sad manje verovatno nego sa NATO.

- U dnevnom smo kontaktu sa EU, posebno Francuskom koja ima određene rezerve, ali sam ja optimista i očekujem da će to uticati na ceo region - rekao je Mičel.

Ves Mičel-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Američki diplomata istakao je i da Vašington utvrđuje dugoročnu strategiju za snaženje američkog prisustva u istočnom Mediteranu.

- Radimo na tome da Grčka bude oslonac stabilnosti u Mediteranu i Zapadnom Balkanu - rekao je Mičel.

Takođe je ocenio da je Evropa danas ponovo "pozornica" ozbiljnih strateških nadmetanja i da se suočava sa pritiscima na više frontova - strateškim kampanjama Rusije i Kine, rekordnim talasima migranata, iranskim ambicijama u istočnom Mediteranu i krizom poverenja u evropske institucije.

- I Rusija i Kina žele da slome Zapad, Rusija želi da ga podeli, a Kina da ga potisne. Naročito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi. Naš prvi prioritet je da suzbijemo rusku agresiju - rekao je Mičel i dodao da je "u proteklim godinama, revanšistički Kremlj pokušao da nasilno prekroji granice, zastrašivao i napadao susede, pokrenuo kampanju širenja dezinformacija i sajber kampanju protiv zapada i gomilao vojne snage na zapadnim granicama", prenosi Glas Amerike.

- Želimo bolje odnose sa Rusijom. Međutim, to može da se dogodi samo ako Rusija zaustavi svoje agresivno ponašanje. Nećemo ugrožavati naše principe ili saveznike - naglasio je Ves Mičel.

On je govorio i o predstojećoj poseti Trampovog savetnika za bezbednost Džona Boltona Moskvi, gde bi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom trebalo da razgovara o potencijalnom susretu sa Trampom.

Mičel smatra da to nije loša poruka evropskim saveznicama.

- Evropske zemlje traže od SAD da ne budu toliko neprijateljski nastrojene prema Rusiji. I one smatraju da traba uspostaviti balans u oblastima u kojima postoji zajednički interes. Naše poruke su jasne: da Rusija mora da promeni pristup u Siriji, Ukrajini i da se ne meša u naše izbore - zaključio je Mičel.

Kajl Skat o kosovskom čvoru:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojica

    27. jun 2018 | 07:37

    Konacno da se resimo ovih rusofila, dojadise Bogu i narodu.

  • Trig

    26. jun 2018 | 20:47

    Americki fasisti nemaju sta da traze u Srbiji.

  • zora

    26. jun 2018 | 22:15

    Rusi su agresivni Kinezi ih slede u stopu a vi??VI ste imperijalisti koji hoce da vladaju svetom,koji namecu ratove jadnim nacijama koje se medjusobno ubijaju a neznaju zasto.Od Rusa ste napravili zlo zato sto im nista nemozete.Nas Rusi nikada nisu bombardovali,nikada nisu ubijali nas neduzni nrod i trovali ga uranijumom za vekove i vekove.Vi nam namecete svoju ideologiju a mi samo hocemo da budemo slobodni u nasoj Srbiji.Srbi nikada nece sa svojim neprijateljem a vi ste to nama dokazali i pokazali, a to radite i danas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA