≫ 

3 ključne poruke zamenice generalnog sekretara NATO-a Srbiji

- NATO podržava formiranje vojske Kosova i taj proces treba da se odvija u skladu sa Ustavom - rekla je zamenica generalnog sekretara NATO

  • 2

Srbija je dobar partner NATO-a i na njoj je da sama odluči o eventualnom ulasku u Alijansu, izjavila je danas zamenica generalnog sekretara te vojne alijanse Rouz Gotemeler.

Moji prethodnici su "overili" nezavisnost, zato danas nemamo ništa: Vučić o ishodu rešavanja pitanja Kosova

Gotemeler smatra da Srbiji partnerstvo sa Alijansom doprinosi većoj bezbednosti i prosperitetu građana i zbog toga, kaže, NATO pomaže u održavanju stabilnosti u regionu.

- NATO apsolutno poštuje poziciju svake zemlje sa kojom sarađuje, kao i poziciju svojih članica, koje same prave izbore za sebe po pitanju bezbednosti. Na Srbiji je da odluči po pitanju eventualnog ulaska u NATO, znam da postoji kod vas interes za članstvo u EU i to je dobro - izjavila je Gotemeler uoči samita NATO u Briselu, kojem će prisustvovati i predsednik SAD Donald Tramp.

Foto: Tanjug/AP

Ističe da Alijansa ceni partnerstvo sa Srbijom, kao i da na to partnerstvo gleda kao na unapređenje bezbednosti na Zapadnom Balkanu, što je, kaže, važno i za celu NATO zajednicu i NATO prostor.

- Zato smo odlučni da nastavimo saradnju sa Srbijom koja učestvuje u vežbama sa NATO. Mislim da će to biti u fokusu ove godine i Srbija će početkom jeseni biti domaćin godišnje vežbe o upravljanju posledicama prirodnih katastrofa - rekla je Gotemeler.

Prema njenim rečima, to će biti dobra prilika da se uvežba reagovanje na prirodne katastrofe, kao što su poplave, požari i snežne padavine koje su česte na Zapadnom Balkanu, kao i da zemlje u regionu zajedno rade u takvim situacijama, jer je to, podvlači, dobro za sve građane.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a, Predrag Marić, ranije je najavio da će se te vežbe održati u oktobru u Mladenovcu i Aranđelovcu.

Foto: Marko Todorović

Ona je dodala da NATO podržava formiranje vojske Kosova i da taj proces treba da se odvija u skladu sa Ustavom.

- Važno je da Kosovo nastavi proces reformi što uključuje formiranje profesionalnih snaga bezbednosti. Nastavićemo da sarađujemo sa zvaničnicima Kosova i podržavamo misiju KFOR-a na Kosovu. Smatramo da je važno da se iz baze u Bondstilu održava bezbednost u regionu i da se pomogne formiranje profesionalne vojske Kosova - rekla je Gotemeler uoči Samita NATO-a u Briselu.

Ona je navela da NATO snažno ohrabruje nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

- Svesni smo aspiracija Kosova ka članstvu u EU i NATO, ali treba preći veliki put do toga. Veoma je važno da Priština nastavi dijalog sa Beogradom i da bude uspešan i da donese rešenje - poručila je Gotemeler.

Nato jača saradnju sa Srbijom koja postaje blizak partner Alijanse

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je danas da je Srbija blizak i vredan partner Alijanse, izrazivši nadu da će naša zemlja biti domaćin vežbi civilne pripremljenosti u oktobru ove godine.

- To pokazuje da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da ne teži ka članstvu u NATO, ali da veoma cenimo što Srbija nastavlja da sarađuje sa NATO kao sa partnerom i zahvalni smo na toj saradnji - rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita Alijanse, koji počinje sutra u Briselu.

Nato jača saradnju sa Srbijom koja postaje blizak partner Alijanse-Foto: Tanjug / AP

On je istakao da veoma ceni što je NATO uspeo da pojača saradnju sa Srbijom.

- Činjenica da očekujem da saveznici NATO pozovu Skoplje da počne pregovore o pristupanju, neće promeniti naše odnose sa Srbijom - napomenuo je prvi čovek Severnoantlantske alijanse.

Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da sarađuje sa Zapadnim Balkanom jer, kako je naveo, Alijansa "tamo ima istoriju i prisustvo - u Beogradu, Sarajevu, a tu je naravno i KFOR, kao i mnoge članice i više partnera NATO".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA