≫ 

Porošenku ne treba prevodilac kada sluša Vučića: Ukrajina ostaje pri svom stavu o Kosovu (FOTO) (VIDEO)

U toku dana biće održan i Poslovni forum Srbija-Ukrajina, na kojem će učesnicima obratiti predsednici Vučić i Porošenko

  • 63

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednika Ukrajine, Petra Porošenka, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Kolinda na jesen stiže u Beograd: Postavljen jedan uslov kako bi hrvatska predsednica došla u Srbiju

Posle sastanka u "četiri oka" između predsednika Vučića i Porošenka, dvojica državnika su se priključila svojim delegacijama na plenarnom sastanku.

- Želim da kažem da Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre odnose. Srbija i Ukrajina nemaju otvorena bilateralna pitanja i onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava ukrajunske prijatelje - rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, posle sastanka i dodao da Srbija želi da svi problemi u Ukrajini budu rešavani na miran način, uz poštovanje dogovora iz Minska, te da je predsednik Ukrajine Petro Porošenko poželeo postizanje kompromisa sa Albancima oko Kosova i Metohije.

On je rekao da se na sastanku stekao utisak da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanju političkog dijaloga i jačanje ekonomske saradnje, te da  su obe strane spremne na razmenu iskustava, najpre na polju evrointegracija.

- Tek od 2017. godine, posle velikog pada, počeli smo da poboljšavamo trgovinsku razmenu sa Ukrajinom i to u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza. Nadamo se da ćemo dati neku injekciju našoj saradnji. Verujem da ćemo uskoro moći da potpišemo Ugovor o slobodnoj trgovini između naših zemalja i uz obostranu želju, nadam se da to možemo ostvariti. Ono što je najbitnije, a o tome ćemo danas i razgovarati na Forumu, razmena ljudi. Da što više Ukrajinaca dolazi u Srbiju, ali i da naši građani odlaze tamo - rekao je on i dodao da je uveren da se nada konstruktivnom i prijateljskom stavu Ukrajine po pitanju pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Vučić je rekao da veruje da će uskoro u našim gradovima biti mesta za spomenike najpoznatijim ukrajinskim književnicima, kao i da će se otvoriti kulturna i sportska saradnja, a istaknuta je i spremnost za razmenu iskustava u svim drugim oblastima.

- Pokrenuli smo inicijativu, a dobićemo analizu našeg operatera Er Srbije da li je moguće uspostaviti redovnu liniju za Kijev. To bi bio značajan podstrek našim prijateljskim odnosima - naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je preneo da je prošle godine bilo 10.64 turista iz Ukrajine u Srbiji, i da je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast od 12 odsto.

Predsednik Porošenko se zahvalio predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i istakao da se njihova delegacija od kada je stigla u Srbiju oseća "kao kod svoje kuće".

- Mi jedni druge razumemo kao i našu sarandnju u svim oblastima. Ja veoma cenim sve ono što je predsednik Vučić uložio u našu saradnju - rekao je on i naglasio da se bliskost naših naroda ogleda i u tome što mu "nije potreban prevodilac kada sluša predsednika Srbije, jer su naši jezici slični".

Ukrajinski predsednik Porošenko je rekao da ne odustaje od stava o nepriznavanju nezavisnosti Kosova-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ukrajinski predsednik poručio je danas u Beogradu da Ukrajina odlučno poštuje i uvažava teritorijalni integritet Srbije, da nije priznala Kosovo, a da rešenje za to pitanje treba naći putem komprimisa uz uvažavanje interesa Srbije.

- Želim jasno da kažem da poštujemo i uvažavamo terotorijalni integritet Srbije. Nismo priznali Kosovo i zauzimamo stav da rešenje tog problema tražiti putem kompromisa uz uvažavanje interesa Srbije - rekao je posle sastanka sa sa predsednikom Srbije.

Kako je dodao, Kijev se drži i stava o nezavisnosti i poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući Krim.

- Mi u Kijevu ulažemo sve napore da se obnovi suverenitet zemlje na celoj teritoriji i računamo na podršku Srbije kada je reč o uvođenju mirovne misije uz nadzor UN. Uveren sam da sprovođenje Minskih sporazuma nema aleternativu - naglasio je Porošenko.

Na kraju Porošenkovog obraćanja, predsednik Vučić je rekao da se danas moglo videti "zašto je njegov ukrajinski kolega bolji političar od njega".

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je sa mnogo većim optimizmom najavio tu 2025. godinu, ali ako je on to rekao, onda moram da verujem i ja u to - dodao je predsednik Srbije na kraju sastanka i objasnio da on ne može građanima da obeća da će Srbija postati članica EU 2025. godine ali da je sada, nakon što je to uverenje iskazao ukrajinski predsednik malo optimističniji.

SRBIJA I UKRAJUNA POTPISALE SPORAZUM O UKIDANJU VIZA

Ministri spoljnih poslova Srbije i Ukrajine, Ivica Dačić i Pavle Klimkin potpisali su danas u Beogradu Sporazum Vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o izmenama sporazuma o ukidanju viza za državljane Ukrajine.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Ukrajine, Ivica Dačić i Pavle Klimkin-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Takođe, ministar Klimkin sa direktorom Uprave carina Srbije Miloš Tomić potpisali su Protokol o saradnji u oblasti razmene statističkih podataka.

Delegaciji Ukrajine, na čelu sa predsednikom Petrom Porošenkom, uz crveni tepih i počasnu Gardu danas je upriličen doček ispred Palate Srbija.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije, Porošenko će se gostovati i na Poslovnom forumu Srbija-Ukrajina, na kojem će obratiti učesnicima zajedno sa Aleksandrom Vučićem. Pored njih, na forumu će govoriti i predsednik PKS Marko Čadež i generalni sekretar i prvi potpredsednik Privredne komore Ukrajine Mihajlo Nepran. Sa ukrajinskim predsednikom razgovaraće i premijerka Ana Brnabić, a primiće ge i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Porošenko je sinoć stigao u Beograd, gde ga je na aerodromu dočekala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

On je na svom tviter nalogu najavio početak zvanične posete našoj zemlji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    3. jul 2018 | 11:47

    Poseta Ukrajinskog predsednika doprinece vecoj povezanosti i jos brzem razvoju ekonomije izmedju dve zemlje.

  • Tanja

    3. jul 2018 | 11:48

    Srbija je sirom otvorila vrata gostima iz celog sveta.

  • Elena

    3. jul 2018 | 11:06

    Veoma značajna poseta za dalji napredak Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA