≫ 

Brnabić u Vašingtonu sa članovima američkog Kongresa: Premijerka na sastanku sa ključnim ljudima Srpskog kokusa (FOTO)

Brnabić je imala više susreta sa članovima američkog Kongresa

  • 1

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Vašington, gde nastavlja posetu Sjedinjenim Američkim Državamagde je imala više susreta sa članovima američkog Kongresa.

Srbija ostrvo u NATO moru: Vojna neutralnost na ispitu

Premijerka se sastala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima Srpskog kokusa.

U srdačnom razgovoru, premijerka Brnabić zahvalila se na njihovom angažovanju u Srpskom kokusu i promovisanju i afirmisanju tema i pitanja od značaja za Srbiju.

- Upravo je obeležavanje jubileja, 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, potvrda istorijskih veza i prijateljstva naše dve zemlje i dva naroda - istakla je Brnabić.

U razgovoru je zaključeno da je dalje unapređenje odnosa Srbije i SAD u zajedničkom interesu dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade posebno je zahvalila kongresmenu Tedu Pou, koji je kopredsedavajući Srpskog kokusa od januara 2013. godine, na posvećenom angažovanju u unapređenju odnosa dve zemlje.

- Vaša promocija istorijskog partnerstva i savezništva Srbije i SAD u američkom Kongresu i u javnosti, izuzetno je važna za dalje jačanje naših veza - naglasila je ona i zahvalila kongresmenu Kliveru, koji se kao član američke Komisije za Prvi svetski rat, zalaže za jačanje kulturne i istorijske saradnje.

Foto: Vlada Srbije

U susretu sa kongresmenima Poom i Kliverom, razgovaralo se o unapređenju ekonomske saradnje i privlačenju američkih investicija, a premijerka im je uputila poziv da posete Srbiju do kraja godine.

Kongresmen Kliver, koji je ranije bio gradonačelnik Kanzas Sitija i tokom osmogodišnjeg mandata ostvario važne rezultate na polju ekonomskog razvoja grada, rekao je da planira posetu Srbiji sa grupom američkih kompanija sa sedištem u Kanzas Sitiju, u cilju jačanja ekonomske i privredne saradnje. 

U nastavku posete, predsednica Vlade Srbije sastala se sa senatorkom Džejn Šahin, članicom Spoljnopolitičkog komiteta Senata i Podkomiteta za Evropu, koja je istakla da je region Zapadnog Balkana izuzetno važan za SAD.

Brnabić i Šahin razgovarale su o aktuelnim ekonomskim temama u regionu i podršci koju SAD pružaju Zapadnom Balkanu.

Senatorka Džejn Šahin, članica Spoljnopolitičkog komiteta Senata i Podkomiteta za Evropu sa Anom Brnabić-Foto: Vlada Srbije

Šahin je naglasila da Sjedinjene Države podržavaju nastavak reformi i stabilnost regiona i njegovu evropsku perspektivu.

- Srbija je zahvalna na podršci SAD u procesu evropskih integracija - istakla je Brnabić i naglasila da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj.

Brnabić se sastala i sa senatorom Džejmsom Rišom, koji je takođe član Spoljnopolitičkog komiteta Senata, a razgovarali su o aktuelnim političkim temama na Zapadnom Balkanu i unapređenju odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

Predsednica Vlade je u razgovoru sa kongresmenima i senatorima, istakla je da je Srbija otvorena za partnerski dijalog sa SAD.

- Posebno želim da istaknem važnost zadržavanja postojećeg obima snaga KFOR na Kosovu i Metohiji, kao i američkog učešća u toj misiji, u cilju zaštite srpske zajednice i očuvanja stabilnosti na Kosovu i Metohiji - naglasila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA