Jačanje veza sa Srbijom, ali i formiranje kosovskih bezbednosnih snaga: Kakvu su poruku lideri NATO poslali iz Brisela?

- Podstičemo obe strane da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovođenje postignutih dogovora - poručili su lideri NATO Alijanse

  • 32

Jačanje veza NATO i Srbije je korisno za Atlantski savez, Srbiju i ceo region, poručili su lideri NATO Alijanse danas u zajedničkoj izjavi u Briselu i "pozdravili stalni napredak u izgradnji partnerstva NATO-Srbija i podržali politički dijalog i praktičnu saradnju u tom cilju".

Topovski udari odjekivali Pasuljanskim livadama: Moćni PASARS 16 jača borbenu gotovost Vojske Srbije (FOTO)

- Mi ponovo ističemo potrebu stalnog napretka u dijalogu Beograd-Priština, uz posredovanje Evropske unije, koji treba da vodi ka sveobuhvatnom sredjivanju odnosa, uključujući oblik pravno obavezujućeg sporazuma - predočili su čelnici Atlantskog saveza.

Oni su naglasili da podstiču obe strane da ubrzaju napore za normalizaciju odnosa i potpuno sprovođenje postignutih dogovora.

U dokumentu zasedanja se naglašava da je "Zapadni Balkan područje od strategijskog značaja, kako je to pokazala i naša duga povest saradnje i operacija u tom regionu".

- Potpuno smo posvećeni stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana - navode lideri Atlantskog saveza, dodajući da će u tom cilju tesno saradjivati s tamošnjim državama.

Vrata NATO su otvorena za sve države koje žele u članstvo ako za to ispune uslove-Foto: AP/Tanjug

Oni su rekli da su vrata NATO otvorena za sve države koje žele u članstvo, ako za to ispune uslove, što dokazuje i ulazak Crne Gore prošle godine i današnji poziv Makedoniji da počne pregovore o članstvu, čim se sprovode u delo uslovi iz sporazuma Atina-Skoplje o imenu.

PODRŠKA RAZVOJU KOSOVSKIH BEZBEDNOSNIH ORGANIZACIJA NA KOSOVU

Kada je reč o Kosovu, lideti Alijanse smatraju da NATO prisustvo, prevashodno kroz Kfor i uz saradnju s Prištinom i EU, doprinosi zaštiti i bezbednosti celog regiona.

Naglasili su da će "u sklopu postojećeg mandata podržati razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu".

Čelnici NATO su u Deklaraciji briselskog samita istakli da se taj razvoj bezbednosnih snaga na Kosovu ostvaruje kroz NATO savetodavni i tim za vezu, a naveli su da "primena pojačane interakcije s Kosovom napreduje dobro u smislu dijaloga i praktične saradnje".

NATO će u sklopu postojećeg mandata podržati razvoj bezbednosnih organizacija na Kosovu-Foto: Tanjug/AP

- Mi pozdravljamo težnje Kosova da poboljša svoju sposobnost da zajamči zaštitu i bezbednost za sve gradjane, kao i da doprinese bezbednosti Zapadnog Balkana - poručili su lideri Atlantskog saveza.

Oni su naveli i da će "svaka promena u ustrojstvu NATO snaga" na Kosovu "i dalje biti uslovljena uslovima na terenu, a ne kalendarskim rokovima".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    11. jul 2018 | 23:38

    ISKLJUCIVO RUSKO-SRPSKI VOJNI SAVEZ I VOJNE BAZE PO CELOJ SRBIJI I U JUZNOJ SRBIJI KOSOVO I METOHIJA. DRUGOG RESENJA NEMA....POLITICKI ??? 20 GODINA POLITIKE NIJE DALO NIKAKVOG REZULTATA DAKLE JEDINO RESENJE JE VOJNI SAVEZ SA RUSIJOM I VOJNE BAZE. NATO I ZAPAD IMA DA ISPARCA SRBIJU I SVEDEJE NA BEOGRAD A MOZDA NI TO,ZATO JE JEDINO RESENJE VOJNI SAVEZ SA RUSIJOM NE SUTRA VEC DANAS !

  • Nikolas

    11. jul 2018 | 23:24

    NASI NATO PRIJATELJI VEC MESECIMA OBUCAVAJU I NAORUZAVAJU ALBANCE A U BONDSTILU BUDUCE OFICIRE VOJSKE KOSOVA!!! SRBIJA MORA DA ZNA DA IZLAZ MORA TRAZITI U RUSKIM I KINESKIM BAZAMA KAKO BI SE RAVNOTEZA I PRIJATELJSTVO ODRZALO KAO I MIR NA BALKANU!!! TRENUTNO MIR U SVETU SE ODRZAVA RAVNOTEZOM NUKLEARNIH SILA!!

  • zola

    12. jul 2018 | 08:31

    Ako misle da priznaju vojsku Kosova onda nema nista od saradnje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA