≫ 

Prištinska strana ne želi podelu Kosova: Zahtevamo potpisivanje sporazuma između dve nezavisne države po okončanju dijaloga u Briselu

- Podele Kosova neće biti, a pravno obvezujući sporazum po okončanju dijaloga će biti potpisan između dve nezavisne države - rekao je Hašim Tači

  • 26

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sastao se danas u Prištini sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije, tzv. Preševske doline, a nakon toga je izjavio da je zabrinut zbog nepoštovanja njihovih prava, ali da oni ne mogu biti deo pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

Šef kosovske delegacije u briselskom dijalogu izričit: Za Prištinu nisu opcije podela ili razmena teritorije

- Podele Kosova neće biti, a pravno obvezujući sporazum po okončanju dijaloga će biti potpisan između dve nezavisne države - rekao je Tači na konferenciji za novinare.

Upitan da li se sastanak sa političkih liderima Albanaca tzv. Preševske doline odnosio na razmenu teritorija o čemu se u poslednje vreme sve češće govori u javnosti, Tači je rekao da je pažljivo ispratio zahteve partijskih lidera triju opština juga centralne Srbije, Preševa, Medveđe i Bujanovca, te da postoji određena zabrinutost zbog njihovog statusa, ali i da to nema veze sa bilo kakvom podelom Kosova.

Prema njegovim rečima, izjava političkih lidera Albanaca iz te tri opštine da je "Kosova njihova nada" povećava spremnost Prištine da iskoristi sva demokratstva sredstva za zaštitu njihovih prava, prenela je Koha.

Hašim Tači je rekao da podele Kosova neće biti-Printskrin: Youtube/meShukin

Tači je obećao podršku svih institucija u Prištini Albancima koji, kako je rekao, žive u Srbiji.

- Mi imamo obavezu ne samo da čujemo njihove probleme sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini, već i da se institucije Kosova bave unapređenjem njihovih prava - rekao je Tači.

Priština, kazao je, ne može više da zatvara oči prema nepravdi koju Albancima učini Beograd.

- Srbija kao svaka druga država koja namerava da postane člnica EU obavezna je da poštuje prava Albanaca koji tamo žive. Nažalost, Srbija je daleko od ispunjavanja standarda građana Preševske doline. Ta situacija je potvrđena i na današnjem sastanku. Želim da verujem da će vlasti u Beogradu pozdraviti naš interes i da će ispoštovati prava Albanaca, kao što mi poštujemo prava Srba na Kosovu - kazao je Tači.

VIDEO: Kosovo u 21. veku - Albanci KAMENUJU Srbe koji slave slavu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milena

    26. jul 2018 | 17:28

    Taci ima bas bujnu mastu oko dve nezavisne drzave, ali koje??

  • Vlada

    26. jul 2018 | 18:14

    Vidi ovog Tacija. Kao da je on sef celog dijaloga ili neki posrednik. Smiri se malo i cekaj uputstva iz Vasingtona.

  • paramonte

    26. jul 2018 | 17:23

    Jako su zahtevni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA