≫ 

Sastanak Dačića i Mičela u Vašingtonu: Razgovarali o regionu, jačanju bilateralnih odnosa SAD i Srbije, ali i o Kosovu

Kako se navodi u saopštenju, u razgovoru potvrđena je obostrana spremnost za jačanje bilateralnih odnosa

  • 1

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom.

100 godina savezništva Srbije i SAD: Ana Brnabić na svečanosti sa predstavnicima Senata i Stejt departmenta

Kako se navodi u saopštenju, u razgovoru potvrđena je obostrana spremnost za jačanje bilateralnih odnosa.

- Sagovornici su konstatovali i spremnost za zajednički rad na regionalnoj stabilnosti, kao i potrebu iznalaženja sporazumnog rešenja po pitanju Kosova i Metohije - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je dodao da je imao veoma dobar sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD-a Vesom Mičelom.

- Nova administracija želi da čuje srpske predloge, stavove i da predloži kreativna rešenja, a ne da se bazira na onome što je već postalo kliše i što je radila prethodna administracija - rekao je Dačić, navodi se u saopštenju MSP-a.

Daćić i Brnabić na ceremoniji Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Važni su ovi kontakti, dodao je on, rekavši i da će imati sastanak sa sasavetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i da će učestvovatina Konferenciji o religijskim slobodama koju je sazvao državni sekretar Majk Pompeo.

- Ovo je dobra prilika da se pronađu zajednički interesi koje smo izgubili svih ovih decenija i oni se samo mogu pospešivati ovakvim događajima - rekao je Dačić.

On je dodao da će u biti sličan događaj u Beogradu kada će na rezidenciji američkog ambasadora biti podignuta srpska zastava.

U izjavi nakon svečanosti u Kongresu, na kojoj je domaćin bila premijerka Ana Brnabić, Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se ono o čemu je govorio godinama unazad na ovakav način obeležava u Vašingtonu, ali i u Beogradu.

- Izvukao sam iz zaborava to što se desilo pre 100 godina i počeo sa pričom koja je danas postala nešto o čemu se govori javno od strane američke administracije - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    26. jul 2018 | 11:30

    "....kao i potrebu iznalaženja prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju" - da li su ovo novi momenti i zaokret američke politike prema nama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA