≫ 

Koja je zemlja povukla priznanje Kosova, a nije iz Afrike: Dačić postavio zagonetku Pacoliju

Sledeće nedelje ćemo saznati koja je država u pitanju

  • 7

Još jedna zemlja povukla je priznanje kosovske nezavisnosti, izjavio je danas potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić.

Još jedna država povlači priznanje Kosova, Putin na jesen u Srbiji: Šta nam je Dačić sve jutros najavio

Šef diplomatije Srbije kaže da je 27. juna mejlom dobio notu jedne države da povlači priznanje nezavisnosti Kosova, ali da neće reći o kojoj je zemlji reč dok zvanična nota ne dođe u najbližu srpsku ambasadu.

On je pokazao papir za koji tvrdi da je nota jedne države, koju je dobio mejlom, u kojem se navodi da ta zemlja povlači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

- Neću reći koja je zemlja povukla, neka do ponedeljka (vlasti u Prištini) pokušaju da je nađu - rekao je Dačić i obećao da će reći o kojoj se zemlji radi kada zvanična nota dođe u najbližu ambasadu Srbije, što se očekuje u ponedeljak ili utorak.

Dačić pokazao notu - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministar je rekao da zemlje koje povlače priznanje nezavisnosti Kosova trpe velike pritiske i da gde god da ide, idu i predstavnici vlasti u Prištini. Zato je ministru spoljnih poslova Kosovu Bedžetu Pacoliju poručio da u naredna dva-tri dana pokuša da sazna koja je to zemlja povukla priznanje.

- Mislio sam da sačekam dva, tri povlačenja priznanja, pa da objavimo đuture (…) Evo još jednom pokazaću notu, a zemlja nije iz Afrike da bi Pacoli prešao na drugi kontinent - rekao je Dačić, precizirajući da je reč o zemlji koja ima pet puta veću površinu od Srbije.

Dačić na konferenciji za novinare - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dačić je rekao i da u diplomatskim odnosima postoje note kao način komunikacije, i da je ovo šesta notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova koju je Srbija dobila.

- Ja bih molio neka oni pokažu drugačije note ako ih imaju, koje su validne. Svako može da napiše pismo (…) Ja ne tvitujem, ja vam pokazujem papire. Neka pokaže Pacoli - poručio je ministar.

Dačić kaže da je “obišao pola sveta” i da se u mnogim zemljama čude, ne mogu da nađu papire, i ne znaju ko je, kada i zašto priznao Kosovo.

Dačić je pokazao i mapu sveta na kojoj se, kako kaže, vidi da najveće i najjače države, ne računajući zapadne, nisu priznale Kosovo.

Dačić pokazao mapu sveta na kojoj su ilustovane države koje su priznale i koje nisu priznale Kosovo - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Objasnio je i da je broj zemalja koje nisu priznale Kosovo važan, jer Priština ima ambiciju da postane članica UN o čemu se odlučuje glasanjem u Generalnoj skupštini, iako Rusija kasnije može da uloži veto na tu odluku u Savetu bezbednosti.

Nauru je, dodao je Dačić, mala ostrvska država sa 15.000 stanovnika, ali u UN ima isti glas kao Kina. Pritom je reč o državi koja je priznala nezavisnost Kosova, ali i Abhazije i Južne Osetije.

Dačić: Pobeda nad Kostarikom je bila mala osveta za Kosovo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade čobanin

    29. jun 2018 | 14:58

    Ma Nemačka sto posto!

  • joki

    29. jun 2018 | 14:56

    Nece da kaze koja zemlja da ne bi odmah stigao demanti kao pre nekoliko dana

  • Nody

    29. jun 2018 | 21:33

    Sao Toma i Principe neki dan povukao priznanje a sada Santa Lucia koja nije na teritoriji Afrike a priprema se i jos jedna zemlja samo dok nadje Srbiju na karti i broj Dacicevog telefona

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA