≫ 

19 godina od ubistva Srba u Starom Grackom: Đurić traži da se prekine zavera ćutanja o zločinačkoj OVK

On je napomenuo da odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi dele i pojedine međunarodne institucije u čijoj je nadležnosti bilo i jeste uspostavljanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji

  • 10

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić danas je, povodom 19. godišnjice mučkog ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, saopštio da je taj zločin neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pred čijim očima su nevini ljudi masakrirani, ali i svih onih koji su pomogli da počinioci do danas ne budu kažnjeni.

Reakcija Srba na napad u Starom Grackom: Đurić zgrožen divljanjem nad decom, traži hitne bezbednosne mere

- Od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini, koji nečinjenjem zapravo štite teroriste, zahtevam da prekinu zaveru ćutanja o zločinima takozvane OVK i drugih kriminalno-terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji - ističe se u saopštenju.

Ðurić je dodao da porodicama stradalih nije potrebno ničije licemerno odavanje pošte žrtvama i fotografisanje predstavnika Prištine kraj spomen obeležja, već odlučna akcija koja će dovesti do hapšenja i kažnjavanja počinilaca.

Porodice žrtava zločina u Starom Grackom Foto: Telegraf

On je napomenuo da odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Grackog još nisu privedene pravdi dele i pojedine međunarodne institucije u čijoj je nadležnosti bilo i jeste uspostavljanje vladavine prava na Kosovu i Metohiji.

- Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na istini o stradanjima naših sunarodnika, ali i istini o pravom, zločinačkom karakteru onoga što mnogi politički predstavnici albanskog naroda na Kosovu i Metohiji opisuju kao borbu za slobodu - istakao je Ðurić.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić uputio je danas pismo kosovskim liderima i međunarodnim predstavnicima u Prištini, da na nadležne organe utiču da se ponovo otvori istraga o zločinu u Starom Grackom kod Lipljana.

Foto: Printskrin/youtube Dalibor Jevtić

- U ime pravde, istine, u ime porodica žrtava a ponajviše u ime budučnosti tražim, zahtevam od vas da uložite najveće napore i podržite nas u tome da se počinioci ovog najgnusnijeg zločina pronađu i konačno privedu pravdi kao i da iz vaše pozicije utičete na nadležne organe da se istraga ponovo otvori - naveo je Jevtić u pismu upućenom povodom 19. godišnjice tog zločina koja se navršava sutra.

U pismu upućenom predsedniku i premijeru Kosova, predsedniku parlamenta, ministrima pravde i unutrašnjih poslova, kao i ambasadorima Kvinte i šefici misije EU na Kosovu, on je istakao da je prekidom i zatvaranjem istrage "bukvalno još jednom ubijeno 14. nevino stradalih žetelaca, a porodicama nanet još jači udarac".

- Nije moguće da u vremenu u kome živimo ovakav zločin ostane bez odgovora ko ga je i zašto počinio", istakao je Jevtić i dodao da porodice ubijenih i dalje čekaju da se zločinci privedu pravdi, da pravda bude dostupna i da istina o zločinu bude otkrivena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Una

    23. jul 2018 | 09:27

    Srbija mora da da sve od sebe i izbori se da se odgovorni za ovaj zločin kazne!

  • filip

    23. jul 2018 | 07:47

    Interesantno je da zločinačku OVK nikada niti jedna država ni agencija nije okarakterisala kao terorističku.

  • filip

    23. jul 2018 | 07:46

    Iako ratni zločini nikada ne zastarevaju, prištinske vlasti će se potruditi da se zaborave, ali im neće uspeti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA