Izbori u BiH u fokusu razgovora Vučića i Čovića (FOTO)

Predsednik Vučić podržao je unapređenje odnosa, teritorijalni integritet BiH i saradnju sva tri naroda

  • 22

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Beogradu razgovarao s hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem o daljem unapređenju odnosa Srbije i BiH, sveukupnim odnosima srpskog i hrvatskog naroda i situaciji u regionu.

Glavni čovek za budžet EU na sastanku sa Vučićem: Srbija uspešno napreduje na svom evropskom putu (FOTO)

Predsednik Vučić podržao je unapređenje odnosa, teritorijalni integritet BiH i saradnju sva tri naroda.

Dvojica sagovornika posebno su razmatrali zajedničke infrastrukturne projekte, kao i pozitivne rezultate ovogodišnjeg Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, na kojem je Srbija bila zemlja partner.

Čović je informisao predsednika Vučića o značaju održanja stabilnosti u regionu, posebno nakon izbora u BiH, koji će biti održani u oktobru.

On je predsednika Vučića upoznao i sa inicijativom Predsedništva BiH za organizovanje Okruglog stola o ciljevima održivog razvoja sa predsednicima susednih zemalja - RS, Hrvatske i Crne Gore, koje su, takođe, potpisnice Agende održivog razvoja 2030, što bi trebalo da posluži dodatnom regionalnom približavanju i saradnji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Čović je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da su razgovarali o predstojećim izborima u BiH, o evropskom putu te zemlje, ali i njenoj unutrašnjoj stabilnosti.

- Informisao sam predsednika Srbije o tome šta mislim da možemo uraditi u ova dva, tri meseca koliko traje izborna kampanja. Razgovarali smo o evropskom putu BiH i unutrašnjoj stabilnosti - rekao je Čović novinarima nakon sastanka sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Dodao je da je evropski put jedina budućnost za BiH, te da se EU moraju okrenuti i sa njom jačati ekonomske odnose.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Bez otvaranja novih radnih mesta, bez unutrašnje stabilnosti i pravne sigurnosti, u BiH nema budućnosti - rekao je Čović i dodao da zajedno mogu napraviti ogroman iskorak u odnosu na postojeću situaciju i da im na tom putu Srbija može biti partner u raznim projektima.

Upitan da li očekuje destabilizaciju pre izbora, on je rekao da neće biti bilo kakve destabilizacije.

- Možete jednim malim incidentom to napraviti, BiH se može lako pokolebati, a i migrantska kriza ima svoju dimenziju. Međutim, verujem da institucije u BiH, uz sve probleme koje imamo unutar sebe, će znati da odgovore na to - rekao je Čović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje da li će biti promenjen izborni zakon i da li je sa predsednikom Srbije razgovarao na tu temu, on je rekao da nije razgovarao sa Vučićem o tome, kao i da je poznat stav HDZ-a da se o izbornom zakonu ne može razgovarati na nivoima niže vlasti, već na nivou BiH.

- Imate odluku Ustavnog suda, koja precizno kaže da odluku morate doneti kroz parlamentarnu skupštinu BiH. Pokušaj bošnjačkih stranaka je udar na sve u BiH, na Ustav BiH. Ja se nadam da neće proći - zaključio je Čović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA