Ko će još da glasa za korpu punu baba i žaba: Tadić sve dalji od Đilasa

Politički analitičari smatraju da opozicija nesposobna za samostalno formiranje saveza

  • 68

Lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić pokrenuo je lavinu komentara svojim stavom da bi bilo dobro “da se oforme dva jasno diferencirana bloka u opoziciji koja bi trebalo da naprave dogovor oko ključnih pitanja”. On se istovremeno zapitao “ko će glasati za korpu baba i žaba”? Upravo posle tog pitanja, kao po komandi Tadićevi najbliži saradnici osuli su salvu optužba na račun Dragana Đilasa, što je još jedan pokazatelj da je formiranje jedinstvenog saveza nemoguća misija.

Ljajićeva partija primljena u Socijalističku internacionalu

- Uvek sam podržavao programsko ujedinjavanje opozicije u zajedničku političku akciju. Međutim, nije do kraja razjašnjena ideja Saveza za Srbiju, s obzirom na njihov predlog da u njemu budu sve opozicione stranke bez obzira na njihovu ideološku orijentaciju i odnos prema članstvu u EU - rekao je Tadić, i naveo da čak i ukoliko bi ovakav savez ostvario rezultat, već u sledećem koraku bi došlo do političkih sukoba koji bi doveli do gubljenja poverenja među građanima i novih podela.

Boris Tadić - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Posle ovakvih izjava usledile su i reakcije Marine Komad, savetnica za medije Borisa Tadića i Konstantina Samofalova, portparola SDS-a, koji su polemisali su o ulozi Dragana Đilasa u propasti Demokratske stranke.

- Tadića je DS nazivala izdajnikom jer je napustio i osnovao SDS i to nakon što je DS doveo do istorijskih uspeha. Kako danas DS zove Đilasa koji je doveo do jednocifrenog rezultata, potom je napustio, pa osnovao Savez, a na prošlim izborima joj bio protivkandidat. Vođom? - napisala je Komad na svom nalogu na Tviteru.

Na tvit Tadićeve savetniceodgovorila je tviterašica koja je stala u odbranu Đilasa, optužujući Tadića da je "izdao" DS. Nakon toga se u polemiku se uključio i portaparol SDS.

- A šta je po tim merilima za DS onda Đilas? Doveo DS na 5%, napustio je kapetanski nakon tog brodoloma, i kandidovao se protiv nje na izborima za Beograd. Je l' se to zove Stokholmski sindrom? - napisao je Samofalov na Tviteru, a Marina Komad je nastavila u započetom stilu.

- Nešto ste pomešali... Tadić bio protiv saradnje sa SNS, pobedila Đilasova struja koja je bila za. Nakon prvih brodoloma pod Đilasom, Tadićc tražio reforme, kolektivno predsedništvo do pred izbore, da se spasi šta se spasiti može. Đilas i većina tada u DS odbili - napisala je Tadićeva savetnica.

Međutim, ni Đilas izgleda za Tadićem. Kako prenosi list Danas, mogućnost da se sa SDS razgovara o udruživanju se razmatrala, ali pre nekoliko meseci, kada je ideja o objedinjavanju bila u povoju. Do ozbiljnih razgovora nikada nije došlo, a poslednjih meseci, kada je formiranje Saveza za Srbiju odmaklo i kada su u završnoj fazi osnivački dokumenti, niko više ne pominje SDS kao partiju koja bi mogla da im se priključi.

Dragan Đilas - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je svako veće opoziciono grupisanje nemoguće bez upliva Zapada, kao što je to bila situacija svojevremeno sa DOS-om.

- Za sada se Zapad ne meša i u takvim okolnostima, naša opozicija koja je slaba, podeljena i posvađane ne može da očekuje da će je neko sa strane ujediniti, a sama je nesposobna za tako nešto - kazao je Anđelković za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA