Norveška premijerka donela Brnabićki fudbalsku loptu i podršku Osla na putu ka EU (FOTO)

Solberg je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, istakla da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima veznim za Zapadni Balkan

  • 0

Norveška i Srbija imaju dobre, partnerske odnose u političkom, ekonomskom i kulturnom domenu i Norveška pruža punu podršku Vladi Srbije u evropskim integarcijama i svim reformskim naporima, poručila je danas premijerka te zemlje Erna Solberg.

Garda i crveni tepih za norvešku premijerku: Brnabić dočekala Ernu Solberg ispred Palate "Srbija (FOTO)

Solberg je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, istakla da Srbija ima vodeću ulogu u domenu stabilnosti, kao i da Norveška ostaje posvećena pitanjima veznim za Zapadni Balkan.

Kako je rekla, Zapadni Balkan i dalje ima potrebu za većom stabilizacijom, ekonomskim razvojem i vladavinom prava.

- Nastojaćemo da pospešujemo saradnju u ovom regionu - podvukla je Solberg.

Solberg - Foto: Vlada Srbije

Navela je da postoji mogućnost za unapređene ekonomske saradnje dve zemlje, te ukazala da je Srbija priznata destinacija za norveške kompnije, a važno je da se stvore jednaki i predvidivi uslovi za strane investitore, poput odgovarajućih poreskih i organizacionih uslova.

- Treba da poslužimo jedni drugima kao inspiracija - rekla je Solberg.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je gošći za poseti, koja, kako je rekla, pokazuje sve bolje i bliže odnose Srbije i Norveške i sve bliži nivo sarađe dve zemlje u budućnosti.

Naznačila je da Norveška, iako nije članica EU, podržava evropske integracije Srnije i našoj zemlji pruža veliku podršku i tehničku pomoć.

Brnabić i Solberg - Foto: Vlada Srbije

Norveška je, podvukla je Brnabcih, važan partner kada je reč i o regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Razgovarali smo o regionalnoj stabilnosti, uvek i o pitanju KiM i mogućnosti za kompromis kako bi se došlo do normalizacije ondosa sa Prištinom i svemu što Srbija čini kako bi raširila dobru komunikaciju, toleranc i rauzmevanje sa svim partnerima na Balkanu - rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da ekonomska saradnja dve zemlje raste, ali da je i dalje skromna.

Prošle godine trgovinska razmena Srbije i Norveške bila je 58,2 miliona evra i bila je rekordna godina, sa osam odsto većom razmenom nego 2016.

- Postoji niz oblasti u kojima možmeo da unapredimo saradnju i nadam se da će posle ove posete uslediti bolji impuls za norveške inevstitore i njihovo interesovanje za Srbiju - rekla je Brnabić.

Norveška premijerka poklonila je predsednici srpske Vlade fudbalsku loptu - Foto: Vlada Srbije

Podvukla je da od Norveške možemo mnogo da naučimo, i kroz Nordisjku poslovnu alijansu - privrednu komoru nordijskih zemalja, i to ne samo o ekonomiji, već i o regionalnoj stabilnsoti i povezivanju.

Ukazala je da je Norveška jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, koja je za 15 godina investirala 216 miliona evra kroz razvojnu pomoć, kao i da je ove godine duplirala iznos te pomoći na 6,3 miliona evra, sa 3,1 milion evra iz prošle godine.

Posebno je navela da je polovina te pomoći upućena u ekonomski razvoj najsiromašnijih delova Srbije.

- Norveška radi sa nama na projektima u vezi sa vladavinom prava, podržava rad na medijskoj strategiji, kao i na suzbijanju sive ekonomije - rekla je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA