Rampa za Kosovo u najvažnijim svetskim organizacijama: Podrška im se osipa, ništa od prijema u Interpol, Unesko, Savet Evrope

- Oni mogu da nastave da sanjaju stolicu u UN, ali jasno je da su se međunarodne okolnosti promenile - rekao je Ivica Dačić

  • 0

Priština uporno pokušava da postane članica desetak međunarodnih organizacija, ali Beograd za sada uspešno dobija bitke u ovom diplomatskom ratu, čemu Srbiji u korist idu i promenjene okolnosti u svetskoj areni i činjenica da raste broj država koje povlače priznavanja nezavisnosti Kosova.

Ne žele da budu "janjičari": Srbi napuštaju Kosovske bezbednosne snage

Dokaz za to je i poslednje odbijanje Prištine u Svetskoj carinskoj organizaciji, čiji je Savet na sednici održanoj za vikend u Briselu odbio prijem Kosova, tako da njegov status do daljeg ostaje sporan i zamrznut.

Priština već godinama juriša i na Interpol, Unesko, Savet Evrope, OEBS, Svetsku trgovinsku organizaciju.

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže, za "Novosti", da neuspeh Prištine da uđe u Svetsku carinsku organizaciju pokazuje da im se osipa podrška.

- Kako se bude povećavao broj država koje povlače odluke o priznavanju nezavisnosti, tako će im biti sve teže da ostvare svoje planove. Oni mogu da nastave da sanjaju stolicu u UN, ali jasno je da su se međunarodne okolnosti promenile - rekao je on.

Oni mogu da nastave da sanjaju stolicu u UN, smatra Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandra Tomić, predsednica srpske delegacije u PS Saveta Evrope, kaže za “Novosti”, da je lobiranje Prištine konstantno, u čemu su im saveznici Velika Britanija i Albanija.

- Srbija može da računa na podršku, ne samo država koje nisu priznale Kosovo, već i mnogih drugih čiji su poslanici kritični prema kršenju vladavine ljudskih prava i demokratije, tako da bi dvotrećinska većina potrebna za članstvo bila teško dostižna za samoproklamovano Kosovo - izjavila je Tomićeva.

Ona objašnjava da je "eventualni zahtev Kosova suprotan principima iz Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije, pošto 13 članica SE nije priznalo jednostranu nezavisnost".

Eventualni zahtev Kosova suprotan principima iz Statuta Saveta Evrope, jer podriva jedinstvo organizacije-Foto: Tanjug/AP

- Osim toga mnogo je usvojenih rezolucija u kojima se navodi nepoštovanje ljudskih prava na KiM, poput one Dika Martija o trgovini ljudskim organima 2011, gde su navedeni počinioci zločina lideri OVK, ali i Rezolucija o poštovanju ljudskih prava na KiM iz 2016. godine, gde je naglašena obaveza formiranja ZSO, a albanska strana po tom pitanju ništa nije uradila - kaže Tomićeva, koja objašnjava da je minimalni rok za proceduru prijema u članstvo zemlje koja nema problema sa statusom i vladavinom prava dve godine.

ČLANARINAMA DO PODRŠKE

Samoproglašeno Kosovo godinama pokušava da pronađe ključ za vrata Interpola. Oni plaćanjem članarina siromašnim državama u ovoj organizaciji hoće da izbore njihove glasove na skupštini policijske organizacije koja je zakazana za novembar u Dubaiju.

Prošle godine Rusija i Kina zajednički su pomogle Srbiji da spreči ulazak Prištine u Interpol.

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA