≫ 

Vojska Srbije dobija više od 95 različitih tipova naoružanja: Vučić obišao fabriku Teleoptik žiroskopi (FOTO)

Vlada Srbije je uložila u Teleoptik žiroskope skoro sedam miliona evra

  • 29

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, obišli su danas fabriku "Teleoptik žiroskopi" u Zemunu, koja se bavi razvojem i proizvodnjom najsofisticiranijih sistema naoružanja, optičkih i optoelektronskih sprava.

Kinezi zainteresovani za RTB Bor: Vučić do jeseni kod Si Ðinpinga (FOTO) (VIDEO)

- Hoću danas da kažem koliko sam ponosan pošto sam video šta sve naši inžinjeri proizvode u Teleoptiku. Ovde se proizvode motori za navođenje raketa, što je za nas od ključnog značaja. Mozak sistema naše vojne odbrane se nalazi ovde. Jedan nišan koji se proizvodi u Teleoptiku ne može da vas oda kada vas neprijatelj posmatra. To proizvodimo ovde - rekao je Vučić.

Bez žiro blokova ne može da se puca iz oklopnih vozila, što govori koliki je značaj Teleoptika i onoga što oni proizvode, rekao je predsednik i najavio povećanje plata radnicima ove fabrike.

- Radnici ovde rade za izuzetno male plate. Neću ja da vam kažem, vaši rukovodioci će vam reći za koji dan koliko povećanje plate će biti. Bićete nešto zadovoljniji - rekao je Vučić i naglasio da je neophodno zadržati radnike da ne odu u druge kompanije

Podsetio je da je ova fabrika bila pred gašenjem, a sada radi i da Srbija ima još mnogo fabrika kojima treba da se pomogne.

Bez žiro blokova ne može da se puca iz oklopnih vozila, što govori koliki je značaj Teleoptika-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Najavio je da će biti uloženo novih šest miliona u Teleoptik i podsetio da je 2012. godine ukupan izvoz oružja bio 154 miliona evra, a prošle godine 569 miliona evra.

- U odnosu na 2012. godinu, četiri puta je poratsao izvoz proizvoda odbrambene industrije - istakao je predsednik Srbije.

Naveo je i da se danas u fabrici može videti 50-60 odsto novih mašina koje su nabavljene.

- Kad sam bio u Kazahstanu video sam najčistiju belu sobu, a danas ovde je ta soba i lepša i čistija, i temperaturno i po pritisku jednako ili bolje urađena nego ona u Kazahstanu - rekao je on,pokazavši jedna od proizvoda ove fabrike za koji je radnicima, kao kažu, potrebno oko sat i po vremena.

U odnosu na 2012. godinu, četiri puta je poratsao izvoz proizvoda odbrambene industrije-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Ovo je naših ruku delo i na to smo ponosni. Videli ste ovde i korišćenje nano tehnologije, za nišane koji koriste mat tehnologija koja vam omogućava da se ne odate kada vas neprijatelj osmatra, ima natkorozivnu zaštitu. I to proizvodimo ovde. Tu jei precizna mehanika, motori za glave za navođenje raketa, to je nešto za nas od ključnog značja. Mozak sistema naše odbrambene industrije je ovde - poručio je Vučić.

Predsednik je rekao da se danas u Teleoptiku proizvode određene stvari koje su drugi naređivali da se uništavaju.

-Uništavali smo "Strele 2", a da ni sami nismo znali zašto. Malo smo  se opametili, pa smo deo zolja koje su nam drugi naložili da uništimo, sakrili, pa danas imamo posebne zolje i ovo što možete videti - objasnio je predsednik Vučić posle obilaska fabrike.

Na pitanje ko je "urušavao Vojsku Srbije" predsednik je rekao da su to radile određene strukture po nalogu onih koji su nas bombardovali.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Predsednik Vučić obišao je Odeljenje SMD u kom je instalirana automatizovana linija za izradu elektronskih ploča za elektronske blokove sistema koji se proizvode u fabrici, zatim Odeljenje za zaštitu nano tehnologije, gde se nalazi jedinstvena mašina, najveća na Balkanu, koja služi za nanošenje nano čestica na predmete raznorodnih materijala.

Takođe, obišao je i i odeljenje predmontaže, Belu sobu, gde se vrši završna montaža i podešavanja optičkih i optoelektronskih uređeja, kao i novu mašinsku radionicu.

Vlada Srbije je uložila u Teleoptik žiroskope skoro sedam miliona evra-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Direktor kompanije "Teleoptik žiroskop" Milan Nastić rekao je danas da su sredstva koja je Vlada Srbije donirala veoma značajna i da su omogućila da ova fabrika sada ima dostojanstvene uslove za rad.

On je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi i naglasio da je ovakva fabrika potrebna Srbiji i njenom odbrambenom sistemu.

Nakon nabavke savremene opreme "Teleoptik žiroskop" je mnogo efikasniji i za neke od proizvoda, za čiju je izgradu trebalo oko 30 sati, sada treba oko tri sata - rekao je Nastić.

Direktor kompanije "Teleoptik žiroskop" Milan Nastić sa Aleksandrom Vučićem-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dodao je da ova fabrika izvozi tri do četiri puta više u odnosu na 2015. godinu, kao i da ima ugovore sa Vojskom Srbije i inostranim partnerima, među kojima su UAE.

On je najavio da bi sledeće godine trebalo da bude zaposleno još oko 100 ljudi što bi značilo da u fabrici radi između 320 i 350 ljudi, koji će se baviti Hi-teć proizvodima.

Vlada Srbije je uložila u Teleoptik žiroskope skoro sedam miliona evra i najavljeno je da će to preduzeće realizovati ugovore vredne više od 10 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo odbrane krajem prošle godine.

Kupljene su nove mašine i renovirana je hala zahvaljujući finansijskoj pomoći Vlade Srbije-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade u Teleoptik žiroskopima su kupljene mašine i renovirana je hala kako bi ove godine mogla da počne proizvodnja najmodernijih mašina u oblasti odbrambene industrije.

Inače, u narednim godinama se planira uvođenje u Vojsku Srbije više od 95 različitih novih tipova naoružanja.

Kada je reč o novoj opremi u fabrici Teleoptik žiroskopi, nabavljene su numeričke mašine sa većom efikasnošću, koje će obezbediti obavljeanje poslova za našu vojsku, ali i domaće i inostrane partnere.

Teleoptik žirokopi su bili najbolje preduzeće u oblasti vođenja raketa i glava za samonavođenje po licenci, a sada rade i razne optoelektronske sprave za inostrano tržište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA