≫ 

Vlada obeležila godinu dana rada: Brnabićka predstavila rezultate, ovu ocenu je dala ministrima (FOTO) (VIDEO)

Premijerka i ministri su u toku dana imali brojne aktivnosti i obišli su više lokacija

  • 39

Godinu dana rada Vlade Srbije obeleženo je danas u Subotici, a premijerka Ana Brnabić, sa članovima njenog tima, predstavila je rezultate rada i prioritete za naredni period.

"Balkanska četvorka" jedinstvena posle susreta u Solunu: U planu zajedničke putne trase i tarife, evo kakvu korist možemo da očekujemo (FOTO) (VIDEO)

Premijerka je obišla više lokacija, zajedno sa resornim ministrima, predsednikom Pokrajinske Vlade Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.

18.15 - Okupljanje se završilo svečanim koktelom

17.43 - Ministri odgovaraju na novinarska pitanja

Kada su u pitanju tri najznačajnija projekta, predsednica Vlade izdvojila je Klinički centar Niš, muzeje i za nju lično, uvođenje informatike i programiranje od petog razreda u osnovnim školama.

Po pitanju rekonstrukcije, premijerka kaže da nikada nije rekla da nije zadovoljna, veća da smatra da Vlada može da radi bolje.

- Čini mi se da je neozbiljno da pričamo o rekonstrukcii, kada treba da pružimo svu podršku dijalogu i razgovorima koje vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić o budućnosti kojima mora da se reši ogroman zamrznuti konflikt - rekla je ona i dodala da bi mnogi voleli da se u Srbiji priča o rekonstrukciji, da se pojavi nejedinstvo jer bi to oslabilo zemlju, ali to se neće desiti.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Po pitanju Samita 16+1 Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji, koji počinje sutra i gde će biti potpisano nekoliko ugovora, Brnabićka je rekla da očekuje mnogo.

Komentarišući Samit Zapadnog Balkana u Londonu 9. i 10. jula u okviru Berlinskog procesa, rekla da su važni regionalno povezivanje i saradnja, ali da mnogo više očekuje od Samita u Sofiji.

Govoreći o regionalnoj saradnji, istakla je da je važno da se region energetski i infrastrukturno povezuje, kao i da joj je žao što nije malo više vremena posvetila Regionalnoj kanceraliji mladih.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će vlada nastaviti da podržava nacionalnu avio kompaniju Er Srbija, navodeći da će to činiti u skladu sa svim pravilima Evropske unije i zaštite konkurencije.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Nadam se da će Er Srbija nastaviti da raste i uvećava svoj profit iz godine u godinu. Kompanija je sve profitabilnija u jako konkurentnom tržištu. Milslim da je za ugled naše zemlje važno da nastavmo da podržavamo Er Srbiju i nastaviće to da radimo. To ne znači da ne razgovaramo i sa drugim avio kompanijama. Skoro imala sastanak i sa Rejenerom koji su oni nam poslali neki predlog kako bismo mogli dodatno da unapredimo saradnju. Mi radimo i na tome, ali ćemo nastaviti da podržavmo našu nacionaonu avio kompaniju - poručila je Brnabić.

Ona je podsetila da je ove godine otvoren novi prelaz sa Mađarskom Rastina i da se planira otvaranje još jednog prelaza u 2019.

- Odnosi između Mađarske i Srbije nikad nisu bili bolji i u prvoj godini mandata smo imali zajedničku sednicu vlade. Sa tom praksom ćemo nastaviti, a koju je uspostavio tadašnji premijer Aleksandar Vučić, jer to je najbolji način da sednemo i konkretno razgovramo o projektima -  rekla je Brnabić novinarima.

Istakla je da je najznačajniji zajednički projekat rekonstrukcija i modernizacija pruge Beograd - Budimpešta, koji će dodatno približiti naša dva naroda.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Hvala i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i celoj mađarskoj vladi šta su uradili za Srbe u mađarskoj, pošto nikada više nije bilo novca za srpsku kulturu u toj zemlji - naglasila je ona.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao da se u ovoj godini 14 zakonskih predloga iz oblasti javne uprave našlo pred poslanicima u parlamentu i da Srbija u skladu sa Akcionim planom uspešno prati taj trend.

- Sama reforma u velikoj meri korespondira sa onim što je prioritet ove vlade, a to je digitalizacija ne samo kao tehničko-tehnološki proces, već kao društveni proces par ekselans, a ono što sledi vezano je za reformu sistema plata - naveo je Ružić.

Ministar je podsetio da su krajem prošle godine doneti važni zakoni u vezi sa platama u javnim službama i najavio da će za 15-ak dana početi pregovori sa sindikatima kako bi se utvrdili platne grupe, razredi i koeficijenti i ušli u primenu tih zakona 1.januara 2019.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- To će biti revolicionirani korak i to je ono štoji pred nama u skladu sa Akcionim planom koji smo usvojili - rekao je Ružić i dodao da čitava vlada radi kao tim na reformi javne uprave.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će u narednih nekoliko dana biće sklopljeni ugovori za rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Lončar je rekao da se u zdravstvo mnogo ulaže, ali da ni nadležni kao ni građani nisu zadovoljni stanjem.

- Da li se mnogo ulaže? Da, mnogo se ulaže. Da li smo zadovoljni sadašnjim stanjem? Nismo ni mi zadovoljni, nisu ni građani. Naš cilj je da naši građani budu zadovoljni i to može da bude u naredne dve, tri godine kada mislim da možemo da budemo lideri u regionu - smatra Lončar.

Samo od prvog januara ove godine, podseća ministar, 882 lekara je zaposleno, kao i 2.160 medicinskih radnika.

- Toliko o zabrani zapošljavanja - objasnio je Lončar i dodao da dok je on na čelu Ministarstva zdravlja "niko neće reketirati" zdravstveni sistem u Srbiji. 

17.40 - Okupljenima se obratio i Ivica Dačić

- Ovo je bilo najtežih 40 minuta u radu Vlade, mislim pod reflektorima na 40 stepeni - rekao je Dačić i ponovo pokazao zvaničnu notu Papue Nove Gvineje, šeste zemlje koja je povukla priznanje Kosova.

Dačić je rekao da šest zemalja koje su povukle priznanje Kosova imaju ukupnu površinu oko 800.000 kilometara kvadratnih što je deset puta više od Srbije i 25 miliona stanovnika.

- Veoma često se sa nipodaštavanjem odnosimo prema tim zemljama, govorimo da su one male i nebitne. Kako su bile bitne kad su priznale Kosovo, a sada kada povlače priznanje nisu bitne...ovo je veliki uspeh za našu državu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Zato će ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u ponedeljak ići u Liberiju, jer moramo da se borimo na sve strane, dodao je.

- Pacoli i ostali pišu različite tvitove, demantuju, lažu. Imamo note od šest država kojima povlače priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate, pregovore i dogovore dijaloga u Briselu. Mislim da je to veliki doprinos, od tih šest zemalja pet je to uradilo u vreme ovih godinu dana rada Vlade - rekao je Dačić.

17.03 - Počelo obraćanje Ane Brnabić na konferenciji o godinu dana rada

Obraćanju Ane Brnabić prethodi film "365 koraka napred. Budućnost koju stvaramo" o rezultatima Vlade Srbije.

- Želim pre svega danas građanima Srbije da podnesem izveštaj šta je radila Vlada Srbije za prvih godinu dana. Kao odgovorna vlada, vaćno nam je da smo otvoreni, pristupačni građanima, da smo orijentisani na rezultate i da ostvarujemo obećanja data građanima. Cela Vlada i svi ministri radili su vredno i posvećeno i ja sam jako zadovoljno postignutim rezultatima - rekla je ona i dodala da je uverena da su rezultati i godina za nama pomerili napred i nas kao društvo i našu zemlju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ocena koju je vladi za jednogodišnji rad dala premijerka - 7,8.

U izveštaju ću izneti samo važne rezultate, kako bi građani videli gde su napravljeni najveći iskoraci, rekla je ona i počela sa osvrtom na životni standard.

- Želim i važno je da naglasim da smo mi ovde jedan isti tim sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove Vlade. Povećane su penzije za 5 odsto, do kraja godine biće ukinute mere smanjenja penzija, još ćemo dodatno povećati penzije onima sa najmanjim penzionerima, tako da se svim penzionerima poveća za 7 odsto - rekla je premijerka i dodala da su i plate u javnom sektoru povećane, kao i da je povećana i minimalna cena rada.

Na dan 4. jul imali suficit u budžetu od 29,7 milijardi dinara i poručila da ekonomski rast ostaje prioritet, javni dug smanjen i da iznosi 59,6 odsto.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vlada je u prvih godinu mandata privela kraju aranžman sa MMF.

- Tu smo pohvaljeni, a sada smo ugovorili novi aranžman kako bismo obezbedili nastavak struktornih reformi u našoj zemlji - dodala je Brnabić.

Ekonomski rast će ostati prioritet Vlade Srbije, skrenula je pažnju Brnabić.

Među najvažnijih deset rezultata u prvih godinu dana rada Vlade, navela je i bolje uslove poslovanja i bolju poziciju Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke na kojoj trenuno zauzima 43. mesto među 190 zemalja što je najbolja pozicija Srbije ikada.

U prvoj godini rada vlade zaključeno je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim invcestitorima čime je obezbeđeno 9.227 novih radnih mesta.

Brnabić je istakla da je Srbija privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje za ekonomiju naše veličine čime se Srbija zauzela prvo mesto po indeksu privlačenja investicija u konkrenciji 94 zemlje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Umreželi smo sve škole, uveli konačno informatike kao obavezan predmet, uveli elektronski dnevnik, upis više od 40 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama ... sve je to pokazatelj šta sve može da se uradi za godinu dana. Ona je kazala da bi volela da se do kraja godine u svim osnovnim školama uvede elektornski dnevnik, a da se onda implementira u srednjim školama.

Premijerka kaže da nam je neophodan i iskorak u digitalnom smislu, te da Srbiju vidi kao lidera modernih tehnologija u budućnosti. 

- Kada je reč o digitalizaciji istakla je da je otvoren Centar digitalne poljoprivede na Institutu Biosens u Novom Sadu, kao i da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma dok je u Beogradu otvoren prvi Državni data centar - rekla je Brnabićka i ddoala da pečat u privredi odlazi u istoriju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Podsetila je i da je građanima konačno omogućena brža specijalistička dijagnostika i lekarska intervencija, kao i transparentan pristup listama čekanja, koje se dnevno ažuriraju.

Potom se dotakla infrastrukturnih projekata.

Kao jedan od rezultata navedeno je i puštanje u saobraćaj 36 kilometara autoputa na Koridoru 10 i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja na Žeželjevom mostu u Novom Sadu.

Otvoren je novi Klinički centar u Nišu koji je najsavremeniji i najmoderniji u ovom delu Evrope i usvojen je zakon o izgradnji stanova za pripadnike službe bezbednosti. Otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja uvršteno je u glavne rezultate Vlade.

Nastavilo se sa uvođenje eletronske uprave, a usvojeni su Zakoni o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijerka je podsetila da je uvedena automatska overa zdravstvenih kartica i da je projekat ''Bebo, dobro došla na svet'' ušao u svoju drugu fazu, te da je uveden ''eRecept'' koji omogućava automastko izdavanje recepata za hronične bolesnike.

Govoreći o populacionoj politici navedeno je usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i izmena i dopuna Strategije za podsticanje rađanja u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Kao rezultat prvih godinu dana rada Vlada Srbije navedena je zaplena 1.107 kg narkotika, otkrivanje 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge i nabavka aviona za potrebe RV i PVO Vojske Srbije.

Otvaranje četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je kao jedan od glavnih rezulatat kada je reč o evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji.

- Ono na šta smo možda  najviše ponosni, jeste otvaranje niškog najvećeg kliničkog centra u ovom delu Evrope. Renoviramo i Tiršovu, rekonstruišu se GAK, Dragiša Mišović itd. - navela je.

16.55 - Ministar za inovacije kod lidera u primeni IT u saobraćaju

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović obišao je danas kompaniju “Tehnologija budućnosti” u Subotici, koja je razvila uređaj za satelitsko praćenje automobila, sa dodatnom funkcijom za sprečavanje krađe goriva.

Popović, koji je u Subotici povodom obeležavanja godinu dana Vlade Srbije, rekao je u izjavi medijima da je ta kompanija, čiji je vlasnik Perica Popović, jedan od lidera u primeni IT u saobraćaju.

- Ovo je veoma moderna kompanija, jedan od lidera u primeni IT u saobraćaju. Ono za šta je ova kompanija na konkursu Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije dobila 90.000 evra granta je model satelitskog praćenja svih automobila, sa dodatnom funkcijom koja je veoma korisna i koja je jedna od prvih u svetu, a to je sprečavanje krađe goriva - kazao je Popović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da će taj uređaj moći da koriste sve velike kompanije koje imaju kamione, od komunalnih preduzeća, do velikih transportnih kompanija.

- Uskoro će ovaj proces i tehnologija biti sertifikovani od strane sertifikovanih agencija Vlade Srbije i krenuće se u prodaju i plasman ne samo na srpskom, nego i na evropskom tržištu - rekao je Popović i dodao da su za realizaciju tog modela korišćene najnovije tehnologije, te da je radilo više od 10 inženjera.

Za narednih godinu dana, radiće se na nastavku reforme obrazovanju, zdravstvu, vraćanje kulture u život, regionalnoj saradnji i evriontegracijama...

16.40 - Kuburović: Raspisaćemo novi konkurs za javne beležnike

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će do kraja sedmice biti raspisan novi konkurs za popunjavanje upražnjenih javnobeležničkih mesta za područje 34 osnovna suda.

- Verujemo da će po okončanju tog konkursa konačno sva mesta u Srbiji koja do sada nisu imala, dobiti javne beležnike i da građani u tim sredinama imati koristiti od njihovog rada - rekla je ministarka, nakon obilaska javnobeležničke kancelarije Nikole Milišića u Subotici.

Foto: Ministarstvo pravde

Trenutno postoji još 44 upražnjena javnobeležnicka mesta, napominje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kuburović je tom prilikom takođe ukazala da pored toga što se Ministarstvo pravde trudi da ubrza rad sudova uspostavljanjem elektronske razmene podataka, ono radi na jačanju infrastrukture jer, kako je istakla, dobri uslovi rada omogućuju i skraćenje sudskih postupaka.

Foto: Ministarstvo pravde

16.35 - Krkobabić u Razvojnoj agenciji „Panonreg“

U Suboticu je došao i Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj. On je održao sastanak sa rukovodstvom Razvojne agencije „Panonreg“ i rukovodstvom Zadružnog saveza Vojvodine.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja, Milana Krkobabića

- Danas, na godišnjicu rada Vlade Republike Srbije, osim sumiranja rezultata važno je da otvorimo i nova pitanja, a za nas je to nova strategija regionalnog razvoja kojoj se posvećujemo u narednom periodu i formiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj. Zajedno, oni moraju da budu nosioci razvoja zemlje - rekao je Milan Krkobabić na sastanku sa vođenim direktorom razvojne agencije “Panonreg” Milanom Maličevićem i sa predsednikom Zadružnog saveza Vojvodine Radisavom Jovanovim sa saradnicima. Sastanku sa ministrom prisustvovao je i Branislav Gulan, član akademijskog odbora za selo Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja, Milana Krkobabića

Na sastanku su razmatrane adekvatne mere za ravnomerni regionalni razvoj zemlje kroz pripreme za fomiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj i izradu nove Strategije regionalnog razvoja Republike Srbije.

Predstavljen je i koncept oživljavanja zadrugarstva u Srbiji i realizacija Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.

15.40 - Jadranka Joksimović posetila Gerontološki centar u Subotici

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, posetila je Gerontološki centar u Subotici sa Nenadom Ivaniševićem, direktorom te ustanove.

Jadranka Joksimović je posetila Gerontološki centar u Subotici sa Nenadom Ivaniševićem, direktorom te ustanove-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Radovi na rekonstrukciji ovog centra se finansiraju sredstvima iz evropskih fondova Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija 2014-2020.

14.50 - Branislav Nedimović sa poljoprivrednicima u Gradskoj kući

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uručio je danas prvih deset ugovora srpskim poljoprivrednicima za nabavku mehanizacije od novca iz evropskih fondova.

Ministar je poručio da će srpskim poljoprivrednicima u naredne tri godine na raspolganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Sporazum IPARD 2 o dodeli 175 miliona evra srpskim poljoprivrednicima za razvoj njihovih delatnosti potpisali su prošle nedelje ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

- Ovo je za nas veliki dan i pravimo prekretnicu u poljoprivredi, jer po prvi put evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika - istakao je Nedimović.

Ugovore su dobili poljoprivrednici koji se bave stočarstvom, njih petoro, četvoro koji se bave ratarstvom i jedan voćarstvom.

Ministar Nedimović uručuje ugovore--Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Nadam se da će naši poljoprivrednici u vremenskom periodu koji im je određen nabaviti mehanizaciju i dobiti povraćaj svojih sredstava i nadam se da ćemo ih narednih meseci obići i uveriti se kako mašine rade - ukazao je Nedimović.

14.20 - Pokazna vežba "Policija u zajednici" u blizini Gradske kuće

Premijerka Ana Brnabić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovali su akciji "Policija u zajednici" u blizini Gradske kuće u Subotici.

Pokazna vežba "Policija u zajednici" u blizini Gradske kuće u Subotici-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Premijerka je najavila da će se jeftini stanovi, ako se bude dobro odvijao taj projekat za snage bezbednosti, graditi i za mlade bračne parova, zaposlene u prosveti i naučnike i potvrdila da će prva faza izgradnje jeftinih stanova za pripadnike bezbednosti početi do septembra.

- Ako bude išlo dobro nećemo tu stati već ćemo kreniti da gradimo jeftine stanove i za mlade bračne parove i za prosvetu i naučnke - rekla je Brnabić.

Ona se zahvalila građanima Subotice što su došli da razgovaraju sa njom kao i ministrima u Vladi Srbije Aleksandru Vulinu i Nebojši Stefanoviću "što su uradili sve što su mogli da službe bezbednosti sve više izađu u narod i građane".

Službe bezbednosti su dobar pokazatelj šta možemo u kratkom roku da uradimo-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Službe bezbednosti su dobar pokazatelj šta možemo u kratkom roku da uradimo. Uspeli smo da podignemo službe bezbednosti, vratimo nasu tehnologiju, uložimo u njih i kažem hvala službama bezbednosti koje se bave najopasnijim poslom zarad nas - istakla je Brnabić.

14.10 - Slavica Đukić Dejanović razgovarala sa studentima Ekonomskog fakulteta u Subotici

Trećina studenata u Srbiji planira da po završetku studija ode u inostranstvo, pokazala su najnovija istraživanja o migraciji studenata koje je danas predstavila ministarka na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

- Kao razlog za napuštanje Srbije studenti su naveli želju da rade u sopstvenoj struci i zarade više, kako bi obezbedili egzistenciju - rekla je Ðukić Dejanović i dodala da osim bržeg nalaženja posla i bolje zarade, studenti kao razlog za odlazak u inostranstvo navode i visok životni standard i bolju mogućnost profesionalnog napredovanja.

Trećina studenata u Srbiji planira da po završetku studija ode u inostranstvo-Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Države u koje bi najradije otišli su Nemačka, SAD, Švajcarska, Austrija i Norveška.

- Visoko interesovanje studenata za ovo istraživanje i njihova spremnost da usred ispitnog roka izdvoje vreme i odgovore na zahtevan upitnik pokazuje da oni nisu samo nemi posmatrači dešavanja u društvu, već da žele aktivno da učestvuju u kreiranju svoje budućnosti - naglasila je ministarka.

Ona je ukazala da će istraživanje najviše pomoći Ministarstvu prosvete u kreiranju buduće upisne politike na fakultetima.

13.50 Premijerka u apoteci Subotica prisustvovala prezentaciji sistema eRecept

Predsednica Vlade je u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade posetila apoteku "Subotica", gde je prisustvovala prezentaciji sistema eRecept i jedinstvene liste čekanja na zdravstvene intervencije.

- Više elektronskih servisa znači manje redova i birokratije, kraće procedure i manji rizik od korupcije. Moderne javne usluge štede novac, što omogućava više investicija - izjavila je Brnabić.

Digitalizacija je neminovnost, Srbiju vidim kao lidera modernih tehnologija u budućnosti-Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade podsetila je da su elektronski servisi osim u državnoj upravi i zdravstvu uvedeni i u sudstvu, prosveti, poljoprivredi, građevinarstvu. Naglasila je da Srbija ima sve preduslove da uspešno odgovori na izazove četvrte industrijske revolucije, što je osnov za dalji razvoj ekonomije.

- Digitalizacija je neminovnost – Srbiju vidim kao lidera modernih tehnologija u budućnosti - zaključila je Brnabić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da su se upotrebom elektonskih recepata smanjile gužve u domovima zdravlja za nešto manje od 40 odsto, a da smo uštedeli više od dva miliona evra na godišnjem nivou.

- Sledeću stvar koju ćemo nastaviti da usavršavamo su centralne liste čekanja. Pomoću njih će više hiljada građana doći do brže intervencije - rekao je ministar Lončar.

Sledeću stvar koju ćemo nastaviti da usavršavamo su centralne liste čekanja-Foto: Vlada Srbije

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da su elektronski recepti samo jedan delić uspešnog mozaika koji se zove digitalizacija.

- Ono što mi želimo to je da napravimo upravu transparentnijom, jednostavnijom, da država postane servis građana i na tome radimo svakog dana - rekao je ministar Ružić, a premijerka Ana Brnabić poručila da je ideja vodilja Vlade da napravi brze, efikasne i transparentnije javne usluge za građane, te da se ne čeka u redovima i na šalterima

13.25 - Siniša Mali obišao carinsku ispostavu u Slobodnoj zoni "Subotica"

Ministar je rekao da je ovaj moderni carinski terminal osnovan, pre svega, zbog značajnog rasta obima proizvodnje kompanija koje posluju u režimu Slobodne zone, ali i zbog budućih investitora. Reč je o investiciji od oko 50 miliona dinara, a ta sredstva je obezbedila Vlada Srbije.

Pokretanjem privrede u Subotici pokreće se privreda u celom jednom okrugu-Foto: Ministarstvo finansija

- Slobodna zona je važna, ne samo za Suboticu, već i za Horgoš, Kelebiju , Bajmok, Bačku Topolu i Bačke vinograde, Kikindu. Dakle, pokretanjem privrede u jednom delu, u jednoj zoni, pokrećete privredu i aktivnosti u celom jednom okrugu. Kada pogledate finansijske rezultate koje smo uradili u našoj zemlji u prvih 6 meseci ove godine, imate nikada manju nezaposlenost, evo u Subotici je 2010. godine bilo 26 odsto nezaposlenih, a 2017. samo 11 odsto. Tako da je potpuno opravdana naša aktivnost da učinimo Srbiju što atraktivnijim mestom za investicije, jer se tako otvara više fabrika i više radnih mesta - rekao je ministar.

Foto: Ministarstvo finansija

On je ukazao da zbog suficita u državnom budžetu sada može da se razgovaram o povećanju plata i penzija i daljim investicijama, ali i ulaganja nove auto-puteve, mostove, bolnice, škole i domove zdravlja.

- Osim poslovne zgrade Carinskog terminala koja ima 272 kvadrata,izgrađene su saobraćajnice sa parkinzima za teretna vozila i parkinzi za putnička vozila,kao i rezervoar za protiv-požarnu zaštitu, sa crpnom stanicom - rekao je ministar finansija.

13.00 - Slavica Ðukić-Dejanović u Subotici sa porodicom Tripković koja čeka prvo dete

Jasna Tripković, koja je u sedmom mesecu trudnoće, ministarki Đukić Dejanović je rekla da je prijatno iznenađena podsticajnim merama Vlade Srbije, kada je natalitet u pitanju, te da su ranije roditelji za rođenje prvog deteta dobijali 38.000 dinara, a sada 100.000 dinara.

- Sa tim sredstvima osnovne stvari za dolazak bebe mogu da se pokriju - rekla je ona i dodala da sa mužem planira veliku porodicu.

Slavica Đukić Dejanović u poseti porodici Tripković-Foto: Tanjug/Filip Karainčanić

Ministaraka Ðukić-Dejanović podsetila je da su usvojene izmene i dopune zakona o finansjiskioj podršci porodici sa decom kojima je predviđeno da roditelji od 1. jula za prvo dete jednokratno dobiju 100.000 dinra, za drugo detet 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvro narednih 10 godina po 12.000, odnosno 18.000 dinara mesečno.

12.50 - Premijerka, ministri Šarčević i Ružić posetili Hemijsko-tehnološku školu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posetila je, u sklopu obeležavanja godinu dana rada Vlade, i Hemijsko-tehnološku školu u Subotici, za čiju obnovu je iz budžeta izdvojeno 156 miliona dinara.

Za obnovu škole je iz budžeta izdvojeno 156 miliona dinara-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Želimo da kreiramo društvo zasnovano na znanju, inovaciji i kompetenciji zbog čega stvaramo bolje uslove u kojima đaci uče i rade - naglasila je premijerka koja je školu obišla sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem i ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem.

12.05 - Vojska i oklopna vozila na glavnom gradskom trgu u Subotici

Na centralnom Gradskom trgu se nalazi veliki broj oklopnih vozila, kao i pripadnika vojske zbog taktičko-tehničkog zbora naoružanja i opreme Vojske Srbije.

11.40 -  Slavica Ðukić Dejanović obišla predškolsku ustanovu "Naša Radost"

Ministarka je danas u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade obišla predškolsku ustanovu "Naša Radost" gde će tim sredstvima biti rekonstruisana centralna kuhinja u kojoj se dnevno sprema do 12.000 obroka za oko 4.000 mališana.

Slavica Đukić Dejanović obišla je PU "Naša Radost"-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Subotica je aplicirala za rekonstrukciju centralne kuhinje u PU ''Naša radost'' u kojoj se spremaju obroci za 55 vrtića na teritoriji te opštine. Centralna kuhinja stara je više od 30 godina, a nama je važno da se mališanima na kvalitetan i u higijenski dobrim uslovima pripremaju obroci - rekla je Ðukić Dejanović i podsetila da je Subotica dobila blizu 30 miliona dinara za rekontrukciju centralne kuhinje ove predškolske ustanove, kao i izgradnju dečjeg igrališta i za obnovu pozorišta gde se izvode predstave na srpskom i mađarskom jeziku.

Subotica dobila blizu 30 miliona dinara za rekontrukciju centralne kuhinje ove predškolske ustanove-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Sredstva od 500 miliona dinara koje država opredelila lokalnim samoupravama za podizanje nataliteta dobiće 61 opština, kako je najavila ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, a na konkurs koji je raspisan krajem maja prijavilo se 119 opština, od kojih je najbolje imala je 61 lokalna samouprava.

11.10 - Premijerka posetila nemačku kompaniju Norma grupa

Premijerka je rekla da je zadovoljna radom vlade, da bi joj od 1 do 10 dala ocenu 7,8, te da su prioriteti u budućnosti privlačenje još više stranih investicija, digitalizacija, reforma obrazovanja.

Ona je zajedno sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom i predstavnicima ambasade SR Nemačke u Srbiji posetila je nemačku kompaniju Norma grupa koja je od početka svog poslovanja u našoj zemlji uložila više od 32 miliona evra, trenutno zapošljava 1.200 ljudi i izvozi svoje proizvode u 50 zemalja širom sveta.

Brnabić je istakla da je Norma grupa primer investitora kakvi su potrebni našoj zemlji.

- Norma grupa Srbija nije samo distributivni centar, već se ceo proces izrade proizvoda dešava upravo ovde, u Subotici. Koristi se domaća pamet i kreativnost. To je upravo ono za šta se mi kao Vlada zalažemo jačanje ekonomije koja se zasniva na inovacijama i znanju - izjavila je premijerka.

Brnabić je istakla da je Norma grupa primer investitora kakvi su potrebni našoj zemlji-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade podsetila je da je Srbija apsolutni lider u privlačenju stranih investicija u regionu Zapadnog Balkana i da država svakodnevno radi na poboljšanju poslovne klime, kako bi broj investitora u budućnosti bio još veći.

- Neto priliv direktnih stranih investicija u prvih 5 meseci 2018. godine iznosi više od 1,1 milijarde evra, što je za skoro 160 miliona evra ili 15,8% više nego u istom periodu prethodne godine - rekla je Brnabić.

Naglasila je da je Nemačka jedna od zemalja čije su kompanije uložile najviše novca u našu zemlju.

Nemačka je jedna od zemalja čije su kompanije uložile najviše novca u Srbiju-Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- U Srbiji trenutno posluje više od 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 45.000 naših građana. Naš cilj je da u budućnosti još više unapredimo ekonomsku i političku saradnju Srbije i Nemačke - istakla je Brnabić.

Brnabić će u toku dana imati brojne aktivnosti, kao i ministri, a rezultati rada Vlade će biti saopšteni na završnoj konferenciji koja će biti održana na Paliću u 17 sati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    5. jul 2018 | 10:28

    Ovo je najodgovornija vlada do sada, imaju cime da se pohvale.Puno uspeha im zelim u daljem radu.

  • Marina

    5. jul 2018 | 09:13

    Sve pohvale za rad vlade! Rezultati za ovih godinu dana su i te kako vidljivi.

  • aca

    5. jul 2018 | 09:31

    Ana je za prvu godinu rada pokazala pozitivne rezultate svoga rada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA