Haradinaj preti Tačiju smenom: Imamo svoje "crvene linije" u dijalogu sa Beogradom

Dijalog na političkom nivou u ime Prištine vodi Hašim Tači

  • 36

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je danas da Priština ima "crvene linije" koje se, kaže, nalaze u kosovskom Ustavu i da će svako ko ih pređe biti smenjen, kao što se to, kaže, dogodilo u prošlosti, sa dva prethodna kosovska predsednika.

Tači traži spas od robije: Deo sporazuma Beograda i Prištine i amnestija za zločine?

Dijalog na političkom nivou u ime Prištine vodi Hašim Tači.

- Znate da su predsednici promenjeni jer su prekršili Ustav. Imamo crvene linije, imamo u Ustavu zemlje - rekao je on na konferenciji za novinare posle sednice vlade, na kojoj je usvojen izveštaj o "dostignućima i izazovima" u ostvarivanju sporazuma postignutih u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

- Ono što smo dali u ovom izveštaju je pravo stanje dostignuća, stepen implementacije sporazuma, ali i izazovi. Mislim da je izveštaj dobar odraz onoga što se dogodilo - rekao je Haradinaj i najavio da će izveštaj biti predstavljen i kosovskoj skupštini, navodi Zeri.

Ramuš Haradinaj-Foto: Profimedia

Haradinaj je rekao i da je Kosovo odredilo svoje principe u dijalogu sa Beogradom tako da neće biti podele teritorije Kosova, niti razmene teritorija ili menjanje granica sa Srbijom, preneo je RTK na srpskom jeziku.

Na pitanje o sprovođenju postignutih sporazuma sa Srbijom u Briselu, Haradinaj je rekao da se oni sprovode delimično, ali da je Kosovo jako zainteresovano za njihovo puno sprovođenje jer je to u interesu Kosova

-Hitno treba da se reši i pitanje elektricne energije, jer su stavovi Kosova i Srbije po tom pitanju poznati - rekao je Haradinaj.

Predstavljajući izveštaj o briselskom dijalogu koji je usvojila Vlada Kosova, naveo je da dijalog sa Srbijom nema alternativu i da "konačna faza dijaloga treba da se okonča međusobnim priznanjem dve zemlje".

Haradinaj kaže da konačna faza dijaloga treba da se okonča međusobnim priznanjem dve zemlje-Foto: Tanjug/AP

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila izveštaj o dostignućima i izazovima u ostvarivanju sporazuma postignutim u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Predstavljajući izveštaj, Haradinaj je rekao da je to prvi put da je takav dokument pripremljen.

- Ovo je nova praksa. Izveštaj će biti predstavljen i Skupštini Kosova gde će poslanici imati mogućnosti da saznaju detalje, tok dijaloga i izazove. To je značajno dostignuće do koga dolazi nakon što je predsednik Hašim Tači informisao vladu o političkom dijalogu - rekao je Haradinaj i dodao da Vlada Kosova time "poštuje transparentnost i parlament".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    6. jul 2018 | 15:07

    Sta drugo moze da se ocekuje od njih? Bilo je samo pitanje vremena

  • Zdravko

    6. jul 2018 | 22:22

    Samo se vi svadjajte, jer od opstanka vase vestacke i izmisljene tvorevine, zasigurno nema nista .

  • Miki

    6. jul 2018 | 14:06

    Ako oni znaju šta rade blago njima, oni među sobom nemogu da se dogovore a kako će sa nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA