Tači i Haradinaj jači od Evrope? Iz EU traže formiranje ZSO bez odlaganja, kosovska vlada odlučno odbija

EU istovremeno očekuje da svi postignuti sporazumi Beograda i Prištine budu sprovedeni bez odlaganja, navode prištinski mediji

  • 35

Evropska unija insistira da Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji budu formirana u skladu sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumom iz 2015, ali da kosovska vlada to odlučno odbija, piše danas prištinski Zeri.

Zbog Kosova smena ambasadora u Srbiji! U Beograd dolazi novi "diplomatski specijalac" koji izaziva posebnu pažnju sveta

Prema pisanju prištinskog dnevnika, EU istovremeno očekuje da svi postignuti sporazumi Beograda i Prištine budu sprovedeni bez odlaganja.

- ZSO će biti formirana unutar zakonskog okivra Kosova, na osnovu Briselskog sporazuma i glavnih opštih elemenata, koji su dve strane postigle 2015. godine - rekli su zvaničnici EU za Zeri.

Navodi se da je kosovska vlada, međutim, odlučna u tome da ZSO ne bude formirana prema Briselskom sporazumu, pošto je to u suprotnosti sa pojedinim članovima kosovskog ustava.

Kosovska vlada odbija formiranje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom -Foto: Tanjug/AP

Inače, 20. aprila ove godine navršilo se tačno pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a Zajednica srpskih opština, predviđena tim sporazumom, nije formirana.

Zbog toga je Srpska lista, koja podržava vladajuću koaliciju, napustila kosovsku vladu i poručila da, ako Priština u najskorije vreme ne formira ZSO, onda će Srbi to učiniti sami.

EU je zarad spuštanje tenzija dala Prištini rok od tri i po meseca da ispuni obavezu preduzetu Briselskim sporazumom, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta od tada rekao da ne veruje da će Priština ispoštovati taj rok.

VIDEO Vidim nastavili ste s praksom hapšenja Srba: Šta je Brnabić rekla Haradinaju u Londonu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    17. jul 2018 | 11:32

    Meni se čini da samo mi moramo da uradimo ono što se traži iz EU! hrvati,albanci,crnogorci,pa i Dodik ne šljive 2% ove zahtjeve iz Brisela!!! Pa bih da pitam zašto je to tako? I šta je tačno potpisano u Rambujeu,Briselu itd.? Nemojte samo ponavljati kako pregovaramo sa Amerikancima,a ne sa ratnim zločincima i otkud nekome uopšte ideja da sjedne i da pregovara sa tačijem i haradinajem??? Prvo ste to trebali da riješite,da proglasite okupaciju Kosova i da ne sjedate za sto sa ovima!

  • mihailovic

    17. jul 2018 | 13:09

    Sta ce nam ZSO ??? To vodi ka podeli juzne Srbije Kosova i Metohije ! Ustav Srbije jasno definise juznu Srbiju Kosovo i Metohiju Ustav Srbije : KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVI DEO DRZAVE SRBIJE. NEOTUDJIVI ZNACI NEDELJIV I NEMA STA DA SE PREGOVARA ILI STVARA ZSO !!! Srbija mora u UN da proglasi Nato-EU vojnu okupaciju juzne Srbije,prekinuti razgovore sa okupatorom juzne Srbije i OVK albanskim zlocincima,vojni savez sa Putinovom Rusijom i resavati u UN uspostavu teritorijalmog suvereniteta nad NATO-EU vojno okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji

  • Zoran

    17. jul 2018 | 13:14

    Nadam se da ce konacno da formiraju ZSO po briseloskom sporazumu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA