≫ 

Haradinaj lije krokodilske suze: Srbi napuštaju Kosovske bezbednosne snage

Srpski mladići ne žele da bude "janjičari"

  • 7

Kako je Telegraf.rs već objavio još dvadesetak Srba je zatražilo demobilizaciju ili raskid ugovora sa Kosovskim bezbedosnim snagama (KBS). Time je nastavljen trend napuštanje ove oružane od strane pripadnika srpske nacionalnosti, s obzirom na to da su proteklih dana njih osmorica skinuli uniforme. Tim povodom i kosovski premijer Ramuš Haradinaj je izašao pred novinare i potvrdio ovu masovnu pojavu.

Ne žele da budu "janjičari": Srbi napuštaju Kosovske bezbednosne snage

Jedna od glavnih tema prištinskih medija proteklih dana je da je oko 20 pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz srpske zajednice, uglavnom iz gnjilanskog kraja, podnelo zahtev za napuštanje tih snaga.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj zbog toga je organizovao sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost posle kojeg je novinarima potvrdio ove informacije.

- Većina njih je u svojoj izjavi rekla da su pod direktnim pritiskom Beograda, bilo tokom svog kretanja u Srbiji kada su bili pritvarani i ispitivani. Pod pretnjama su oni i članovi njihovih porodica, koriste se i drugi mehanizmi koji postoje na Kosovu koji sprovode agendu pritiska, ucena i pretnji - rekao je Haradinaj.

Haradinaj - Foto: Profimedia

Međutim, postalja se otvoreno pitanje, ko vrši pritisak, s obzirom na to Priština ne bira sredstva kako da dođe do svog cilja, odnosno formiranja "Vojske Kosova". Da bi to ostvarili, pored promene Ustava za šta im je potrebna saglasnost predstavnika Srba, potrebno im je i da u svojim redovima imaju minimalno deset odsto najveće manjinske zajednice u svojim redovima.

Zato već neko vreme u tišini vrbuje srpske mladiće iz najsiromašnijih slojeva plaćajući im velike sume novca da se priključe Kosovskim bezbednosnim snagama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je tokom godine upozorio na pritiske sa kojima se suočavaju srpski mladići da pristupe KBS.

- Oni nama ne idu samo na jug, idu i na sever da nam potkupljuju mladiće. Kažu - evo toliko i toliko keša, budi deo vojske. Mi se sa tim suočavamo i razgovaramo sa Srbima na KiM - rekao je Vučić.

Vučić - Foto: Tanjug/AP

Ukoliko Srbi odbiju novac, onda sledi zastrašivanje. Preti im se ili hapšenjem na osnovu izmišljenih poternica za ratne zločine ili napadima na imovinu i porodice.

- Stav Srpske liste je vrlo jasan, i taj stav deli ceo srpski narod na Kosovu i Metohiji. KFOR je jedina legitimna vojna sila na ovim prostorima koja je prisutna na osnovu saglasnosti Beograda i rezolucije 1244 SB UN. Priština koristi težak finansijski položaj nekih porodica kako bi ucenama privolela Srbe da bude deo nekakve vojske Kosova, i time pokazala nekakvu kvazi multietničnost tih snaga - izjavio je nedavno za Telegraf.rs, Igor Simić, portparol Srpske liste.

Igor Simić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) da mu "nije poznato" da je oko 20 pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz gnjilanskog kraja kolektivno podnelo zahteve za napuštanje tih snaga zbog pritisaka iz Beograda.

- A jesu li ranije ukazivali da je na njih vršen pritisak od Albanaca da uđu u kosovske Bezbednosne snage? A drugo, da li neko može da ih natera? Ako je tako, neka iznesu činjenice. Sami su tamo ušli i sami će odlučiti da li tamo treba da budu ili ne - rekao je Drecun i zaključio:

- On takvim izjavama pokušava da podeli srpski narod i zvanični Beograd. To neće moći.

Drecun - Printskrin: Telegraf

Inače, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ovim povodom se oglašavao ranije, kada je istakao da je po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije, protivzakonito i kažnjivo.

Naime, oni koji pristupe KBS mogli bi da se suoči sa do deset godina zatvora, zbog čega je Đurić pozvao Srbe na KiM da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova.

VIDEO: Aleksandar Vučić u Solunu o Kosovu i razgovorima sa partnerima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    6. jul 2018 | 19:15

    Pravo pitanje je zasto su opste i potpisali te ugovore i pristupili kosovskoj vojsci?!?!?!?

  • Dia

    6. jul 2018 | 18:41

    Život Dole?? Postao je Biznis odavno, Zato se Beograd moj voljeni grad Savio od težine zla sa svih strana ,I ja sam odozdo! I Znam šta šiprari Mogu Ako Srbi pristanu da budu Kupljeni Janjičari

  • R.S.

    6. jul 2018 | 15:51

    Bravo braćo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA