Suđenje Radete i Jojića ipak u Hagu? Tužilaštvo protiv ustupanja slučaja Srbiji

Odluku o ustupanju sudovima u Srbiji doneo je sudija Mehanizma 12. juna ali, kako je tužilaštvo navelo, nisu uzete u obzir brojne činjenice

  • 4

Haško tužilaštvo usprotivilo se danas odluci Mehanizma u Hagu da se slučaj protiv dvoje radikala, Vjerice Radete i Petra Jojića, ustupi sudu u Srbiji, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu.

Radikalima Jojiću i Radeti sudiće se u Srbiji: Odluka Haškog tribunala

Tužilaštvo, koje je u svojstvu "prijatelja suda" (amicus curiae), zatražilo je da slučaj ostane u Mehanizmu i da se sudi u Hagu.

Takođe, zatražilo je da se odbaci odluka kojom se povlači nalog tribunala za hapšenje dvoje radikala, zatim je zatraženo da se ponovo izda nalog za hapšenje i nalog za prebacivanje dvoje optuženih radikala pred sudije Mehanizma kao i da se ukinu novi međunarodni nalozi za hapšenje i nalog da se optuženi predaju vlastima u Srbiji.

Odluku o ustupanju sudovima u Srbiji doneo je sudija Mehanizma 12. juna ali, kako je tužilaštvo navelo, nisu uzete u obzir brojne činjenice.

Kako je navedeno u obrazloženju žalbe tužilaštva, Srbija nije izvršavala naloge Suda u Hagu niti je dala obrazloženje za neuspeh da ih izvrši, a takođe nije uzeta u obzir činjenica da je Sudsko veće 2016. godini ukazalo predsedniku Tribunala da Srbija ometa tok pravde.

Haški tribunal Foto: Wikimedia/ICTY staff

Dalje je navedeno da nisu uzete u obzir ni činjenice navedene u optužnici, a to je da su optuženi svojim mešanjem imali nameru da utiču na sudski postupak u Hagu, kao i da zaštićeni svedoci imaju stalne strahove zbog sigurnosti svoje i svojih porodica posle saradnje sa tužilaštvom, te da su strahovi svedoka takvi da su izrazili nespremnost da sarađuju s vlastima Srbije direktno.

Takođe, u žalbi je navedeno i da je činjenica da je tužilaštvo uključeno u postupak više od sedam godina te ima daleko veće i detaljnije poznavanje slučaja nego srpske vlasti.

Radetu i Jojića, tužilaštvo tereti za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno da su navodno zastrašivali svedoke u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Foto: AP/Tanjug

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbednosti UN o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Srbija se izjasnila da prihvata da sudi radikalima, a tome se usprotivilo tužilaštvo.

Sudija Mehanizma je doneo potom odluku da se slučaj ustupi Srbiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДР

    27. jun 2018 | 18:20

    Зар ово није нов услов за ЕУ!???

  • AG CH

    27. jun 2018 | 16:23

    Ako su krivi šta je tu sporno gde im se sudi, ako nisu ne izručiti Hagu, za nekoga jesu a za druge nisu, gde su te rszlike u pravosuđu našeg i stranog.

  • Petar M

    27. jun 2018 | 15:22

    Nema tu nikakav slucaj, albanci pobili svedokei nema sudskig procrsa, a ovi nasi kao uticali na svedoke. Haska bruka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA