≫ 

61 odsto kosovskih Albanaca veruje da će Srbija priznati Kosovo

- Istovremeno, samo devet odsto anketiranih Srba bi prihvatilo priznanje Kosova - kazala je Hadžoli

  • 89

Prema istraživanju Kosovskog demokratskog instituta, 44 posto građana Kosova smatra da predsednik zemlje trebalo da vodi dijalog sa Srbijom, dok 61 posto očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od Srbije.

Pojedini mitropoliti su ćutali kad je Crna Gora proglasila nezavisnost, a sada vređaju srpskog predsednika i celu Srbiju (VIDEO)

Violeta Hadžoli iz KDI-a je na konferenciji za novinare u Prištini, na kojoj su prezentovani rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi konačne faze dijaloga Kosovo - Srbija, saopštila da 61 odsto građana Kosova očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od Srbije.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo da 56 odsto građana očekuje učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, 22 odsto očekuje razmenu teritorija između Kosova i Srbije, dok 25 odsto očekuje širu autonomiju za kosovske Srbe.

- Izjasnilo se 97 odsto anketiranih građana da će prihvatiti da rezultate finalne faze dijaloga bude priznanje Kosova od Srbije. Samo tri odsto ne bi prihvatilo takav rezultat. Razlika prema etničkoj pripadnosti je bila jako duboka i naglašena. Dok bi 100 odsto Albanaca i 86 posto drugih zajednica prihvatilo kao rezultat priznanje Kosova od Srbije, samo devet odsto anketiranih Srba bi prihvatilo priznanje Kosova - kazala je Hadžoli.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Jeta Krasnići kaže da je 48 posto anketiranih mišljenja da se priznanje Kosova neće desiti konačnim sporazumom.

Ona je iznela rezultate istraživanja na pitanje ko treba predvoditi pregovarčki tim Kosova.

- Ukupno 44 odsto građana smatra da pregovaračku ekipu u dijalogu sa Srbijom treba predvoditi predsednik Kosova, 31 odsto građana smatra da tu ekipu treba predvoditi opozicioni lider, dok 25 posto građana smatra da ovaj proces treba da predvodi premijer - kazala je Krasnići za agenciju Anadolija.

Anketiranima su postavljena i pitanja koja se odnose na unutrašnju situaciju u zemlji.

Tako bi u slučaju da se parlamentarni izbori na Kosovu održe sledeće nedelje na njih sigurno izašlo 45,3 posto građana, 29,8 posto možda, dok 8,8 posto definitivno ne bi izašlo.

Ukupno 30,8 posto bi glasalo za Demokratski savez Kosova, 23 posto za Demokratsku partiju Kosova, 21,2 posto za pokret Samoopredjeljenje, 10,4 posto za Alijansu za budućnost Kosova, 6,3 posto za Socijaldemokratski inicijativu, 2,4 posto za Socijaldemokratsku partiju, dva posto za Srpsku listu i 4,1 posto za ostale.

Istraživanje je provedeno od 10. do 20. juna, a anketirano je 1.072 građana iz svih zajednica sa cele teritorije Kosova.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENOVALI Srbe koji slave slavu

 

(Telegraf.rs / Aa.com.tr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA